Černobylio katastrofa: po 30 metų nauja avarijos versija - taip rusai slėpė slapto projekto nesėkmę

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

SaMaras 2015-10-14 14:16
Na nežinau ką čia rašo piarščikai, reklamuojantys savo filmą ar festivalį, bet kaip viena iš labai tikėtinų versijų sklandė kad pačiame reaktoriuje buvo atliekami kažkokie bandymai, kurie ir privedė prie sprogimo (na tai ne tas pats kas personalo klaida..) o šios teorijos kažkodėl nemini. Dar man labai straipsnyje užkliuvo išsireiškimas "Tačiau šio slapto ginklo projektas, kaip rodoma filme, finansiškai buvo nesėkmingas ir galų gale žlugo.." WTF koks ginklas galėjo būti finansiškai sėkmingas? Nebent dolerių spausdinimo mašina..
raimism 2015-10-14 16:24
tėvas kažkada sakė, kad pagal jo matytus brėžinius po Černobilio (tarp kitko ir po Ignalinos) AE turėjo būti gana gili betonuota duobė, į kurią avarijos atveju turėtų kristi reaktorius, o ant viršaus turėtų kristi betoninis laidojimo gaubtas. Bet ''piatiletka za tri goda'' ar kiti reikalai (daugiau sąmokslo teorijų srityse) ir tos reaktoriaus laidojimo duobės niekas nekasė nei po Černobiliu, nei po Ignalina, nei po Leningrado AE. O tai, kad tokią zoną pavertė negyvenama vien dėl kažkokio radijo bokšto ir siųstuvų - net kalbėti apie tai turėtų būti gėda. Būtų norėję be pėdsakų sunaikinti tą ''genių'' projektą - būtų numetę kelias paprastas bombas ir viskas...
immortallt 2015-10-14 16:33
Neaušinamas reaktorius nesibaigs sprogimu kartu su visu betoniniu sarkofagu?
raimism 2015-10-14 17:16
nežinau - nesu specialistas, o tėvo su šiuolaikinėmis technologijomis nebepaklausiu... Čia spėju greičiau susiję su palaidojimu. Viena - dengti duobę, kita - statyti iškilusį sarkofagą ir jį užstuminėti ant viršaus (kaip kad dabar vėžlio žingsniu vyksta Černobilyje).
Niemand 2015-10-14 17:40
Reaktorius pagal apibrėžimą negali sprogti, kuro grynumas turi būti trigubai didesnis plius neturi būti tiek neutronų lėtiklių (grafitas, berilis ir pan.) kiek reaktoriuje. Černobilyje sprogo ne pats reaktorius, t.y. nebuvo branduolinio sprogimo, sprogo aušinimo sistema. Reaktorius gali išsilydyti (meltdown), išsilydžiusio reaktoriaus turiniui ir skirta "duobė" po juo. Ten toks gatavas sarkofagas.
immortallt 2015-10-14 17:54
Na jei sandariai uždarai, slėgis didėja - sprogimas. Neturėjau omeny branduolinio
vanduo4 2015-10-14 18:10
O kodėl tokie slapti bandymai vyko ES pašonėje, o ne Rusijos gilumoje?
kestutisz 2015-10-14 21:34
Na kokie ten slapti, konkrečiai apie "genį" jei net radio mėgėjai praktiškai iš karto nustatė ir kur stovi, ir išanalizavo kam naudojamas, net bandė jam'inti. Kariškiam liko tik foto (orientacijai - googlo map'sas https://goo.gl/hlJtMQ, kariškių foosesija turėjo būt ne prastesnė) pasidaryti. Tiesiog istorija - antis ar meninis filmas. Juolab genys pagal wiki tai nustojo veikti tik 89'tais, o sprogimas 86'ais, plius nepavykęs 82'ais..
Skeleton 2015-10-14 22:09
Kas čia per briedai sugalvoti... Černobylio avarijos eiga yra labai gerai žinoma.
Evil Goku 2015-10-14 22:45
Trumpas "paguglinimas" parode, kad "genys" buvo labai ilgo nuotolio radaras, naudotas kaip ankstyvo perspejimo apie balistines raketas sistemos dalis. Kai issivyste palydovine zvalgyba, tokie radarai tapo nebeaktualus.