Kuriamas algoritmas, kuris padės nuspėti masinį genocidą Žemėje  (1)

Pranašai kaip Nostradamas yra ne vieninteliai, kurie gali pasakyti, kada Žemėje įvyks kažkas blogo – rinkoje greitai bus naujas, panašu, kur kas tikslesnis dalyvis. Ir jis kalbės tik vienetais ir nuliais, rašo Vice.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„iHub“ duomenų laboratorijos Kenijoje mokslininkai kuria algoritmą, kuris galėtų parodyti ankstyvus žiaurumo ženklus pasaulyje.

Pavadinta „Umati“, kas išvertus iš Svahili kalbos reiškia „minia“, programa stebi neapykantą kurstančią kalbą socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“. Ekspertai teigia, kad kurstanti kalba gali pranašauti apie etninį smurtą ir netgi genocidą.

„Umati“ algoritmas visuomenei turėtų būti pristatytas kitų metų pradžioje. Iš pradžių kūrėjai jį mėgins pritaikyti Pietų Sudane, kur vyksta brutalus pilietinis karas.

„Aš tikiu, kad vieną dieną dirbtinis intelektas galės neapykantą kurstančią kalbą aptikti geriau nei žmonės, nors negaliu pasakyti, kiek laiko tai truks, – sakė „Urmati“ projekto koordinatorius Sidney'us Ochiengas. – Didelė dalis kalbos priklauso nuo konteksto, kurį sunku programuoti, tačiau stebėdami neapykantą kurstančią kalbą žmonės taip pat būna šališki.“

„Urmati“ algoritmas internete ieško „blogų žodžių“. Tai žodžiai, susiję su žmogaus kilme, lytimi, seksualine orientacija ir t.t. Surinkęs šią informaciją algoritmas įvertina, kiek įtakingas frazės autorius ir kiek neapykantą kurstanti yra jo frazė, ir pateikia įvertinimą.

Vėliau programos duomenis peržiūri ir žmogus.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(3)
(12)

Komentarai (1)