Darkart apie pinigus už vaikščiojimą: kaip ir kiek bus galima užsidirbti?  (7)

Jau rašėme, kad pasaulyje netrukus atsiras dar viena virtuali valiuta – doleriai „Bitwalking“. Šių pinigų bus galima užsidirbti tiesiog vaikščiojant. Su savimi dar reikės turėti išmanųjį telefoną, kuriame įdiegta programėlė, skaičiuojanti žingsnius. Vieną „Bitwalking“ dolerį bus galima užsidirbti nuėjus 10 tūkst. žingsnių. Tai būtų apie 8 kilometrus. Kaip ir kiek bus galima užsidirbti?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-12-02 Darkart apie pinigus už vaikščiojimą: kaip ir kiek bus galima užsidirbti?  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Leisti uždarbį bus galima internetinėse parduotuvėse arba keisti į grynuosius.

Šio sumanymo autoriai – Nissanas Baharas ir Franky Imbesi – savo idėjai įgyvendinti jau pritraukė daugiau nei 10 mln. JAV dolerių. Daugiausia tai – japonų investuotojų aukos, kad būtų sukurtas virtualus bankas ir padėtų naujajai valiutai prigyti.

Japonų kompanija „Murata“ kuria apyrankę, kuri parodytų, kiek ją segantis žmogus nužingsniavo ir kiek „Bitwalking“ dolerių uždirbo. Tuomet būtų galima apsieiti be išmaniojo telefono.

„Bitwalking“ doleriai kaip mokėjimo priemonė gali įtikti kompanijoms, siuvančioms avalynę. Šio tarptautinio projekto organizatoriai ketina kaip partnerius pritraukti kompanijas, gaminančias sportinę aprangą, veikiančias sveikatos apsaugos srityje, aplinkosaugines kompanijas ir reklamos užsakovus.

O vienas britų bankas jau veda derybas, kad taptų oficialiu šio projekto partneriu. Apie baigtą susitarimą tikimasi pranešti kitąmet vyksiančiame viename didžiausių Didžiojoje Britanijoje rengiamų muzikos festivalių.

Prošvaistė skurdžiai gyvenantiems

Skaičiuojama, kad išsivysčiusiose šalyse šio projekto dalyvis per mėnesį galės uždirbti apie 15 virtualių dolerių. Idėjos sumanytojai tikisi, jog vargingesniuose kraštuose, kur žmonės daugiau vaikšto pėstute į darbą, mokyklą ar netgi parsinešti vandens, ši schema gali pakeisti ne vieno gyvenimą.

Malavyje gyvenantis Salimas Adamas kasdien nukeliauja apie 10 kilometrų, kad nusigautų iki darbo ir grįžtų namo. Jis dirba Mtuntamos miesto koledže informacinių technologijų mokytoju. Savo mobiliajame telefone įsidiegęs reikiamą programėlę, S. Adamas per mėnesį galėtų užsidirbti iki 26 „Bitwalking“ dolerių. Dabar vyro atlygis – 26 JAV doleriai per mėnesį.

Malavis, kur vidutinė vietos gyventojų alga – 1,5 JAV dolerio per dieną, taps viena šalių Afrikoje, kur ketinama projektą išmėginti.

Idėjos sumanytojai suvokia, kokią įtaką naujoji valiuta gali padaryti besivystančioms šalims. Ir tai – viena priežasčių tokiai valiutai sukurti.

Ne dirbs, o vaikščios

Verslo konsultantė Karen Chinkwita iš įmonės „Jubilee Enterprises“ sako, jog naujoji schema kai kuriuos darbininkus gali sugundyti mesti darbą ir bandyti užsidirbti tiesiog vaikščiojant.

„Tačiau daugelis nori užsidirbti, todėl darys ir tai, ir tai“, – spėja K. Chinkwita.

„Bitwalking“ dolerių projekto vadybininkas Malavyje Carlas Meyeris atidarė du pirmuosius biurus Lilongvėje ir Mtuntamoje. Vietos gyventojai čia mokomi, kaip internetu keisti virtualius dolerius į tikrą JAV ar vietos valiutą – Malavio kvačą.

Ateityje ketinama sukurti automatiškai šį veiksmą internete atliekančią paslaugą. Ji turėtų suvesti pirkėją ir pardavėją. Tikimasi, kad susiformuos ir valiutos keitimo kursas.

Po pasaulį sklis pamažu

Mobilioji programėlė „Go!“ telefonams „Android“ platformoje pirmiausia bus siūloma kai kuriose šalyse, tarp kurių bus Didžioji Britanija, Japonija, Malavis ir Kenija. Tai leis organizatoriams išbandyti naujoves ir padaryti būtinus pakeitimus dar iki tol, kol išmanioji programėlė išplis ir kitose šalyse.

Beje, šis sumanymas nėra naujas. Jau būta kelių startuolių, kurie mėgino sieti sveiką gyvenseną su kokiu nors atlygiu. Tačiau daugelis tokių projektų pasirodė turintys trūkumą: neįmanoma sukontroliuoti vartotojo veiksmų, kad būtų įmanoma apsisaugoti nuo sukčių.

Suka galvą, kaip išvengti sukčių

„Bitwalking“ projektas kol kas oficialiai nepaskelbė, koks bus jų algoritmas žingsniams skaičiuoti, tačiau greičiausiai jis naudos GPS duomenis ir internetą, kad apskaičiuotų nužingsniuotą distanciją.

Komanda sukūrė savo skaičiavimo sistemą, nes išbandžius panašią „Google“ sistemą paaiškėjo, jog ji neapsaugo nuo žingsnių imitavimo.

Bet kuriuo atveju pirmuoju schemos gyvavimo etapu dalyviai galės uždirbti ne daugiau nei 3 „Bitwalking“ dolerių per dieną. Naudotis tam pačiam asmeniui keliais profiliais bus draudžiama.

Pridės prie atlyginimo

Ateityje prie projekto gali būti pakviesti prisijungti darbdaviai, kurie rūpinasi savo samdinių sveikata. Tokie darbuotojai drauge su atlyginimu galėtų gauti ir užsidirbtus „Bitwalking“ dolerius.

Daugelis japoniškų įmonių jau seniai savo darbuotojams siūlo premijas už sportavimą ar pastangas sveikai gyventi. Pavyzdžiui, stambiausias Japonijoje parduotuvių tinklas „Lawson“ savo darbuotojams prie algos prideda iki 50 dolerių už tai, kad jie teisingai maitinasi ir palaiko fizinę formą. Tačiau „Lawson“ taikoma schema remiasi pasitikėjimu, o darbuotojų gaunami kvitai negali būti iškeičiami į grynuosius.

Projekto „Bitwalking“ autoriai viliasi, jog jis padės šią praktiką įtvirtinti ir kitose šalyse.

Pradėjus įgyvendinti „Bitwalking“ projektą vienas „Bitwalking“ doleris bus lygus vienam JAV doleriui. Tačiau greičiausiai kursas kris, jei naujos virtualios valiutos nebus galima laisvai keisti į prekes ar paslaugas.


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(28)
(1)
(27)

Komentarai (7)