JAV pagamins 100 „ateities“ bombonešių Rusijos ir Kinijos agresijos sulaikymui  (8)

JAV KOP ketina nupirkti 100 naujos kartos strateginių bombonešių. Tai vadinamasis „ateities“ lėktuvas – revoliucinis „Smogiamasis tolimojo nuotolio bombonešis“, (Long Range Strike Bomber – LRSB). Apie tai trečiadienį pranešė Oro pajėgų departamento vadovė Deborah Lee James, praneša Defense News. Anksčiau kariškiai svarstė, kelis šio tipo lėktuvus užsakyti – skaičiai svyravo nuo 80 iki 100 planuojamų pagaminti lėktuvų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Manau, jų bus 100“, – pareiškė James Nacionalinio spaudos klubo renginyje, taip paskelbusi vieną iš svarbiausių ir paprastai laikomų paslaptyje slapto kontrakto, pagal kurį neseniai laimėjusi konkursą Northrop Grumman kompanija gamins lėktuvus, detalių.

Anksčiau KOP susidūrė su augančiu kritikų spaudimu, skatinančių pagaminti daugiau LRSB, nei suplanuoti 80 – 100 lėktuvų. Pagrindiniu oponentų argumentu tapo nuoroda į augančią RF ir Kinijos agresiją. Jų nuomone, galimo globalaus konflikto atveju, amerikiečių gynybinės ir puolamosios galios užtikrinimui nepakanka netgi šimto bombonešių.

Kongresmenai ir analitikai tvirtina, kad vis pavojingesniame pasaulyje JAV privalo tarnybon paimti bent du šimtus aukštomis technologijomis aprūpintų tolimojo nuotolio bombonešių. Lapkričio 18 dieną paskelbtame Mitchell Institute for Aerospace Studies tyrime atsargos generolas leitenantas Michaelas Moelleris paskatino Pentagoną iki 2045 užtikrinti bent 200 LRSB lėktuvų buvimą.

„Naujojo LRSB bombonešio gamybos apribojimas iki 100 vienetų iš esmės apribos politinės valdžios sprendimų priėmimą krizių ar nestabilumų periodais“, – teigiama Moellerio tyrime.

„200 modernizuotų bombonešių garantuotų asimetrišką Amerikos pranašumą tolimųjų smūgių klausimu, daugeliui dešimtmečių“, – pabrėžia autorius.

Savo ruožtu, senatorius Mike Rounds išsakė nuomonę, kad Pentagonas priverstas riboti savo poreikius dėl biudžeto problemų.

„Analizė rodo, kad KOP reikia 150-200 kovai parengtų bombonešių. Tai daugiau, nei 100 bombonešių, kurie galėtų spręsti operatyvias užduotis, ir daug daugiau, nei Gynybos ministerijos įvardinti 80-100 bombonešių, – sakė senatorius. – Ar šį skaičių lemia nacionalinio saugumo interesai, ar veikiau biudžeto apribojimai? Asmeniškai aš įsitikinęs, kad biudžeto apribojimais“.

Savo ruožtu atsargos generolas leitenantas Davidsd Deptula įvardijo konkretų LRSB bombonešių skaičių, kurį Pentagonas turėtų pagaminti – 174 lėktuvai: po 12 kiekvienai iš 10 eskadrilių; 30 vienetų testavimui ir treniruotėms; 24 – rezervui.

LRSB – naujos kartos strateginis bombonešis, apie kurį dabar mažai kas žinoma, nes Pentagonas šio projekto informaciją laiko griežčiausioje paslaptyje.

„KOP su LRSB galės veikti rytojaus aukštųjų technologijų karinio panaudojimo sąlygomis, ką vadiname zonos pasiekiamumo mažinimo/blokavimo sąlygomis, – anksčiau yra pareiškusi Deborah Lee James. – Tai suteiks ir lankstumą ir galimybę iš kontinentinės JAV dalies atlikti oro smūgius bet kuriame pasaulio taške“.

Anksčiau leidinys National interest yra pranešęs, kad LRSB naudos atviras architektūrinio projektavimo spec. sistemas: Pentagonas daugiau nepriklausys nuo sistemos kūrėjo, jeigu reikėtų ją modernizuoti .

„LRS-B užtikrins dvigubos paskirties bombonešio, nešančio tiek įprastą, tiek ir branduolinį ginklą, lankstumą, o taip pat strateginį manevringumą, leisiantį atsakyti į neapibrėžtoje ateityje kylančias grėsmes. Kuriame adaptyvią platformą, palaikydami tvirtumo atsargą programos rėmuose ir atvira spec. sistemų architektūra, – spalio 27 dieną žurnalistams sakė KOP štabo viršininkas generolas Markas Welshas. – Ši atvira architektūra leis užtikrinti konkurenciją visą programos egzistavimo laiką, ją bus lengviau modifikuoti, progresuojant technikai ir kylant naujoms grėsmėms“.

LRSB bus parengtas eksploatacijai iki 2025 metų kaip dalis didelės sistemų, skirtų kovai vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje, šeimos.

„Savo laiku ši platforma ir planas turės tapti dabar turimų sistemų šeimos dalimi. Iš dalies žiūriu į tai kaip į naują turimų radioelektroninio slopinimo, žvalgybos, stebėjimo ir identifikavimo sistemų, priešlėktuvinės gynybos sistemų kartą – kokios jos bus, kai pats lėktuvas stos kovinėn rikiuotėn; žvelgiu į tai kaip į vieningas sąlygas, kuriomis mes dirbsime“, – savo laiku pasakojo generolas Robinsa Rendas, JAV KOP AFGSC generolas.


 

(33)
(5)
(28)

Komentarai (8)