NASA suskaičiavo, kada vėjo jėgainės pradės kenkti Žemės atmosferai  (9)

Pasak Klimato ir energetikos sprendimų centro, apie 2,3 procento visos Amerikos energijos sukuria vėjo jėgainės. Šiandien neabejojama, jog vėjo energetika tampa vis populiaresnė ne tik Amerikoje, bet ir viso pasaulio mastu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau ar kada pagalvojote, kas nutiktų, jei energetikos kompanijos pastatytų tiek daug vėjo turbinų, kad šios galėtų pakeisti Žemės planetos klimatą?

Juk jau minėjome, jog vėjo jėgainės tampa vis populiaresnės ir statomos visame pasaulyje. Štai Kinija užsibrėžė itin ambicingus tikslus ir netgi stato vadinamuosius vėjo ūkius.

Pasak BBC, Kinijos valdžia planuoja sukurti tiek vėjo ūkių, jog juose esančios vėjo jėgainės gebėtų sugeneruoti 200 tūkst. megavatų energijos galią.

Tai yra išties įspūdingas skaičius, kadangi, remiantis Pasauline vėjo energetikos taryba, 2014 metais vien visame pasaulyje buvo pagaminta 369 597 megavatų vėjo energijos. Taigi, Kinijos tiksluose yra nurodyta daugiau nei pusė šio kiekio.

Kadangi visa žmonija globaliu mastu suvartoja apie 18 milijonų megavatų energijos, tai reiškia, jog žmonės suvartoja apie 50 kartų daugiau energijos, nei pagamina viso pasaulio vėjo jėgainės. Tikriausiai todėl Kinijos planai atrodo išties ambicingi, tačiau verti dėmesio ir su ganėtinai šviesia perspektyva.

Tačiau grįžkime prie pradžioje iškelto klausimo. Ar gali viso pasaulio vėjo jėgainės dėl savo poveikio nulemti klimato pasikeitimus?

NASA Goddardo kosminių tyrimų instituto mokslininkė Kate Marvel ir jos komanda panaudojo specialius klimato pokyčių modelius savo tyrimuose ir bandė nustatyti, kiek vėjo energijos mes turime išgauti iš Žemės atmosferos, kad imtume jausti padarinius.

Geroji žinia – tai iš tikrųjų didelis skaičius. 1800 teravatų vėjo energijos.

Norime priminti, jog iš viso yra suvartojama pasaulyje 18 teravatų energijos. Taigi, yra itin menkas šansas, jog žmonija suvartos 100 kartų daugiau energijos, nei yra suvartojama dabar.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(42)
(68)
(-26)

Komentarai (9)