Geri automobiliai, blogi automobiliai ir smegenis lėtinantys parazitai  (7)

Ar kada vairavote elektromobilį? Tikėtina, kad neteko. Bet prieš penkiasdešimt metų,(1965 m. spalio 28 d.) New Scientist prognozavo, kad šiandien juos jau naudosime visi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sakėme, kad tai „akivaizdus sprendimas“ „greičio kontrolei be trūkčiojimų“ ir „40 mylių [60 km] nuvažiuojamu nuotoliu“. Namuose tiesiog įjungtumėte automobilį į rozetę, kad šis pernakt įsikrautų, ir ryte turėtumėte 5 – 8 važinėjimo valandas.

Žinoma, septintasis dešimtmetis buvo automobilių aukso amžius – nors juos turėjo ne tiek daug žmonių. Keliai buvo neužkimšti, greitkeliai keitė geležinkelius ir nepriklausomas transportas buvo modernios demokratijos ženklas.

Dešimtajame dešimtmetyje saldi svajonė kiek apkarto ir aplinkosauga nebeatrodė vien kaip kvankų užsiėmimas. Jungtinėje karalystėje išsaugojimo agentūra English Heritage protestavo prieš magistralių statybą, nurodydami, kad vyriausybės planai „sunaikintų ar sutrikdytų daugiau nei 800 žinomų archeologinių radimviečių“ (1990 spalio 25).

Automobilių kultūrai grasina, ne vien natūralių ar kultūrinių vertybių išsaugojimo šalininkai. 2002 įspėjome apie kačių platinamą parazitą Toxoplasma gondii, tolimą maliarijos parazito giminaitį (2002 spalio 26 d.). Toxoplasma užsikrėtę žmonės reagavo ~8% lėčiau, nei šio parazito neturintys – o kelių eismo dalyviams tai gali tapti skirtumu tarp gyvybės ir mirties. Pranešėme, kad „latentinės infekcijos nešiotojams kyla 2,7 karto didesnė grėsmė pakliūti į eismo įvykį“.

„Nesvarbu, ar subjektas vairuotojas, ar pėstysis, parazito nešiojimas daro jus pavojingesniu kitiems eismo dalyviams,“ tęsėme. Ar jūs jį turite? Toxoplasma infekcijos paprastai būna nediagnozuojamos, tad nenuleiskite akių nuo kelio.

Mick O'Hare
New Scientist

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(2)
(35)
(-33)

Komentarai (7)