Kelininkų svajonė: keliai, kurių niekada nereikės barstyti žiemą  (2)

Gyvenimas ten, kur žiemą iškrenta sniegas, iš tikrųjų gali turėti savų privalumų. Tačiau žiemos sezonu ant kelių barstoma druska, skirta ištirpdyti sniegą bei ledą, tikrai nėra vienas iš tokių žiemos džiaugsmų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ant kelio dangos paskleista druska ne tik kenkia automobiliui bei žmonių avalynei ir drabužiams, tačiau tuo pačiu daro žalą ir aplinkai. Laimei, tačiau šis kelininkų metodas netrukus gali likti užmarštyje, kadangi mokslininkų išradimas gali padėti sukurti save atitirpinančius kelius.

Mokslininkų grupė, vadovaujama mokslų daktarės Sedos Kizilel, sumaišė kalio druską su hidrofobiniu (vandeniui atspariu) polimeru, dar kitaip žinomu kaip stirenas-butadienas-stirenas. Šis mišinys buvo sumaišytas su bitumu, kuris yra laikomas pagrindine asfalto sudedamąją medžiaga.

Tyrimų metu nustatyta, jog gauta kompozicinė medžiaga išlieka tvirta kaip asfaltas, tačiau ji sugeba išskirti tam tikrą druskos kiekį į išorę. Kitais žodžiais tariant, tokiu asfaltu nuklotas kelias geba išskirti ledą bei sniegą tirpdančias druskas į paviršių.

Laboratorinių bandymų metu buvo nustatyta, jog naujo tipo asfaltu nuklotas kelias gali du mėnesius palaipsniui išskirti druską ir tirpdyti sniegą bei ledą. Tačiau mokslininkai įsitikinę, jog šį veikimo laikotarpį būtų galima pratęsti gerokai ilgiau, net iki metų laiko.

Jeigu tokią kelio dangą patvirtintų ekspertai, tai į kelininkų kiemą iš tikrųjų ateitų šventė, kadangi žiemos metu jiems gerokai sumažėtų darbo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(2)
(18)
(-16)

Komentarai (2)