Stebuklai tęsiasi: naftos kaina pramušė dugną, benzinas pabrango  (49)

Praėjusią savaitę pasaulinė naftos kaina krito į 12 metų žemumas. Didžiausi kryčiai įvyko trečiadienį ir ketvirtadienį. Tačiau benzinas Lietuvoje praėjusią savaitę brango.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-01-11 Stebuklai tęsiasi: naftos kaina pramušė dugną, benzinas pabrango  (49)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sausio 6 dieną Brent rūšies nafta Londono biržoje smuko žemiau 35 JAV dolerių už barelį. Ateities sandoriuose kaina krito iki 34,85 JAV dolerio. Pastarąjį karta nafta tiek kainavo prieš 11 metų.

Tačiau jau kitą dieną kaina pramušė naują dugną – iki 33,62 JAV dolerio už barelį. Savaitę naftos kaina baigė ties 32 JAV dolerių už barelį ribos - apie tai rašėme praėjusios savaitės pabaigoje.

Tačiau kainos Lietuvos degalinėse praėjusią savaitę dar kartą įrodė, kad, pavyzdžiui, benzino kaina nesiejama su naftos kainomis. Todėl vidutinė benzino kaina Lietuvoje didėjo nuo 1,04 iki 1,05 euro už litrą, palyginti su užprėjusia savaite.

Dyzelino kaina per savaitę beveik nesikeitė.

„Orlen Lietuva“ atstovai yra teigę, neva degalų kainas lemia paklausos santykis, todėl, pavyzdžiui, šią žiemą benzinas yra netgi linkęs brangti.

Didmeninė „Orlen Lietuva“ benzino kaina antradienį padidėjo nuo 94 iki 96 centų, tačiau ketvirtadienį kaina smuko 1 centu.

Dyzelinas „Orlen Lietuva“ gamykloje antradienį irgi nežymiai pabrango, tačiau ketvirtadienį pigo nuo 76 iki 75 centų.

Didžiuosiuose degalinių tinkluose benzinas praėjusią savaitę kainavo daugiau nei eurą, mažos degalinės nustatė mažiau nei euro kainą.

Už dyzelino litrą kai kurios mažosios degalinės praėjusią savaitę prašė 79-80 centų už litrą. O tai yra 10 centų brangiau nei „Lukoil“ ar „Statoil“ kainas.

Beje, kai kurie degalinių tinklai praėjusį savaitgalį paskelbė kainų akcijas lojaliems pirkėjams.

Naftos produktų prekybos įmonių asociacijos vadovė Daiva Jokšienė šią savaitę BNS teigė, kad tokio pat kainų kritimo degalinėse tikėtis nereiktų.

„Naftos kaina netiesiogiai koreliuoja su degalų kainomis. Produkto kaina yra nustatoma kitoje biržoje ir tiek, kiek krenta nafta, nebūtinai tiek krenta ir produktas. Bet, be abejo, jei krenta nafta, krenta ir didmeninė kaina“, – BNS sakė asociacijos vadovė Daiva Jokšienė.

Anot jos, dar neaišku, kada į naftos kainos pokyčius sureaguos didmeninė bei mažmeninė degalų rinkos. Tačiau D.Jokšienė sakė, kad reakcija bus tik tuo atveju, jei smukusios degalų kainos laikysis bent kurį laiką.

D.Jokšienės nuomone, kad degalų kainos pasiektų 2004 metų lygį, reikėtų, kad naftos kaina sumažėtų žemiau 2004 metų lygio.

„Iš tikrųjų ne, todėl kad apie 50 proc. yra mokesčiai – akcizas ir PVM ir nuo tų metų padidėjo. (...) Mokestinė dalis jau yra aukštesnė, tai produktas turi nukristi žymiai daugiau, kad mažmenoje pasiektume 2004 metų kainų lygį“, – sakė D.Jokšienė.

2004 metais „Brent“ nafta kainavo apie 32-33 JAV dolerius už barelį, o jau metų pabaigoje kaina pakilo iki 48 dolerių ir tuo metu buvo rekordinė. Lietuvoje ir dyzelino, ir benzino kainos tais metais siekė 70-80 euro centų už litrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Marius Jokūbaitis
(24)
(20)
(4)

Komentarai (49)