Energetikos revoliucija: degalus iš naftos pakeis metalo dalelės?  (5)

Ar galite įsivaizduoti ateitį, kurioje jūsų automobilis varomas geležies milteliais, o ne įprastiniais degalais? Metalo milteliai, pagaminti naudojant švarius pirminius energijos išteklius, galėtų būti geresnė alternatyva kitiems naftos produktų pakaitalams, tokiems kaip vandenilis, biodegalai ar baterijos, rodo naujas mokslininkų tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Technologijos švarios elektros energijos gavybai – pirmiausiai saulės ir vėjo jėgainių – kuriamos labai greitai, tačiau mes negalime naudoti elektros tam, kam šiandieną naudojama nafta ir dujos – transportui ar globaliems energijos mainams“, – sakė tyrimo vadovas Jeffrey'is Bergthorsonas iš McGillo universiteto.

Pasak tyrimą atlikusių mokslininkų, biodegalai problemą išspręsti gali tik iš dalies, nes jais nepavyks patenkinti pasaulinio poreikio. Vandeniliui reikia didelių ir sunkių degalų bakų ir šis yra degus, o dar viena alternatyva – baterijos, negali sukaupti pakankamo kiekio energijos visiems poreikiams.

McGillo universiteto mokslininkai įrodinėja, kad metalo milteliai būtų geresnė alternatyva, rašo phys.org. Miltų kruopelių dydžio metalo dalelės, galėtų tiekti energiją išoriniams degimo varikliams.

Skirtingai nei vidaus degimo varikliai, kurie yra degalais varomuose automobiliuose, išoriniai degimo varikliai naudoja šilumą iš išorės šaltinio. Išoriniai degimo varikliai – tai modernios anglimi kūrenamų garvežių variklių versijos, jie plačiai naudojami energijos generavimui branduolinėse, anglies ar biomasės jėgainėse.

Metalo miltelių deginimo idėja nėra nauja. Metalo milteliai buvo naudoti šimtmečius, pavyzdžiui, fejerverkų gamyboje ar raketiniam kurui. Tačiau mokslininkai mažai tyrinėjo metalo degumo savybes, todėl metalo miltelių pritaikymas daugkartinio naudojimo degalams plačiu mastu liko neįvertintas.

McGillo mokslininkai pasinaudoja svarbia metalo miltelių savybe – kai milteliai deginami, jie reaguoja su oru ir suformuoja stabilius, netoksiškus kieto oksido produktus, kurie gali būti gana lengvai panaudoti perdirbimui, priešingai nei anglies dvideginio emisijos, kurios patenka į atmosferą.

Naudodami specialų degiklį McGillo komandos mokslininkai pademonstravo, kad liepsna gali būti stabilizuota ore suspenduotų smulkių metalo dalelių sraute. Liepsnos iš metalo miltelių yra panašios į tas, kurios atsiranda deginant angliavandenių kurą.

Naujasis tyrimas rodo, kad pagrindinis kandidatas metalo degalams gali būti geležis. Milijonai tonų geležies miltelių kasmet pagamina metalurgijos pramonės, chemijos ir elektronikos industrijų. Be to, geležis jau pakartotinai naudojama išsivysčiusiuose technologijų šakose, o kai kurios naujos technikos gali išvengti anglies dvideginio emisijų deginant metalą.

McGillo ir kitose laboratorijose jau buvo pademonstruota, kad metalo degalų naudojimas šilumos varikliuose yra techniškai įmanomas, tačiau kol kas niekas šios idėjos praktikoje nepademonstravo. Tolesnis mokslininkų komandos žingsnis bus sukurti prototipinį degiklį ir jį sujungti su šiluminiu varikliu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(38)
(2)
(36)

Komentarai (5)