„Sony RX100 IV“: visomis prasmėmis karštas kišeninis fotoaparatas (Apžvalga)  (12)

Ieškote kompaktiško fotoaparato, su kuriuo galėtumėte užfiksuoti ne tik įspūdingas nuotraukas, bet ir 4K raiškos vaizdo įrašus? Reikia kažko, kas būtų paprasta, neužimtų daug vietos jūsų kuprinėje, bet norite tobulų nuotraukų ir sulėtintų video? Tuomet jums reikia „Sony RX100 IV“! Na, bent jau taip galima pagalvoti, pažiūrėjus į šio fotoaparato charakteristikas. Tačiau ar tikrai viskas taip tobula, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dizainui priekaištų nėra

Tai jau ketvirtasis „Sony RX100“ serijos modelis ir daug skirtumų, lyginant su „RX100 II“ ar „RX100 III“ tikrai nepastebėjau. Labiausiai patikusi „RX100 IV“ dizaino detalė – atlenkiamas ekranas, kurio dėka galima daryti asmenukes, fotografuoti ant žemės esančius vabalus ar filmuoti vėjo pustomą žolę viską matant tiesiogiai ekrane ir be didelių sunkumų. Šiek tiek gaila, jog ekranas nėra liečiamas (kaip ir vartotojo sąsaja, žinoma), tačiau galbūt aš čia tiesiog per daug noriu.

Kitas patikęs dalykas – iššokantis vaizdo ieškiklis. Daugelyje fotoaparatų jo arba iš viso nėra, arba jis atsikišęs. Tačiau „Sony“ pasistengė fotoaparatą išlaikyti kompaktišką ir įdėjo iššokantį vaizdo ieškiklį. Beje, kaip ir ekranas, vaizdo ieškiklis tikrai geras, jis ypatingai dažnai pravertė saulėtomis dienomis (kaip žinia, tokių rugpjūčio pradžioje buvo nemažai).

Apskritai, tai vienas iš gražiausių fotoaparatų rinkoje. Dauguma „kišeninių“ fotoaparatų atrodo neskoningai, nėra patogūs nešiotis ir laikyti. Galbūt „Sony RX100 IV“ irgi nėra labai patogu laikyti, tačiau nešiotis jį galima nesunkiai (beje, įsigykite dėklą, nes „Sony“ jo neprideda), o jo minimalistinis dizainas traukia akį.

Nuotraukos – puikios

„Sony RX100 IV“ turi 20 megapikselių CMOS sensorių su „Zeiss“ optika, f/1.8-f/2.8 apertiūrą ir ND filtrą. Dienos šviesoje visos nuotraukos gaunasi tiesiog fantastiškos (visi pilnos raiškos neredaguoti „Sony RX100 IV“ nuotraukų pavyzdžiai šioje nuorodoje) – jos ryškios, balta spalva „neiššoka“, viskas sufokusuojama puikiai, triukšmo nėra, nėra ir jokių nuotraukų iškraipymų kampuose ar šonuose.

Prieblandoje situacija taip pat ideali, „RX100 IV“ susitvarko puikiai, nėra jokio triukšmo, perėjimai tolygūs. O fotografuojant naktį gerų kadrų užfiksuoti man nelabai pavyko. Bet kuriuo atveju, rezultatai tikrai džiugina, juk aš ir nesu fotografijos ekspertas, mokantis labai gerai kapstytis visuose nustatymuose (nors to daugeliu atvejų daryti su „RX100 IV“ net nereikia).

Ganėtinai nustebino panoraminių nuotraukų kokybė – vaizdas gaunasi idealiai vientisas, nebent yra labai daug judėjimo (kaip mano atveju, bangos), bet net ir tas judėjimas per daug netrukdo.

„Sony RX100 IV“ puikiai tiks ir norint fiksuoti renginius sporto renginiuose. Įjungus sporto režimą „RX100 IV“ gali užfiksuoti net ir greitą judesį.

Beje, sakydamas, jog fotografuojant naktį gerų kadrų neužfiksavau, tikrai neturėjau omenyje tai, jog „RX100 IV“ to daryti nesugeba. Sugeba, tiesiog nebuvo kažkokių ypatingų momentų. Tačiau „Sony RX100 IV“ moka vieną labai stebinantį triuką – išgauti šviesą vietose, kur jos visiškai nėra. Štai nuotrauka daryta su „LG Optimus G“:

O štai čia (arba pilno dydžio čia), ta pati nuotrauka, daryta tuo pačiu metu (jau buvo tamsu), tiesiog pažaidus su „Sony RX100 IV“ ir jo nustatymais (o aš to daryti netgi nelabai moku):

Vaizdo įrašai taip pat puikūs, bet…

„Sony RX100 IV“ yra, ko gero, geriausios kokybės vaizdo įrašus fiksuojantis kišeninis fotoaparatas rinkoje. Na, arba bent jau vienas iš geriausių. Kadrai gaunasi tiesiog puikūs, nesvarbu, ar jie filmuojami 4K raiška, ar 1080p „RX100 IV“ idealiai tvarkosi tiek su fokusavimu, tiek su baltos spalvos balansu, tiek su judesiu, tiek su filmavimu apšviestose patalpose ir šis fotoaparatas išsisuka netgi tokiose situacijose kaip saulėlydis ar tamsus vakaras.

„Slow motion“ vaizdo įrašų mėgėjams taip pat yra kuo džiaugtis. „RX100 IV“ turi 250FPS, 500FPS ir net 1000FPS režimus.

Tiesa, jeigu 250 FPS atrodo tikrai gerai, o 500 FPS pakenčiamai, tai 1000 FPS video įrašuose yra daugiau triukšmo, negu norėtųsi matyti – 1000 FPS kadruose – vien „sniegas“.

Bet yra viena rimta problema – filmuojant kurį laiką „RX100 IV“ staiga įkaista ir… išsijungia. Tada vėl gali fotoaparatą įjungti ir tęsti, tačiau bet kuriuo atveju tai yra rimta problema, kas ten žino, galbūt po kurio laiko dėl perkaitimo gali atsirasti ir rimtesnių padarinių.

Vartotojo sąsaja atsimuša į techninės įrangos trūkumus

„Sony“ sukurta vartotojo sąsaja yra tikrai nebloga – perpratau ją maždaug per dvi dienas, per meniu galima ganėtinai patogiai slankioti, nustatymai yra suprantami ir kiekviena smulkmena yra paaiškinta, jeigu paspaudi meniu mygtuką. Viskas kaip ir gerai, tačiau ta vartotojo sąsaja man šiek tiek primena maždaug 2006 metų išmaniuosius telefonus. Viskas tenkina, tačiau galima būtų geriau, galima būtų padaryti paprasčiau nesumažinant funkcionalumo. Bet čia jau savo vaidmenį turėtų atlikti liečiamas ekranas, tuomet galima būtų padaryti ir paprastesnę, liečiamą vartotojo sąsają. Nėra liečiamo ekrano, nėra ir paprastesnės vartotojo sąsajos. „Sony“ iš neliečiamos sąsajos išspaudė maksimumą, tačiau to 2015 metais jau negana.

Baterija jūsų nenuvils

Per visą testavimo laikotarpį (3 savaitės) „Sony RX100 IV“ kroviau tik keturis kartus. Fiksuoti nuotraukas su „RX100“ galima nesustojant, tačiau vaizdo įrašų filmavimas užkaitina visą „RX100“ ir tai, žinoma, veda baterijos išsikrovimo link. Tačiau baterija yra keičiama ir ją galima krauti per Micro USB jungtį, o tai – milžiniškas pliusas. Tai reiškia, jog galėsite „RX100 IV“ krauti su savo telefono krovikliu ar net nešiojama baterija („Power Bank“).

„Sony RX100 IV“ – beveik idealus fotoaparatas už žvėriškai didelę kainą

„Sony RX100 IV“ kainuoja virš 1000 EUR. Tai yra neįtikėtinai didžiulė kaina. Tačiau įsigiję šį įrenginį tikrai nepasigailėsite (nebent vien dėl šio fotoaparato imsite bobutės paskolą, tada gal ir gailėsitės). Kiekviena nuotrauka, kiekvienas vaizdo įrašas, kurį padariau su „RX100 IV“ vertas pakabinimas ant sienos ar įkėlimo į „YouTube“. Be aukštos kainos mane nuvylė ir liečiamo ekrano nebuvimas (bet, kaip minėjau, gal aš per reiklus) ir perkaitimas. Tačiau jeigu jums nei vienas iš šių trijų niuansų nėra aktualus – tuomet „Sony RX100 IV“ yra fotoaparatas būtent jums.

Tolesnėje nuorodoje galite peržiūrėti faktinę „Sony RX100 IV“ kainą.

blog.murinas.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Erik Murin
(4)
(2)
(2)

Komentarai (12)