Energetikos ministerija apsisprendė dėl jūrinių vėjo jėgainių plėtros modelio Lietuvoje  (9)

Lapkričio 26 d. Energetikos ministerija parengė Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimo projektą. Šiuo projektu siekiama nustatyti, kad konkursas statyti ir eksploatuoti vėjo elektrines Lietuvos Respublikos teritorinėje jūroje ar išskirtinėje ekonominėje zonoje būtų organizuojamas tik atlikus tyrimus ir Vyriausybei priėmus sprendimą dėl elektrinių statybos ir jų eksploatacijos tikslingumo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Toks modelis yra taikomas Danijos Karalystėje, turinčioje labai didelę patirtį jūrinės vėjo energetikos plėtojimo srityje. Energetikos misterijos siūlomi įstatymo pakeitimai numatytų, kad Vyriausybės užsakymu būtų atliekami nuodugnūs jūros dugno ir aplinkos tyrimai. Po jų būtų priimtas optimaliausias sprendimas dėl vėjo elektrinių statybų tikslingumo ištirtoje jūrinėje teritorijoje. Įstatymo pakeitimai sumažintų administracinę naštą verslui, užtikrintų objektyvius jūrinių tyrimų rezultatus ir elektros energijos vartotojų interesų apsaugą.

Siekiant priimti racionaliausią sprendimą dėl vėjo elektrinių parkų statybos jūroje būtina atlikti išsamius ir objektyvius jūros dugno ir jūrinės aplinkos tyrimus, įvertinti sausumoje įrengtos inžinerinės infrastruktūros pralaidumus ir vėjo elektrinių parkų statybai jūroje pasirinkti optimaliausią vietą. Taip pat svarbu nustatyti tokią jų galią, kurią prie elektros tinklų būtų galima prijungti be papildomų ar su minimaliomis investicijomis į tinklo plėtrą. Priešingu atveju, papildomos investicijos į elektros tinklų plėtrą didintų elektros energijos kainą vartotojams.

Tokie pakeitimai teigiamai paveiktų vietinių elektros energijos generavimo šaltinių plėtrą Lietuvoje. Aiškus valstybės vaidmuo tiriant vietinių atsinaujinančių energijos išteklių potencialą Lietuvos Respublikos teritorinėje jūroje ir išskirtinėje ekonominėje zonoje suteiks verslui ir valstybei reikiamo aiškumo ir apibrėžtumo. Investuotojams nereikės patiems atlikti tyrimų, kadangi juos atliks valstybė. Atliktų tyrimų rezultatai bei parengti valstybės lygmens teritorijų planavimo dokumentai palengvins investuotojams įgyvendinti vėjo elektrinių parkų jūroje projektus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(5)
(4)

Komentarai (9)