TOW 2B ataka: šarvuoto rusų tanko bokštelis nulekia kaip alaus butelio kamštelis (Video)  (21)

Kas tie TOW? Iš vamzdžio iššaunamos optiškai nusitaikančios ir nuotoliniu būdu valdomos prieštankinės raketos (Tube-launched, Optically-tracked, Wire-guided - TOW), artilerijoje naudojamos jau ne vieną dešimtmetį. Tokių užtaisų turi apie 50 pasaulio valstybių. Tačiau kompanija Raytheon šį ginklą patobulino taip, kad jis tapo ypač pavojingas stovinčioms šarvuotoms karo mašinoms. Pvz., tankams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaizdo medžiagoje demonstruojamas TOW 2B Aero (arba TOW 2B BGM-71F) bandomasis šūvis į rusišką tanką T-72. Toks šūvis trečios kartos sunkiosios šarvuotės tankui, kaip turėsime progą įsitikinti, absoliučiai pragaištingas. Skirtingai nei RPG-7 (raketinė granata), TOW sistema yra gerokai sunkesnė, o ir naudotis ja šiek tiek sudėtingiau. Su RPG tiesiog nusitaikai į pasirinktą objektą ir spaudi gaiduką, vildamasis, kad nusitaikei teisingai. Žodžiu, RPG sviediniai su išmanumu nieko gero: apie automatinį užtaiso taikymąsi negali būti ir kalbos. O ką ir kalbėti apie papildomas aplinkybes (pvz., šoninį vėją)? Todėl šaudyti toliau nei už 300 metrų esančius taikinius su RPG – šiokia tokia loterija, daniausiai pasibaigianti "tuščiu bilietu", t.y., šūviu pro šalį. Ko nepasakysi apie TOW. TOW – kur kas labiau prijaukintas ir paklusnesnis žvėris. Iššovus tokį sviedinį, jo korpuso šonuose iššoka varikliukai – jais užtaisas gali manevruoti ore. Maža to, artileristas turi galimybę pasinaudoti sviedinio automatinio nusitaikymo funkcija (taikosi TOW lazeriu arba infraraudonuoju spinduliu).

Todėl TOW efektyvaus veikimo nuotolis yra 13-15 kartų didesnis nei RPG ir siekia 4,5 km. Maža to, TOW sviediniai "moka" ne tik patys nusitaikyti, bet ir, priskridus prie taikinio, virš jo pakibti ir tiesiai į taikinį smigti 90 laipsnių kampu.

Vaizdo medžiagos sulėtintuose kadruose matyti, kaip sviedinys virš tanko pakimba maždaug metro aukštyje ir smeigia į tanko degalų baką du užtaisus.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(83)
(10)
(73)

Komentarai (21)