Spūstyje sniego įkalintų rusų košmaras: šalo visą naktį, vienas žuvo (Video)  (1)

Naktį į sausio 3-iąją sniego audra Rusijoje užpustė didelę kelio Orenburgas – Orskas atkarpą. Į sniego gniaužtus pateko dešimtys automobilių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos televizijos kanalai tradiciškai skelbė, kad pavyko išgelbėti visus, o Ekstremaliųjų situacijų ministerija gyrėsi apie skirtas gausias technikos pajėgas ir įrengtus punktus žmonėms sušilti.

Tačiau liudininkai pasakoja visai ką kita.

Dauguma vairuotojų ėmė skambinti specialiosioms tarnyboms ir policijai, kai tik įstrigo kelyje. Tačiau pasisekė tik kai kuriems iš jų. Operatyviai buvo išgelbėti tik keletas žmonių. Tuo metu daugumai pagalbos teko laukti 15 valandų, o kai kurie automobiliuose praleido visą naktį.

Per tą laiką transporto priemonės buvo visiškai užpustytos. Įkalintas po sniegu automobilyje mažiausiai vienas žmogus žuvo, dar 12 buvo paguldyti į ligonines, o daugumai likusių nustatyti nušalimai.

Automobilių spūstis nuo Mednogorsko nusidriekė iki pat Kidryasovo. Vietos žiniasklaida skelbė, kad jos ilgis siekė 37 kilometrus.

Mažiausiai vienas žmogus žuvo

Socialiniuose tinkluose rusai rašo, kad aukų buvo keletas, tačiau iki šiol buvo patvirtinta tik vieno žmogaus mirtis. Pūgos kelyje Orskas – Orenburgas metu dingęs Eduardas Zinurovas buvo rastas negyvas sausio 4 dieną.

Pagal vieną iš versijų jis ir keletas pakeleivių išlipo iš automobilio, tačiau stiprus vėjas išblaškė žmones į skirtingas puses. Kolegos negalėdami rasti E.Zinurovo sėdo į kitą automobilį ir išvažiavo, o jis sušalo maždaug už 20 metrų nuo savo įstrigusio „Opel“.

Pagal kitą versiją kartu su žuvusiuoju buvo tik viena žmogus. Dviese jie norėjo pasiekti artimiausią gyvenamąją vietovę pėsti, tačiau taip ir nepasiekė kelionės tikslo.

E.Zinurovo kūną praėjus dviem naktims po nelaimės savo jėgomis rado jo artimieji.

Valstybiniai rusų televizijos kanalai ir didžiosios naujienų tarnybos apie žuvusiuosius kelyje taip ir nepranešė.

Vietoj pagalbos sulaukė priekaištų

Nelaimės aplinkybes liudininkas Pavelas Gusevas atpasakojo vaizdo įraše, kurį skyrė Vladimirui Putinui, Orenburgo srities gubernatoriui Jurijui Bergui ir regioninio Ekstremaliųjų situacijų padalinio vadovui Petrui Ivanovui.

Jame pasakoja, kad pagalbos jam teko laukti visą naktį, o greta jo įstrigę taip pat stovėjo dar maždaug 30 automobilių. Vairuotojai lipo iš savo mašinų ir jungėsi į didesnes grupes, kad galėtų nors šiek tiek sušilti.

Kai kurie plėšė salono apdailą ir degino ją kartu su turimais daiktais tiesiog automobilyje.

P.Gusevas pasakojo, kad sniego įkalinti žmonės skambino kur tik galėjo, tačiau visur sulaukdavę to paties atsakymo: „Laukite, technika jau važiuoja.“

„Tačiau buvo ir tokių operatorių, kurie mums atsakydavo: „Reikėjo sėdėti namuose, nėra ko lįsti, kur nereikia“, – prisimena jis.

Apie pavojų neperspėjo

Mednogorske ir Kuvandyke nėra jokio Ekstremaliųjų situacijų ministerijos padalinio, artimiausias didesnis miestas Orskas buvo vos už 50 kilometrų nuo spūsties.

Rusų žurnalistams kyla klausimas: speciali technika tikrai taip ilgai skynėsi kelią per sniegą ar sprendimai buvo priimami pernelyg lėtai?

Prieš audrą taip pat nebuvo skelbiami jokie įspėjimai apie pavojingas oro sąlygas, nors rusai jau seniai skelbia pranešimus apie ekstremalias situacijas trumposiomis žinutėmis.

Taip pat nebuvo uždaryti keliai, nors policijos tarnyba tokią galimybę turėjo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(3)
(20)

Komentarai (1)