Revoliucinis išradimas: iš augalų išgautas elementas išmaniesiems telefonams (Video)  (0)

Vokietijos mokslininkai išrado metodą, kuris padeda iš augalų išgauti vertingą cheminį elementą – germanį, kuris gali būti naudojamas telefonų gamybai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Germanis yra puslaidininkis ir buvo naudojamas kuriant pirmąjį tranzistorių, kadangi galėdavo ypač greitai perduoti elektros krūvius.

Šiuolaikiniame gyvenime silicio ir germanio lydinys yra nepamainomas. Jis naudojamas gaminant kompiuterius, išmaniuosius telefonus ir optinio pluošto kabelius. Germanis, kuris infraraudonųjų spindulių šviesoje yra skaidrus, taip pat naudojamas išmaniojo vairavimo sistemoms ir automobilio parkavimo jutikliams gaminti.

Nors šis cheminis elementas aptinkamas viso pasaulio dirvožemyje, išgauti jį labai sudėtinga. Šiuo metu tai daryti geriausiai sekasi kinams. Tačiau visai neseniai Freiburgo kalnakasybos ir technologijų universiteto mokslininkai mano išradę revoliucinį metodą, kaip išgauti germanį iš savo pačių žemės – jiems tereikia trupučio pačios gamtos pagalbos.

Bus siekiama, kad žemėje esantys elementai atsidurtų augaluose. Tuomet jie bus išraunami ir germanio elementas ekstraguojamas.

Panaudojimo pramonėje galimybės gali būti milžiniškos, tačiau dar reikia atlikti daug tyrimų ir darbo. Šiuo metu germanį galima išgauti tik labai mažais kiekiais – vos kelis miligramus iš vieno litro. Mokslininkais sieks šį kiekį padidinti bent iki 1 gramo. Kol kas tai įmanoma tik per ekstrakto koncentravimo metodą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (0)