A klasės energetinio efektyvumo sertifikatą gavęs Vilniaus daugiabutis: 100 eurų per metus už šildymą, jokio triukšmo ir smogo  (20)

Šnipiškės nelygu Šnipiškėms. Ilgus metus įsikaltą šio Vilniaus rajono, kaip medinio lūšnyno, įvaizdį trupina į šipulius modernios statybos, dešinįjį Neries krantą verčiančios naujuoju sostinės centru.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baigiamas statyti vienas ir jau planuojamas kitas „Žalgirio namų“ daugiabutis būsto ieškančiuosius traukia ne tiek patogia vieta mieste (Gedimino prospektas į vieną pusę, „Ozo“ prekybos centras ir „Akropolis“ į kitą – pasiekiami per 5 minutes), o kokybe ir energetiniais parametrais.

Pirmasis daugiabutis gavo A klasės energetinio efektyvumo sertifikatą. Antras, planuojama, sieks A plius energetinės klasės ir toks bus pirmas Lietuvoje, o gal net ir Baltijos šalyse.

Baigiamame statyti daugiabutyje jau parduoti kone 70 proc. butų, naujakuriai įkurtuves galės švęsti po mėnesio.

Paklaustas, ko labiausiai nori būsto pirkėjai, „Žalgirio namus“ statančios bendrovės „NT investicijų sprendimai“ direktorius Andrius Beniušis ilgai nesvarstė: „Kokybės. Namo vietą jie jau būna išsirinkę. O butų apžiūrėti atsiveda ekspertus, jaunesnieji net tėvus ir senelius, viską aiškinasi iki smulkmenų“.

„Žalgirio namai“ – išskirtiniai būtent dėl savo aukštos energetinio efektyvumo klasės. Namas yra visiškai sandarus, tarsi hermetiška erdvė. Bet oras čia visada gaivus, butuose vėsu, kai lauke šutina tropikų karštis, o kai žiemą spigins šaltukas, vystytojai žada, kad gyventojai namuose vaikščios basi.

Taip yra todėl, kad namas aprūpintas rekuperacine sistema: oras nuolat cirkuoliuoja specialių vėdinimo įrenginių pagalba.

Kiekviename bute įrengtas nors vienas termostatas, tad gyventojai galės nustatyti kambario temperatūrą pagal poreikius.

„Tokiame name niekada nesusidarys kondensatas, neįsiveis pelėsis. Tik, žinoma, reikia atsisakyti kai kurių mitų. Būna, kad žmonės išjungia rekuperacinę sistemą, bijodami, kad ji eikvoja daug elektros energijos. Bet tai netiesa“, – aiškino A.Beniušis.

Taip pat statytojai žada, jog dėl sandarumo į namą nepatenka kokie išorės dirgikliai: nei dulkės, nei triukšmas, nei blogi kvapai. Net jei netoliese neatsakingi asmenys degintų padangas, butuose jokio kvapo! Kol kas tai pažadai, bet skamba labai viliojančiai.

Statytojai pasirinko ekonominio dydžio būstus: trijų kambarių butai yra tik 50 kvadratinių metrų dydžio.

Visi pirmojo ir septintojo aukšto butai – su terasa. Įrengti erdvūs balkonai, kurie jau įstiklinti. Dalis automobilių stovėjimo vietų – antžeminės, dalis požemyje.

Kita išskirtinė namo savybė - visuose butuose jau įdiegtas LED apšvietimas.

Pagrindinės „Žalgirio namai“ charakteristikos, kurias deklaruoja projekto vystytojai:

1) 1 kv.m kaina - nuo 1,63 tūkst. eurų;

2) A energinio efektyvumo klasė;

3) Daugumos butų šildymo kainos sieks vos 100 eurų per metus.

Kuriant tokio tipo būstą, atsižvelgta ne tik į komfortą, bet ir būsimų gyventojų sveikatą. Kiekviename septynių aukštų daugiabučio bute įrengta ekonomiška bei išmani vėdinimo sistema, leidžianti kvėpuoti nuolat tiekiamu, šviežiu ir išvalytu oru. „Būtent dėl šios sistemos, nereikės atsidaryti kambario langų, norint į vidų įsileisti gryno oro“, – pažymėjo A.Beniušis.

Pasak jo, nereikėtų rūpintis ir kaimynų skleidžiamu triukšmu, nes kiekvieną butą skiria 38 cm storio siena, garantuojanti ramybę. Butuose išvedžiota grindinio šildymo sistema užtikrins komfortą bei šilumą, be to ir estetinį vaizdą, kadangi radiatoriai čia nebus reikalingi.

Butuose taip pat nebus vadinamųjų „šalčio tiltų“, dėl specialaus langų, balkonų ir lauko durų montavimo, o daugumos namo butų šildymo kainos nesikandžios – jos turėtų siekti ne daugiau kaip 100 eurų per metus.

„Šis būstas išsiskiria ne tik savo inovatyvumu, bet ir itin patogia miesto vieta. Iš Šnipiškių rajono lengvai galima pasiekti Senamiestį, pro langus atsiveria vaizdinga miesto panorama, o laisvalaikio erdvės ir kiti reikalingi visuomeninės paskirties pastatai – čia pat“, – teigė A.Beniušis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Artūras Jančys
(19)
(19)
(0)

Komentarai (20)