Gavusi vokiškas haubicas Lietuva turės tokius pajėgumus, kokių nei Lietuvoje, nei Baltijos regione dar nebuvo (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

ISG 2015-09-30 23:46
Uz tuos pinigus reikejo irengti apkasus prie karstu sienu, irengi minu laukus, ir apstatyti viska zeme-oras raketinems sistemoms
ISG 2015-09-30 23:46
Nu ir javelinais visus aprupinti
fatalas 2015-10-01 00:15
Ka jie cia juokina su tom haubicom, nei mum ju reik nei ka. O jeigu kas ir puls tai su keleis pabuklais neapsiginsim, pinigai sukisti siknon
dariusss 2015-10-01 00:16
Jei mes rusofobai, kad perkame ginkluote tai kaip pavadinsi pacius rusus kurie skiria tokius didelius pinigus ginkluotei, kur kaliningrado sritis sausakimsa kareiviu ir puolamuju ginklu? kodel nesistebi ir nesipiktini, kad jie neskiria tu pinigu infrastrukturui? Jei ko nors butum paklauses pries penkis metus ar kariaus ukraina su rusais, manau dauguma toki dalyka butu priskire prie fantastinio srities ir dar tave isjuoke del "debilisko" klausimo... Lietuvai ir nereikia ruostis identiskai ukrainos scenarijuj.. Lietuvai reikia ruostis butent jai imanomams scenarijams.. haubicos ne pirmas ir ne paskutinis ejimas, o kazkokios strategijos dalis, todel netoks jau ir blogas pirkinys.. Reikia patiems stengtis kiek leidzia jegos uztikrinti savo sauguma.. nes jei patys to nedarysim, tai tuo labiau ir svetimi kai prireiks nenores uz mus tai daryti..
mnv 2015-10-01 00:19
Matau niekam neadeina, kad mes kaip ir privalom tuos 2 proc. skirti ir tureti nors kokius nors pajegumus. Kitu atveju kokiem prancuzams puikus atmazas "isjungti" 5 straipsni - "jie patys nesilaike sutarties, atkiso rusams uzpakalius (is komentaru matosi dauguma tai ir nori daryti), o dabar verkia".
Skija 2015-10-01 02:51
Man taip pat atrodo juokingai viskas. Išleisti pinigai tai išleisti. Nieko neprigalvosi. Gintis reikia, o kaip kitaip. Kam tuos rusus čia kišat nesuprantu. Lyginat du nepalyginamus dalykus. Visu pirma jų ginkluotę lyginkit, o tada tas haubicas ant kito sverto padėkit. jei ateis ta diena (neduok dieve), paimkim, kad ir ta patį rusą ar kitą dabartinio "sajuzo" draugę, bet kuri mus su š suės. Nes jų ginkluotė, kiekvieną minutę vis žengia į priekį. O mes galim tik atmatas pirkti.
Nojus 2015-10-01 08:25
Rusija skaičiuoja "Gruz 200". Nebe Stalino laikai,ruskės tiek berniukų nebeprigimdo. Reikia galvoti. Invazijos atveju ,būtina per trumpą laiką pridaryti daug gyvosios jėgos nuostolių,nufilmuoti lavonų veidus ir įkelti į juotubę atpažinimui. Patikėkite,efektyvesnės propagandos nėra. Užtektų 20 000 nuotraukikių ir Rusijos motinos sukeltų agresoriaus tėvynėje buntą. Ar tai įmanoma? Taip. Reikia šaudyti iš pasalų ir nežūti tol,kol nenudėsi trijų agresorių. Pasipriešinimas turi būti trumpas,bet nuožmus,nebezdint apkasuose ir nelaukiant žiemos. LDK gerais laikais tiek "Gruzų 200" padarydavo per pusdienį ir per daug tuo nesigyrė.
kestutisz 2015-10-01 08:46
Ne dauguma, o du-trys etatiniai. Daugiau šiam forumui resursų neišskyrė.
Audrius 2015-10-01 09:09
tautieciai, didieji patriotai ir kiti i veliavas isisupe "proud to be lithuanian", kad issklaidyt jusu baimes, ir as esu didelis LT patriotas ir man tikrai svarbu link kur mes einam. Todel klausima, kuris labiau myli Lietuva, siulau padeti i sali. OK? Kalbu apie akivaizdziai nesvaru ginkluotes pirkima uz nesveikas sumas tokiai biednai saliai. Tai tradicinis atvejis, kai isterijoje esanti tauta pro pirstus leidzia valstybes lesu svaistyma didziuliu mastu. Bet koks quescionavimas iskart apsaukiamas antilietuviskumu, ir kitais sh. Elgiates, kaip panos pries menkes.. Visi cia labai susirupine LT saugumu. Deje, jusu nusivylimui, galiu pasakyt, kad jei bandysim sauguma uztikrint ginklais, tai net ir 1000x haubiciu neuzteks. Taip, faini zaislai, macho dalykas jais grozetis, bet su salies saugumu tas nieko bendro neturi. OK? Ziurint i istorija, butu galima gincytis, kad tas turi atvirkstini efekta, ginklavimasis daznai skatina arogancija ir spontaniskuma, kas gali privesti prie konfliktu (geras pavyzdys Gruzija 08). Mano galva, tokiai saleliai kaip LT, vienintelis budas uzsitikrinti sauguma, yra per diplomatija ir savo ukio sutvarkyma, padarant ji energetiskai nepriklausoma integruota i tarptautine prekyba etc. Diplomatija, tai nera sajungininku ir priesu darymas, o PARTNERYSCIU kurimas! Tarpatutiniuose santykiuose nera tokio dalyko, kaip draugas, bet priesai gali buti labai tikri. Kada ta suprasim? JAV nera musu draugas, visiem po*%ui ta LT! Taip, dabartinei JAV administracijai patogu, prie esamu aplinkybiu pasistumdyt su Rusija ir del to jie tik ploja rankom, kai baltijos saleles garsiai paloja ant Rusijos. Mes, aisku, galvojam, kad jiems istikruju rupi kaip LT gyvena, jauciames svarbus su dideliu stogu. Deje, situacija, gali labai greit pasikeisti. JAV ateis nauja administracija, atsiras nauju globaliu issukiu, reiks visiems galingiesiems dirbti kartu, todel dabartinis stumdymasis atrodys negraziai, visi prades labiau draugauti (beje, dabartinei ivykiai Sirijoj tuo pradeda kvepeti). Paprastai sprendziant rimtus klausimus visi turi eiti i kompromisa, pvz, Rusija sutiks remti JAV pozicija kokio Irano klausimu arba islikti neutralia Pietu Kinijos Juros zonoje, savo ruoztu JAV pvz atleis vadeles del jei strategiskai kur kas maziau svarbiu baltijos saliu. Ir kas tada? Linksim ant ledo, bus kaip Irako premierui Al-Maliki. Savo laiku jis irgi buvo labai geras Busho draugas, beveik kasdien skambinosi telefonu, JAV ji labai reme ir viska leido, nebeliko Busho ir visi dejo ant to Al-Maliki. Obamai idomu Kinija ir visas ramiojo vandyno regionas. Al-Maliki poste nebeliko, Irakas pilietiniam kare... Gruzija irgi labai draugavo su Bushu, pakariavo, dabar sh*%knoj sedi. Obamai Gruzija neidomi. Ir tokiu pavyzdziu begales.
kiesza 2015-10-01 09:38
O tos haubicos gali šaudyt tiesiu taikymu (kaip tankas) į arti esančius objektus, koks minimalus šūvio nuotolis ?
manas 2015-10-01 10:11
Butent. Kilus karui (kuo as labai mazai tikiu) vokieciai tikrai nepuls ginti, ir aukoti savo zmoniu, jei mes tik stovesim ir ziuresim. Normali valstybe, turi tureti savo kariuomene, ir rodyti iniciatyva iskilus gresmei.
ISG 2015-10-01 10:12
Esme, durniukai, kad norint buti nato, reikia vykdyt punktus. Ir vien del to reikia ginkluotis. Ir visiskais nesveikam zmogui yra aisku, kad lietuva nepasokines pries rusija, kiek galima apienta pati sneketi...
rndmintzdude 2015-10-01 10:24
Kokybiskas etatinis rublinukas, kokybikas,, nieko nepridursi. Bet klaidos akivaizdzios. Kaip ir melas. Nepriklausomai nuo to jav ant musu nusisikt ar ne, NATO netenka vertes ir autoriteto visu pasaulio valstybiu akyse jei nesugeba atsigint, del to pagalba abejoti nereikia. 2 procentai nuo biudzeto yra privalomi. Rusai skiria 4 procentus, kai yra gerokai biednesni. Rusai savo karine nekompetencija irode tiek gruzijos, tiek ukrainos karu atvejais, kuomet prasciau uz lietuva ginkluotos paegos atreme ju puolima. Su naujais pajegumais tiketina, jog jiem nepavyktu islaikyti net vilniaus srities jei ja isvis pajegtu uzimti, apie visa lietuva net nera kalbos. Apie branduolinio ginklo panaudojima nemanau kad verta kalbet. Taipogi neverta kalbet ir apie tai kaip pasiustu jie visas savo pajegas pries lietuva, tuoj pradetu byret visos sienos pas juos pacius. Taigi kovotume pries 50 tukstanciu besirotuojanciu rusu, lygiai taip pat kaip ir ukrainieciai, tik su gerokai modernesne technika ir dar mazesniu vietiniu gyventoju palaikymu, trumpai tariant - pilnai skiriant du procentus biudzeto - ir vieni galim atsilaikyt pries ta mongolu orda.
elcucuy 2015-10-01 10:30
Na Lietuva yra NATO narė ir pagal įsipareigojimus turi skirti 2% ir pirkti tuos karinius žaislus. Aš asmeniškai nemanau, jog haubicos tinkamiausia ginkluotė Lietuvos gynybai. Geriau pora Eurofither'ių būtų įsigiję - galėtumėme patys užtikrinti savo erdvės oro policiją ir Lietuvos karo pilotai turėtu kuo treniruotis ir kaupti patirtį. Aš nežinau kokios haubicų kainos rinkoje tai negaliu teikti, kad jos perkamos per brangiai - niekas nepateikia realių šaltinių pagrindžiančių neadekvačią kainą. Galbūt Rusiški atitikmenys ir pigesni, bet toks variantas negali būti svarstomas. Kad ir kokia skurdi Lietuva be būtų, pinigai kariuomenei turi būti skiriami ir toks darinys kaip kariuomenė suverenioje valstybėje turi egzistuoti. Mano subjektyvia nuomone Lietuvos gynyba turėtu remtis į rimtų priešlėktuvinių ir raketinių sistemų įsigijimą, kad šalies piliečiai galėtų būti apginti nuo staigaus priešo puolimo iš oro ir turėtų galimybę pasitraukti. O visokios haubicos ir tankai ne gyventojų apgynimui skirti ginklai. Galbūt dabartinė prezidentė nekokia ir neretai praleidžia progą patylėti viešai įvardindama priešus. Lietuvai derėtu laikytis neutralios užsienio politikos ir nepalaikyti tokių dalyku kaip invazija į Iraką ar pan. Bet kad ir kokia nuosaiki užsienio politika be būtų, valstybe turi turėti savo karines pajagas ir jas tinkamai finansuoti.
bahuriux 2015-10-01 10:42
Ne tam skirtos haubicos, kad kovoti atvirame lauke su tankais, negaliu užgarantuoti, bet lygtai nešaudo trumpais atstumais, jų šarvu storis, "Armor welded steel, 14.5 mm resistant additional bomblet protection" kaip to pačio boxerio, ar kažkas panašaus, bet turi MG3 7.62 mm kulkosvaidį dėl visa ko. https://en.wikipedia.org/wiki/Panzerhaubitze_2000 Jų pakirtis iššauti keleta-keliolika sviedinių ir dingti į kitą poziciją kuo greičiau, nes tuos sviedinius ir jų trajektoriją mato radarai, tai gali atsakyti ugnimi labai greitai. Pgalvojau kad galbūt mūsu atveju apsimokėtu jas laikyti tankiuose miškuose ir nevienoj vietoj sugrūstus. Neprošalį būtu uždengti/apvynioti, tas haubicas su kokiu maskuojančiu "audeklu" kuris būtu nudažytas maskuojančia spalva arba tas žalias polimerinis brezentas viršutinis sluoksnis, iš apčios plėvelė padengta aliuminio folija, o per vidurį anglies pluošto audinys (carbonas), tam kad paslėpti nuo IR detektorių ir radarų, tiek nuo lėktuvų, tiek nuo raketų. Tas padidintų šancus išgyventi daug kartų. O kurnors šalia už kelių/keliolikos km pristatyti pripučiamų, arba fanierinių skardinių muliažų kurie skleistu šilumą ir bųtu su metaline folija, tam kad apmulkinti aviacviją ir raketas. Panašia taktika buvo panaudota Jugoslavijos konflikte, pridėliojo krūvas pigių kiniškų mikrobangių, amerikonai šaudė į tas mikrobanges po 50000-300000USD kainuojančiomis raketomis , o kai per viena antskrydi iššaudydavo visas raketas, tada jau jungė tikras priešlektuvinės gynybos sistemas ir duodavo gražos iš dalies beginklaims lėktuvams.
Audrius 2015-10-01 10:47
Gerai, kad priminei, reiks paziuret ar alga is kremliaus atejo. Sake si menesi turejo pakelt.. mes truputi apie skirtingus dalykus kalbam. As kalbu apie LT gynybos strategija, o dar labiau apie LT pozicionavima regione ir globaliai, o tu apie konflikto taktika kalbi. Nezinau kaip ten butu, jei vizgi kiltu konfliktas. Gali but, kad sunkiai sektusi Rusijai islaikyti Vilniu ir t.t. Pas juos armija dar vis labai sudina ir korumpuota, bet esme, kad net ir apgailetino Rusijos pralaimejimo atveju Lietuvai butu labai blogai. Pasiziurek i Ukraina. Jei metus be vandens sedetum, ar be darbo, jei viskas sudauzyta aplinkui butu, ekonomika sh*knoj 20metu atgal nuvaryta, labai dziaugtumeisi "pergale"? As ne. Todel ir sakau, kad esme isvegti konflikto, o ne jam ruostis. Racionali diplomatija ne tik padetu isvengt karo, bet ir stipriai padetu salies vystimuisi. Rusijai ir JAV, truputi pasigalineti svetimoj smelio dezutei gal ir smagu, bet mums butu sakes. Kas del NATO 2% tai kiek zinau, niekur neparasyta, kad butina 2% skirti su milijonineis atkatais. Plius, jei jau leist tuos 2% gal geriau juos "recyclint" i LT ekonomika, o ne exportuot.
Nerealiai 2015-10-01 10:58
Pirma, kad pastatytum metro Vilniuje, reikėtų pusę miesto išgriaut, jau nekalbant apie tai, kad reikėtų daug daugiau nei vienos linijos norint teigiamų rezultatų. Antra Vilniaus kamščiai tai palyginus tikrai juokingi su kitais miestais ir beje jie turi metro. Trečia, pastačius metro, vėl rėktum, kad viešasis transportas šūdas, apmyžti metro ir t.t. Tai jeigu dabar pagal tave autai/troleibusai apmyžti, tai kodėl metro jau nebus apmyžtas? Gi žmonės liks tai tie patys. O kas nepratę važinėt viešuoju tai toliau važinės automobiliais, nes jiems geriau bus pasėdėt kamštyje, nei apmyžtam metro. O galu gale tai Vilniaus miesto gyventojų tankis per mažas, pažiūrėk kiek namų pristatyta priemiesčiuose, gal jiems visiems metro linijas nutiest reikėtų?
rndmintzdude 2015-10-01 11:02
Buvom neutralus, kuom tai pasibaige galima pasiskaityt istorijos vadoveliuose. Gera kariuomene, kaip sketis, geriau turet, kai nereikia, nei paskui gailetis. Kuo ji geresne tuo greiciau priesa galima siust namo, o gal jis ir isvis neateis. Faktas vienas - diplomatija, sutarys rusijai visiskai ne motais. todel tartis su jais nera prasmes, tiksliau tartis galima, bet daryt reikia pagal save vistiek, nes jie elgesia lygiai taip pat. O kad okupacija siuo metu neimanoma liudija negincijamas faktas - jie to net nebando, nes visur kur galejo, pabande.
shift 2015-10-01 11:25
Taip. Visiškai pritariu. Jei kam metro ir reikalingas, tai tik stambioms statybų bendrovėms ir su jomis susijusiems politikams. Tai būtų dešimtmečius neišsenkanti viršpelnių ir otkatų versmė. Kai tuo tarpu miesto urbanistiniai principai kardinaliai prieštarauja net minčiai apie metro galimybę. Toliau, buvo paminėtas oro uostas. Klausimas kyla, kam plėtoti oro uostą už valdiškus pinigus, jei jis dabar nei pusės pajėgumų neišnaudoja. Jei AirBaltic pas mus neskraidytų, tai išvis pakilimo takai žole apželtų. Grįžtant prie temos, kariuomenė turi būti plėtojama visomis taktinėmis kryptimis. Haubicos yra puikus pirkinys, nes labai efektyviai gali naikinti GRAD'us, kuriais rusai aktyviai naudojasi. Dabartinis ginklavimosi planas atrodo visai neblogai ir tikrai logiškai. Tikiuosi, kad tempų nemažinsime.
Audrius 2015-10-01 11:37
Is principo sutinku, isskyrus del miesto griovimo statant metro (tas tikrai nebutina). Taip, jei tiesiog pastatyti metro ir nieko kito nekeisti, gali but, kad kardinaliai situacija nepasikeistu, nors labai tuo abejoju. Bet i metro statyma reiktu ziuret kaip i dali miesto vystymo strategijos. Dabar pvz, negalima pykti ant vairuotoju, kad jie sedi masinose, sukelia kamscius, degina atvestini kura, kenkia aplinkai ir remia ta pacia rusija ir psichopatus saudu arabijoj. Jiems nera alternatyvos. Esamas viesasis transportas buvo suplanuotas ir igyvendintas pries 40metu. Stoteles lauke, ten salta, slapia, nera vietos etc. BET, pastacius modernu metro (kad traukiniai butu 24/7 be vairuotoju, kaip Kopenhagoj pvz), tada jau butu galima stipriai amokestinti masinas, ivaziavima i miesta parkavima etc (nebutu sunku sugalvot kaip). Esme, kad butu galima labai stiriai skatinti nesinaudoti masinom, o persesti i metro. Pamatytum, gaug nereiktu, kad dabartiniai masinu myletojai persestu i svaru metro 10 minuciu kelionei is kokiu fabu i centra uzuot valande sedeje kamsty.