Kaip Lietuva iš energetinės salos virsta energetinių jungčių centru: link finišo artėja „LitPol Link“  (16)

„Darbų tempas nepalieka abejonių, kad „LitPol Link“ jungtis bus baigta laiku. Šiuo metu svarbiausia - tokį tempą išlaikyti. Linijos statybos darbai turi būti baigti po 40 dienų, o po mažiau nei 100 dienų, pabaigus bandymus, „LitPol Link“ pradės veikti“, - kalbėjo energetikos ministras R. Masiulis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„LitPol Link“ bus pirmoji elektros jungtis, sujungsianti Lietuvos ir Vakarų Europos elektros infrastruktūras. Pradėjus veikti jungčiai, elektra abiem kryptimis galės tekėti iki 500 MW galia. Šią savaitę linijos laidai fiziškai jau kirto Lietuvos-Lenkijos sieną - ant abiejose Lietuvos ir Lenkijos sienos pusėse stovinčių atramų šį pirmadienį jau užtempti laidai. Tam, kad elektros jungtis būtų baigta laiku, visą vasarą darbai vyko itin intensyviai. Buvo pasitelktos papildomos pajėgos tiek iš Lietuvos, tiek iš kaimyninių šalių. Šiuo metu Lietuvos pusėje liko sumontuoti 12 atramų ir ištempti paskutiniuosius 20 kilometrų laidų. Pati sudėtingiausia jungties dalis – nuolatinės srovės keitiklių stotis, taip pat jau pastatyta, šiuo metu baigiama montuoti jos įranga. Keičiant įtampą iš kintamos į nuolatinę ir vėl į kintamąją, ši stotis užtikrins elektros perdavimą tarp technologiškai skirtingų Lietuvos ir Lenkijos elektros sistemų.

Pasak energetikos ministro, Lietuva iš energetinės salos virsta energetinių jungčių centru. 2016 m. pradžioje pradės veikti ir „NordBalt“ elektros jungtis su Švedija. „Lietuva atsidurs unikalioje padėtyje – šalis bus sujungta su trimis skirtingomis sistemomis: Rusijos, Skandinavijos ir kontinentinės Europos. Tai užtikrins konkurencingas kainas ir itin aukštą tiekimo saugumą“, - pabrėžė R. Masiulis.

„Kartu su besibaigiančiomis statybomis, ne mažiau intensyviai vyksta ir pasiruošimas jungčių bandymams, valdymui, eksploatacijai ir prekybai rinkoje. Tokio pobūdžio technologijas, kurios naudojamos „LitPol Link“ jungtyje, Lietuvoje naudosime pirmą kartą, todėl mūsų darbuotojai daug mokosi, perima patirtį iš kolegų užsienyje ir atsakingai ruošiasi naujosios jungties valdymui“, - sakė Daivis Virbickas, „LitPol Link“ projektą įgyvendinančio elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius.

Energetikos ministras atkreipė dėmesį, kad kitąmet pradėjus veikti dviem naujoms jungtims bus sudarytos sąlygos atsisakyti elektros gamybos kvotų termofikacinėse elektrinėse ir taip priartinti elektros sektorių prie rinkos sąlygų.

„Pradėjus veikti naujoms elektros jungtims bei atsisakius kvotų, elektros kaina turėtų mažėti. Taigi mūsų investicijos į energetikos infrastruktūrą ne tik užtikrina energetinį saugumą, bet ir pradeda duoti tiesioginės finansinės naudos mūsų vartotojams“, - pabrėžė energetikos ministras R. Masiulis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(33)
(0)
(33)

Komentarai (16)