Rusijoje naftos gavybai jūroje išlikimo klausimas: nėra kuo pumpuoti naftos  (28)

Greitai Rusija neturės kuo išgauti naftos ir tai nėra perpsėjimas iš Vakarų. Tokią išvadą padiktavo pati Rusijos energetikos ministerija, nes dėl sankcijų šalis negali importuoti technologijų, reikalingų naftos gavybai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gavybos kompanijoms jau jau artimiausiu metru pritruks 20 gręžimo platformų jūroje, pareiškė ministerijos Naftos ir dujų gavybos ir transportavimo departamento direktorius Aleksandas Erkovas, rašo newsru.com.

Tiesa, kaip alternatyva siūloma ieškoti įrenginių tose šalyse, iš kurių importas nėra draudžiamas. Vakarų šalys po Krymo aneksijos uždraudė eksportuoti į Rusiją įrangą, susijusią su naftos gavyba.

Kaip pažymi „Interfax“, jau 2020 metais trūks 21 tūkstančio atsarginių detalių naftos platformoms. Jau 2014 metais rusiškos naftos gręžėjai jūroje pajuto įrenginių trūkumą.

Rusijos energetikos ministerija neslepia, kad gręžimo įranga, naudojama jūroje, praktiškai negaminama Rusijoje. Pavyzdžiui, „Prirazlomnaja“ šelfe nafta siurbiama tik su 10 proc. rusiškos įrangos, visa kita anksčiau importuota iš Vakarų šalių.

Ministerijos duomenimis, apskritai rusiškos technologijos gręžimo platformose jūroje sudaro mažiau nei 1 procentą. Be to, valdininkai perspėja, kad įrangos paklausa tik augs – senąją reikės keisti, tačiau nebus kuo.

„Nezavisimaja gazeta“ rašo, kad Rusijoje naftos gavybai jūroje apskritai iškilo išlikimo klausimas dėl įvestų sankcijų. Paprasčiausiai rusiškos kompanijos neturės kuo išgauti naftos, konstatuoja laikraštis.

Ekspertai teigia, kad importuoti technologiją praktiškai yra nerealu. Todėl Vyriausybei siūloma pripažinti, kad naftos gavyba jūroje smuks. „Mažai tikėtina, kad Rusija iki 2020 metų savarankiškai pasigamins visą reikiamą įrangą gręžiniams“, – „Nezavisimaja gazeta“ cituoja Naftos ir dujų pramonės sąjungos ekspertas Eldaras Kasaevas.

Tiesa, didelė dalis įrenginių importuojama iš Pietų Korėjos, kuri dar netaiko sankcijų Rusijai. Ekspertas mano, kad reiktų peržiūrėti naftos gavybos projektus, kad vėliau tai netaptų galvos skausmu.

Tai, kad kris naftos gavyba, pripažįsta ir Energetikos ministras Aleksandras Novakas. Tiesa, su įrenginių stoka jis to nesieja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(2)
(32)

Komentarai (28)