Kokia ateitis laukia Baltarusijos po Rusijos karinės bazės įkūrimo?  (13)

Kad Baltarusijoje bus Rusijos karinė aviacijos bazė, ekspertai neabejoja. Na, gal lėktuvai į Bobruiską atskris ne 2016 m. sausį, o truputį vėliau. Bet ar jie taip pat lengvai paliks Bobruiską tuo atveju, jeigu Baltarusijos vadovybė nuspręstų peržiūrėti savo sprendimus ir nutraukti susitarimą dėl aviacijos bazės?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tame susitarimo dėl aviacijos bazės dislokavimo Baltarusijos žemėje projekte, kuris pasirodė žiniasklaidoje, nenurodytas Baltarusijos aerodromo arendavimo rusams laikotarpis. Bet paprastai, kaip sako baltarusių karinis ekspertas Aleksandras Alesinas, susitarimus šalys pasirašo 15-ai metų. Ir jeigu terminui pasibaigus nė viena iš šalių nepareiškia noro nutraukti susitarimą, jis automatiškai pratęsiamas. Taip pat yra įprasta, kad tokio pobūdžio susitarimuose nurodomos pirmalaikio jo galiojimo nutraukimo sąlygos.

O jeigu kas nors panorės nutraukti susitarimą prieš pasibaigiant jo galiojimo laikui, ar pas mus nepasikartos situacija, analogiška Krymo situacijai?

Reikia įvertinti Ukrainos patirtį: praėjus dvejiems metams susitarimo dėl uosto arendos pabaigos, užuot išgujus Rusijos Juodosios jūros laivyną, buvo įvykdyta Krymo aneksija. Ir jūs tada paprasčiausiai pamatysite pas save „žaliuosius žmogeliukus“.

Ukrainos karinis ekspertas Jurijus Karinas yra įsitikinęs, kad Rusijos karinės bazės iš Baltarusijos teritorijos taip lengvai nesutiks pasitraukti, net jeigu Minskas ir įvykdys visas tokiam atvejui numatytas susitarimo sąlygas.

„Jie net negalvos rengtis kraustytis – jūs paprasčiausiai gausite pas save „žaliuosius žmogeliukus“. Tariamai broliškos valstybės atstovų buvimas jūsų teritorijoje, kaip rodo praktika, valstybės viduje skatina problemų atsiradimą. Jūs tiesiog privalote atsižvelgti į Ukrainos patirtį: praėjus dvejiems metams nuo arendos susitarimo pabaigos, užuot atsikračius Rusijos Juodosios jūros laivyno, buvo įvykdyta Krymo aneksija.“

Su kolega iš Ukrainos kategoriškai nesutinka Rusijos bendradarbiavimo abipus sienos asociacijos Strateginio valdymo tarnybos vadovas Aleksandras Sobianinas. Jis pataria imti pavyzdžiu ne Krymą, o Rusijos karines bazes Uzbekistane.

Aleksandras Sobianinas: „Reikia ne išsigalvoti, o pažiūrėti, kaip Rusija reaguoja tokiais atvejais: Islamas Karimovas keturis kartus keitė politinį kursą ir tris kartus keitėsi visiškai priešingų užsienio – Rusijos ir Amerikos – karinių bazių priėmimo ar jų išprašymo sąlygos. Tai ir yra absoliučiai normalus pavyzdys to, kaip tokiu atveju reaguos Rusija: ramiai, santūriai. Ir priims bet kurią poziciją. Aišku, tuo atveju, jeigu tai nelemia ryškaus dvišalių Rusijos ir Uzbekijos ar Rusijos ir Baltarusijos santykių pablogėjimo.“

Aš manau, kad šis reikalas bus suvestas į diplomatinį, ekonominį, politinį ar informacinį spaudimą. Įvertinant mūsų priklausomybę nuo rusiškų dujų ir mūsų naftos perdirbimo įmonių – nuo rusiškos naftos... Rusai taip jau darė: arba prisuks dujų sklendę, arba gąsdins kainų padidinimu, arba vėl ką nors manipuliuos su nafta.

Baltarusių karinis ekspertas Aleksandras Alesinas šiuo klausimu laikosi aukso vidurio. Jo nuomone, Rusija, oficialiajam Minskui pareiškus pageidavimą nutraukti susitarimo dėl oro bazės galiojimą, „žaliųjų žmogeliukų“ nesiųs, tačiau pradės spausti ekonomiškai.

„Nemanau, kad tokiu atveju, dėl šios bazės, Rusija surengtų čia dar vieną Ukrainą. Todėl, kad statymai yra nepalyginamai mažesni: Krymas, jeigu žvelgtume į situaciją po to, kai jį užgrobė Rusija, yra strateginė vieta. Aš manau, kad šis reikalas bus suvestas į diplomatinį, ekonominį, politinį ar informacinį spaudimą. Rusai taip jau darė: arba prisuks dujų sklendę, arba gąsdins kainų padidinimu, arba vėl ką nors manipuliuos su nafta.“

Tačiau kuo Rusijos aviacijos bazė Baltarusijoje yra blogesnė už bazę Kryme, kodėl rusai neturėtų jos laikytis?

„Juodoji jūra – Amerikos laivų su priešraketinės gynybos ginkluote bazavimosi vieta. Šiuos laivus buvo planuota dislokuoti Kryme ir jie savo raketomis būtų galėję pasiekti Rusijos balistines raketas, išdėstytas tarp Maskvos ir Uralo. Ir tai labiausiai neramino Rusiją. Užgrobę Krymą, rusai iš karto perėmė Juodosios jūros kontrolę – iškart įkurdino ten priešraketinius kompleksus „Bastion“. O jie visiškai apima mažytę Juodąją jūrą – ir tai yra svarbiausia.“

Rimtai sustiprinti Kaliningrado srities saugumą be palaikymo iš Baltarusijos teritorijos pusės neįmanoma.

Tiesa, čia iškyla vienas niuansas: mes, remdamiesi jau senoku Rusijos karinių oro pajėgų vado Viktoro Bondarevo pareiškimu, kalbame apie Rusijos aviacijos bazės dislokavimą Bobruiske. Tačiau oficialaus patvirtinimo, kad bazė iš tikrųjų bus ten, nėra nei iš Rusijos vadovybės, nei iš oficialiojo Minsko pusės. Kaip primena rusų ekspertas Aleksandras Sobianinas, iš pradžių buvo kalbama apie tris bazės įrengimo vietos variantus: Lydos, Baranovičių arba Bobruisko aerodrome. Ekspertas įsitikinęs, kad kur bebūtų nuspręsta įrengti pačią bazę ar jos valdymo punktą, bus naudojami visi trys minėti aerodromai. Jo nuomone, Rusijai būtų naudingiausia savo lėktuvus dislokuoti Lydoje. Priežastis –trumpiausias atstumas iki Kaliningrado srities.

„Būtent prieš Kaliningrado sritį yra nukreipta dalis mokymų, kuriuos NATO vykdė šiame regione. Ir pagal mokymų schemą, numatančią grėsmę Kaliningrado sričiai. Šią grėsmę Rusijos vadovybė pripažįsta, kiek tai įmanoma – į ją yra reaguojama, tačiau rimtai sustiprinti Kaliningrado srities saugumo be palaikymo iš Baltarusijos teritorijos pusės neįmanoma.“

O jeigu bazė Baltarusijos teritorijoje Rusijai vis dėlto yra tokia svarbi, tai ar jie panorės jos atsisakyti, nesvarbu – prieš laiką ar pasibaigus 15-ai arendos metų?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Geopolitika
Geopolitika
Autoriai: Zmiteris Lukašukas
(23)
(7)
(16)

Komentarai (13)