Gavusi vokiškas haubicas Lietuva turės tokius pajėgumus, kokių nei Lietuvoje, nei Baltijos regione dar nebuvo (Video)  (72)

Rugsėjo 29 d. Krašto apsaugos ministerijoje pasirašyta sutartis dėl savaeigių haubicų „PzH2000“ įsigijimo iš Vokietijos kariuomenės. Ją pasirašė Krašto apsaugos ministerijos pajėgumų ir ginkluotės generalinis direktorius pulkininkas Darius Užkuraitis ir Vokietijos gynybos ministerijos Ginkluotės departamento atstovas Wilfried Georg (Wilfried Georg). Logistikos valdybos viršininkas pulkininkas Sigitas Mundris sutartį pasirašė kaip Lietuvos kariuomenės, gaunančios įrangą, atstovas. Pasirašyme taip pat dalyvavo krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir Vokietijos ambasadorė Lietuvoje Jutta Schmitz.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Džiaugiuosi, kad šiandien pasirašėme sutartį dėl haubicų „PzH2000“ įsigijimo. Tai padės Lietuvos kariuomenei pasiekti naują ugnies palaikymo lygmenį, kadangi šiuolaikiniame kare ugnies palaikymas yra svarbi gynybos dalis, “ – po sutarties pasirašymo sakė krašto apsaugos ministras J. Olekas. Ministras padėkojo Vokietijai už supratimą ir labai greitą sutarties paruošimą dėl vienų moderniausių pasaulyje savaeigių haubicų įsigijimo.

Sutarties pasirašymo ceremonijoje dalyvavusi ambasadorė Lietuvoje Jutta Schmitz pabrėžė suintensyvėjusį Lietuvos ir Vokietijos bendradarbiavimą, o šios sutarties pasirašymas, pasak ambasadorės, pabrėžia jo svarbą ir kad ateityje šis bendradarbiavimas bus toks pat geras ir sėkmingas.

„Sudėtinga būtų lyginti kiek išaugs Lietuvos kariuomenės artilerijos galia, nes tokių pajėgumų, kokius gausime nei Lietuvoje, nei Baltijos regione dar nebuvo, “ – pasirašęs sutartį sakė plk. D. Užkuraitis. Pulkininkas pabrėžė, kad haubicos „ PzH2000“ ugnies užduotis gali vykdyti tiek kaip vienetas atskirai, tiek ir poromis, būrio ar baterijos lygmenyje. O vadovavimo vienetai užtikrins visų haubicų pajungimą į sistemą, kuri leis pasiekti reikalaujamą efektą sutelktos ugnies uždavinių įvykdymui.

Pagal pasirašytą sutartį Lietuvos kariuomenė iš Vokietijos kariuomenės gaus 21-ą 155 mm kalibro savaeigę haubicą. Iš jų 16 bus skirta kovinėms užduotims vykdyti, po vieną pritaikyta šaudymo ir vairavimo treniruotėms, o trys bus skirtos atsarginėms dalims. Lietuvos kariuomenė iš Vokietijos taip pat gaus 26 šarvuotas vadovavimo mašinas M577 V2 ir šešis evakuacinius tankus BPZ2. Visa technika buvo naudota Vokietijos ginkluotosiose pajėgose.

Artilerijos pajėgumų stiprinimo projektui iki 2019 m. skirta 58,3 mln. eurų. Iš šios sumos 16,2 mln. eurų bus sumokėta Vokietijai už 53 technikos vienetus. Už likusias lėšas (42,1 mln. eurų) bus modernizuota gaunama technika, į ją sumontuota mūšio valdymo sistema, ryšių ir vadovavimo priemonės, naujosioms haubicoms pritaikyta karinė infrastruktūra bei vykdomas personalo apmokymas.

Vokietijos kariuomenės atstovai jau sutarties pasirašymo išvakarėse pradėjo apmokyti Lietuvos karius, dalijasi patirtimi ir diskutuoja apie įsigyjamų 155 mm savaeigės artilerijos sistemų PzH2000 („Panzerhaubitze 2000“) integravimą į Lietuvos kariuomenę.

Vokietijos atstovai taip pat apmokys Lietuvos karius, kurie vykdys gaunamos technikos priežiūrą ir aptarnavimą, ją naudosiančius karius ir operacijas planuojančius karininkus. Lietuvos kariai dalyvaus įvairiuose kursuose ir susitikimuose su Vokietijos specialistais, kurie perteiks savo patirtį tiek Lietuvoje, tiek ir Vokietijos artilerijos mokykloje.

Naujuoju Lietuvos kariuomenės pirkiniu bus aprūpintas Rukloje dislokuotas mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionas. Šiuo metu batalione esančios 105 mm. haubicos gali naikinti taikinius maždaug 11 kilometrų atstumu. Gavus savaeiges PzH2000 haubicas bataliono efektyvaus šūvio nuotolis padidės iki 40 kilometrų.

Lietuvos kariuomenės specialistų rengimas darbui su savaeigėmis haubicomis „PzH2000“ prasidės dar šiais metais.

Planuojama, kad pirmosios haubicos Lietuvos kariuomenę pasieks jau 2016 metais. Likusias priemones tikimasi gauti iki 2019 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(32)
(0)
(32)

Komentarai (72)