Paskelbta ataskaita, kaip 2015 m. sekėsi ginklų prekyba: įspūdingas Rusijos šuolis  (5)

Stokholmo tarptautinis taikos tyrimų institutas (SIPRI) sudarė stambiausių 2014 m. pasaulyje ginklų gamintojų sąrašą. Jo viršuje – Vakarų šalių įmonės, nors jų dalis rinkoje ir sumažėjo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmauja Vakarai

Į pirmaujančių ginklų gamintojų gretas norėtų prasibrauti ir Azijos šalių bei Rusijos įmonės. Tiesa, joms dar reikės paplušėti – bent taip teigia SIPRI, kaip ir kasmet sudarantis tokį sąrašą.

Mat pirmajame šimtuke tebedominuoja Vakarų Europos bei Jungtinių Valstijų bendrovės, kurios užima net 80 proc. rinkos. Kita vertus, vakariečių bendrovių ginklų pardavimas 2013–2014 m. sumenko 3,2 proc.

Didžiausių ginkluotės ir karinių paslaugų pardavėjų šimtuko bendra apyvarta mažėjo ketvirtus metus iš eilės – nuo 2013 iki 2014 m. ji sumažėjo 1,5 proc., iki 401 mlrd. dolerių (364 mlrd. eurų). Lyderė buvo JAV bendrovė "Lockheed Martin", kurios ginklų pardavimas 2014 m. padidėjo 3,9 proc., iki 37,5 mlrd. dolerių (34,2 mlrd. eurų).

"Vakarų Europoje didelę dalį gynybos išlaidų sudaro įsigijimai, kurių stinga. Lengviau sumažinti pirkimą, negu nurėžti atlyginimus – taigi, greičiausia priemonė – tiesiog mažiau pirkti", – komentavo duomenis SIPRI Ginklų bei karinių išlaidų programos vyriausiasis tyrėjas Siemonas Wezemanas.

Rusijos spurtas

Į SIPRI sąrašą įtrauktų 36 kitų bendrovių, įsikūrusių kitose šalyse, ginklų pardavimas padidėjo 25 proc., o šioje grupėje ypač sekėsi Rusijai, kurios ginkluotės pardavimas išaugo net 50 proc.

"Rusijos bendrovės – populiariausios tiek didėjant nacionalinėms karinėms išlaidoms, tiek ir eksportui", – pažymėjo S.Wezemanas.

Per 2013–2014 m. laikotarpį 11 Rusijos bendrovių, įtrauktų į SIPRI sąrašą, bendros metinės pajamos padidėjo 48,4 proc. Didžiausia šio sektoriaus bendrovė Rusijoje buvo "Almaz-Antej", užimanti 11 vietą SIPRI sąraše – jos apyvarta buvo 8,84 mlrd. dolerių.

Didžioji dalis Rusijoje pagamintos ginkluotės atiteko šalies ginkluotosioms pajėgoms, bet jos bendrovės taip pat turėjo stambių užsakovų kitose valstybėse, tarp jų – Indija bei Kinija, kurios šiame sektoriuje yra svarbios pirkėjos.

Maskva taip pat tiekė ginklus Sirijai nuo SSRS subyrėjimo, nors dabar Damaskas jų gauna labai mažai. Jau beveik penkerius metus tęsiantis pilietiniam karui, per kurį žuvo 250 tūkst. žmonių, o dar milijonai buvo priversti tapti pabėgėliais, Sirija nebeturi finansinių išteklių pirkti ginkluotei iš Rusijos.

"Rusai iš esmės sako: susimokėkite, tada mes parduosime, priešingu atveju, mes to nedarysime", – tvirtino S.Wezemanas.

Rusijos gamybos ginklų pardavimo, regis, nepaveikė tarptautinės sankcijos, kurias Vakarų šalys paskelbė Maskvai pernai pavasarį. Ginklų pramonės pareigūnai sako, kad sankcijos tik paskatino rusus ieškoti naujų rinkų bei kurti naujas technologijas.

Dėl konflikto su Rusija sumenko Ukrainos gaminamų ginklų pardavimas (madaždaug 37,4 proc.).

"Pastebimas Ukrainos bendrovių ginkluotės pardavimo sumažėjimas daugiausia buvo nulemtas sumaišties, sukeltos konflikto Rytų Ukrainoje, Rusijos rinkos netekties bei vietos valiutos (grivnos) nuvertėjimo", – pabrėžė S.Wezemanas.

Ukrainos valstybinė bendrovė "UkrOboronProm" 2013 m. pagal pardavimo apimtis SIPRI sąraše užėmė 58-ąją vietą, o 2014 m. nukrito į 90-ąją. Jos ginklų pardavimas sumažėjo 50,2 proc. iki 840 mln. dolerių (767 mln. eurų).

Kita ukrainiečių bendrovė – "Motor Sich" – 2014 m. dar pateko į pirmąjį SIPRI šimtuką, bet vėliau visiškai iškrito iš sąrašo.

Neatsilieka ir kiti

Tuo metu kylantys gamintojai toliau stiprino savo pozicijas.

Į pirmąjį šimtuką pateko dvi ginkluotę gaminančios Turkijos bendrovės: ASELSAN, 2014 m. padidinusi pardavimą 5,6 proc., bet nusmukusi iš 66-os vietos į 73-iąją, taip pat "Turkish Aerospace Industry" (TAI), įšokusi į 89-ąją poziciją ir padidinusi pardavimą 15,1 proc.

2014 m. taip pat geriau sekėsi Pietų Korėjos bendrovėms, kurių pardavimas, palyginti su 2013 m., padidėjo iš viso 10,5 proc.

Į SIPRI sėkmingiausių 100 gynybos sektoriaus bendrovių sąrašą pateko 15 Azijos gamintojų, neskaičiuojant Kinijos firmų. Tiesa, Švedijos institutas nevertina Kinijos bendrovių, nes neturi patikimų duomenų apie jų rezultatus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Valentinas Beržiūnas
(7)
(4)
(3)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: