Ką žiūrėti „Netflix“?: serialų idėjos (Video)  (8)

Prieš savaitę šalį apskriejusi žinia apie internetinės televizijos „Netflix“ startą Lietuvoje sulaukė milžiniško dėmesio. Socialiniuose tinkluose netylant diskusijoms apie tai, ar „Netflix“ pavyks įsitvirtinti mūsų rinkoje, siūlome pažvelgti, ką Lietuvos vartotojams siūlo vienas internetinės televizijos lyderių – kokius serialus, filmus, kino klasikos darbus verta pamatyti „Netflix“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sakoma, jog televizija išgyvena aukso amžių. Dar niekada nebuvo sukuriama tiek serialų, dar niekada savo profesionalumu ir menine verte jie negalėjo varžytis su autorinio kino šedevrais.

Dabar jau nieko nebestebina, kad serialų premjeros įvyksta prestižiniuose kino festivaliuose, o kritikai serialų dramaturgiją analizuoja taip pat rimtai, kaip ir aptardami svarbiausius metų filmus.

Šiuo metu Lietuvos žiūrovams „Netflix“ siūlo daugiau nei 200 serialų. Tarp jų: dramos, komedijos, dokumentika, animacija vaikams. Į kuriuos iš jų vertėtų atkreipti dėmesį?

„BoJack Horseman“  

Penkiasdešimtmetis animacinis arklys BoJack Horseman, buvusi 9-ojo dešimtmečio TV serialo žvaigždė, bando gyventi normalų gyvenimą. Sekasi nekaip – trukdo alkoholis, milžiniškas ego ir nuolat kartojamos praeities klaidos. BoJack nepaliauja gyventi prisiminimais ir skųstis savo kasdienybe, nors atrodo, kad skųstis lyg ir nėra ko. 

Tikriausiai dar joks kitas animacinis serialas nebuvo toks egzistencinis, tamsus ir liūdnas. Nereikia apsigauti – „BoJack Horseman“ visų pirma yra komedija, kurioje netrūksta išradingų, intelektualių, netikėtų pokštų, tačiau iš pirmo žvilgsnio smagus serialas apie gyvūnų ir žmonių visuomenę greitai pradeda kapstyti kur kas giliau, nei įprasta televizijos produkcijai.

BoJack yra antiherojus. Jis kenčia nuo depresijos, išduoda, meluoja, pyksta, savo liūdesį skandina alkoholyje ir narkotikuose. BoJack galvoja tik apie save ir nuolat peržengia ribą, kurią, rodos, jau buvo nubrėžęs praėjusioje serijoje.

Režisierius ir pagrindinis scenaristas Raphaelis Bobas-Waksbergas teigia: „Norėjau papasakoti nuoširdžią istoriją <...> ir kalbėti apie tai, kaip sunku tiems, kuriuos kankina liūdesys. Manau, jog geriausias būdas tai padaryti – sukurti trenktą animacinį serialą apie kalbantį arklį“.

„Master of None“

Indų kilmės amerikiečių aktorius ir komikas Azizas Ansari sukūrė serialą „Master of None“, kuriame pats atlieka pagrindinį vaidmenį, už kurį buvo nominuotas „Auksiniam gaubliui“. A.Ansari vaidina trisdešimtmetį aktorių Devą Niujorke. Darbo trūksta – tenka vaidinti prastuose mokslinės fantastikos filmuose ar reklamose, o sunkiai besiklojant karjeros keliui atsipūsti nepavyksta ir asmeniniame gyvenime.

„Master of None“ visų pirma žavi tuo, jog kalba temomis, kurias populiarioji kultūra yra linkusi aplenkti. Apie senatvę, apie tėvus, nuo kurių nutolsti, apie kasdienį rasizmą ir seksizmą, kuris taip įsigalėjęs, jog vargiai beatkreipiame dėmesį. Santykių čia niekas nesiaiškina dėl smulkmenų – nes kas sakė, kad ne vietoje numestos kojinės nėra rimta problema?

„Master of None“ būtų tradicinė romantinė komedija, jei ne temų įvairovė ir bandymas išeiti iš užburto „laisvalaikio su draugais–pasimatymų–amžinos meilės“ rato, vaizduojamo serialuose. Pakili pirmųjų serijų nuotaika keičiasi, kaip kad keičiasi žmonės ir jų santykiai. Tačiau Devas net ir juodžiausią dieną sugebės pajuokauti. O ką gi daugiau daryti?..

„Oranžinė – tai nauja juoda“ (Orange Is the New Black)

Serialas „Oranžinė – tai nauja juoda“ yra sukurtas pagal to paties pavadinimo autobiografinį Piper Kerman romaną, kuriame autorė dalijasi savo patirtimi, praleidus vienerius metus moterų kalėjime už tai, jog prieš daugelį metų padėjo savo tuometinei merginai, užsiiminėjusiai narkotikų prekyba.

Išsilavinusi, puikiai išauklėta, gerbiamoje šeimoje augusi Piper į kalėjimą išvyko susižadėjusi su savo vaikinu ir tikėdamasi, kad bausmės laikas neapvers jos gyvenimo aukštyn kojomis. Tačiau už grotų daug intrigų, institucinės neteisybės, smurto, sekso, kontrabandos. Moterų kalėjime jos laukia ir buvusi mergina bei nusikaltimo bendrininkė.

Nors ekspertai teigia, jog kalėjimo vaizdavimas seriale ne visada atitinka tikrovę, svarbu vien tai, jog televizijoje atsigręžiama į iki šiol menkai tenagrinėtą moterų įkalinimo klausimą ir su tuo susijusių socialinių problemų virtinę.

Tačiau „Oranžinė – tai nauja juoda“ yra ne tik aktualią temą pristatantis serialas. Žiūrovus prie ekranų prikaustantis personažų charakterių plėtote, netikėtais siužeto vingiais ir aštriu humoru, serialas netruko būti įvertintas ir kritikų – „Oranžinė... “ buvo nominuota „Emmy” ir „Auksiniams gaubliams“, dvejus metus iš eilės buvo apdovanota JAV televizijos kritikų apdovanojimuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Monika Gimbutaitė
(10)
(19)
(-9)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: