Fukušimoje iškilo didžiausia pasaulyje plūduriuojanti vėjo jėgainė (Video)  (0)

Prie Japonijos krantų iškilo aukščiausia pasaulyje plūduriuojanti jūrų vėjo jėgainė. 105 metrų aukščio konstrukcija, galinti atlaikyti 20 metrų aukščio bangas, įrengta atviroje jūroje, vos 19 kilometrų atstumu nuo cunamio apgriautos ir paralyžiuotos Fukušimos Daijiči atominės elektrinės. 7 megavatų galios jėgainė prie jūros dugno yra pritvirtinta keturiomis 20 tonų sveriančiomis grandinėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas jėgainės projektavimui vadovavusių inžinierių Katsunobu Shimizu BBC žinioms tvirtino, kad jėgainė, kuri yra maždaug dvigubai aukštesnė už Vilniaus Katedros varpinę, yra paruošta net ekstremaliausioms sąlygoms. Jo teigimu, jėgainė ir jos įtvirtinimai suprojektuoti taip, kad atlaikytų 20 m aukščio bangas ir 10 m aukščio cunamius.

Pasak K. Shimizu, grandinės, jungiančios jėgainės konstrukciją su jūros dugnu, yra specialiai atlaisvintos. Jei didelė banga bandytų pakelti jėgainę aukštyn, nuleisti žemyn ar lenkti į šoną, grandinių laisvumas leistų pačiai jėgainei laisvai judėti nepatiriant jokios žalios.

Naujoji vėjo jėgainė – Japonijos vyriausybės remiamo eksperimentinio projekto, kuriuo siekiama sukurti pirmąjį pasaulyje plūduriuojančių jūrų vėjo jėgainių parką, dalis. Šiame parke trys plūduriuojančios vėjo jėgainės turėtų būti sujungtos su viena taip pat plūduriuojančia elektros pastote.

Projekto tikslai yra išsiaiškinti, ar vėjo energetika gali tapti komerciškai patrauklia alternatyva atominei energetikai, taip pat nustatyti, ar tokių elektrinių pagamintą elektrą Japonija galėtų eksportuoti į kitas šalis. Į konsorciumą, vystantį šį projelktą, įsitraukė net 10 įmonių, tarp jų – „Mitsubishi Heavy Industries“.

2011 m. kovą Japonijoje kilęs žemės drebėjimas ir po jo smogęs cunamis paralyžiavo Fukušimos Daijiči atominės elektrinės darbą. Drebėjimo metu sutriko trijų elektrinės reaktorių aušinimo sistemos, dėl to patys reaktoriai išsilydė. Šiuo metu reaktoriai nekelia pavojaus, tačiau kada ir kaip pavyks juos išardyti ir nukenksminti, nėra aišku.

Prieš žemės drebėjimą Japonija 30 proc. visos jai reikalingos energijos gaudavo iš atominių elektrinių, bet uždarius Fukušimos elektrinę, palaipsniui buvo uždaryti visi 48 šalyje iki tol veikę atominiai reaktoriai.

Planuojama, kad elektrą gaminti naujoji jėgainė pradės metų pabaigoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai (0)