Verslininkas: „Po 10 metų daugelis gyvens tokiuose namuose“  (1)

Erdvus vilniečių butas sename name Žvėryne iš pažiūros primena įprastą šeimos erdvę, tačiau iš tiesų tai – išmanieji namai. O čia įdiegtos būsto sistemos pradeda veikti dar net neįžengus į pastato vidų: prie laiptinės esančios kameros fiksuoja norinčius į vidų patekti žmones, o laiptinėje įrengti jutikliai praneša, kuriame aukšte yra į buto duris besiruošiantys pasibelsti žmonės. Tačiau, tai – dar ne viskas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Signalizacija pagal pirštų antspaudus

Kas kartą į namus sugrįžtantį išmaniojo būsto šeimininką Raimundą Skurdenį pasitinka tinkamai sureguliuotas šildymas, jam patinkantis apšvietimas ir mėgstama muzika. „Butas atpažįsta mane pagal piršto atspaudą, grįžus namo, turiu priliesti pirštą prie jutiklio ir išjungti signalizaciją, tuomet pasigirsta balsas „signalizacija išjungta“ ir aktyvuojasi komfortinis režimas“, – pasakojo protingo namo sistemas įrengiančios įmonės „Jung“ direktoriumi dirbantis R.Skurdenis.

Namuose įdiegta sistema – lanksti ir gali būti pritaikyta kiekvienam gyventojui individualiai, pavyzdžiui, į namus grįžę vaikai šiuo bei tuo negalės naudotis – televizorius jiems neįsijungs, o kompiuteris veiks tik nustatytomis valandoms.

Protingo namo sistema turi būti nematoma

Protingo namo sistema yra įvairūs valdikliai, kurie dažniausiai yra nepastebimi, jie veikia pagal programą – nustatytu laiku šildo, vėdina, atidaro langus ir pasirūpina įvairiomis smulkmenomis. „Pavyzdžiui, trumpam užėjus į vonią iš karto įsijungia muzika ir minimalus apšvietimas, o po pusantros minutės, jei vis dar čia esate, įsižiebia ir daugiau šviesų. Čia taip rankiniu būdu galima įsijungti bet kokią radijo stotį ar norimą muzikos rinkinį bei valdyti temperatūrą“, – pasakojo išmanaus būsto šeimininkas. Išėjus iš kambario – tiek muzika, tiek šviesa išsijungia, tad gyventojui praktiškai niekuo nereikia rūpintis.

Sistemos valdomos per atstumą

Buto langai taip pat yra valdomi automatiniu būdu, pavyzdžiui, jei sistema užfiksuos, jog laikas pravėdinti namus, langai atsidarys ir vėliau patys užsidarys, o jei lauke lis, sistema iš karto juos uždarys. Taip pat namuose reguliuojamos ir žaliuzės, kurios atidaromos pagal saulės šviesą ir laiką, rytais jos gali veikti vietoj žadintuvo. „Kiekviename kambaryje įrengti specialūs valdikliai, kuriais galima reguliuoti įvairias funkcijas, tą patį galima daryti ir telefonu bei planšete, jei nesame namuose. Be to, telefone galiu matyti ir namų vaizdą, nes palikus butą ir įsijungus signalizacijai, pradeda veikti vaizdo kameros“, – pasakojo pašnekovas.

Specialia programėle taip pat galima valdyti visas kitas sistemas, pavyzdžiui, esant kitoje miesto ar pasaulio vietoje atidaryti namo laiptinės duris norinčiam įeiti žmogui. Norinčio į namą patekti svečio atvaizdas taip pat yra matomas mobiliojoje programėlėje ir gali būti išsiųstas elektroniniu paštu.

Išmanus būstas sumažina šildymo sąskaitas

Nors vieniems tokios išmanios būsto sistemos atrodo perdėtos, vilniečio šeimai, jos suteikia papildomą patogumą, apsaugą bei taupo energiją. „Mes su šeima čia įsikėlėme prieš dešimt metų, o jau septynerius metus naudojamės išmaniojo būsto sistema, kuria esame labai patenkinti. Esu beveik tikras, jog tokiuose namuose kiekvienas gyvens jau po dešimties metų“, – kalbėjo R.Skurdenis

Būsto sistema taip pat mažina ir šildymo bei elektros sąskaitas, pavyzdžiui, šildomos grindys vonioje veikia tik ryte ir vakare, tuo metu, kai žmonės prausiasi, o palikus namus iš karto sumažinamas šildymas ar vėdinimas. Tokia išmaniojo namo sistema pasirūpina net menkiausiomis smulkmenomis, skaičiuojama, jog ji gali sutaupyti net 30- 40 procentų energijos.

Taupyti gali padėti ne tik pagal tvarkaraštį nustatytas šildymas, bet ir neįprasti sprendimai, kaip energijos matuokliai sujungti su šviestuvais. „Jei namuose energija naudojama neefektyviai, šviestuvas gali pradėti šviesti rausvai, tai signalas, jog kambaryje, kuriame nieko nėra įjungtas šviestuvas ar vonioje įjungtas čiaupas. Tai nėra įmantri sistema, tačiau ji gali padėti sutaupyti dar 15 procentų“, – dėstė pašnekovas.

Išmanaus būsto kaina – įkandama

Pasak specialisto, lietuviai išmaniojo būsto sistemas dažniausiai renkasi dėl ekonominių sumetimų, net ir turtingiausiems klientams svarbu ar būstas taupys energiją ir ar sistemos ateityje atsipirks. Tuo tarpu poreikiai Rusijoje ar Kaukazo šalyse yra kitokie, klientai iš šių šalių nori įmantresnių sprendimų – mirksinčių šviesų, paauksuotų valdiklių, muzikos sekančios žmogų iš vieno kambario į kitą. „Pavyzdžiui, Rusijoje energija yra 3-4 kartus pigesnė, todėl sistemos atsipirkimo klausimas jiems nėra aktualus, jiems labiau rūpi patogumas ar kiti ekstravagantiški sprendimai“, – teigė R.Skurdenis.

Pašnekovas išmaniojo būsto sistemą prilygino „Lego“ kaladėlių rinkiniui, nes panorėjus namuose galima sukonstruoti tiek ekonominį, tiek prabangų sprendimą, viskas priklauso nuo to, kiek ir kokie prietaisai bus panaudoti.

Skaičiuojama, jog profesionalaus lygio sistema, kurią galima plėsti ir modernizuoti pagal kintančius šeimos poreikius keturių kambarių bute kainuotų apie 5 tūkst. eurų, šią sumą galima pridėti prie būsto paskolos mokėjimo, pavyzdžiui, jei paskola imama 25- eriems metams, sistema kas mėnesį atsietų apie 20 eurų. „Lietuvoje tikslingai suprojektuota išmaniojo pastato sistema vartotojui gali atsipirkti per dešimt metų, todėl jos dažnai įrengiamos ne tik gyvenamuose būstuose, bet ir biuruose ar sporto arenose“, – pridėjo R.Skurdenis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Erika Bružaitė
(20)
(12)
(8)

Komentarai (1)