Venesuelai šokas: 6 tūkst. procentų pabrangino benziną  (6)

Venesuelos prezidentas Nicolasas Maduro trečiadienį padidino benzino kainas – pirmąkart per pastaruosius du dešimtmečius – nuo 0,01 iki 0,6 JAV dolerio už litrą, taip pat devalvavo šalies valiutą bolivarą, siekdamas ištraukti ekonomiką iš krizės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naftą eksportuojančios šalies vadovas socialistas sakė, kad aukščiausios rūšiesbenzinas, kurio litras degalinėse kainavo mažiau negu 0,1 bolivaro, dabar kainuos šešis bolivarus. Tokiu būdu buvusios itin mažos kainos buvo padidintos apie 6000 procentų.

Pagal naują bolivaro kursą litras benzino kainuos 0,6 JAV dolerio (apie 0,54 euro), tad degalai Venesueloje išliks vieni pigiausių pasaulyje.

Venesuela turi didžiausius išžvalgytus naftos išteklius pasaulyje, o pastaraisiais metais benzinas šalies degalinėse praktiškai nieko nekainavo. Tačiau šalis smarkiai nukentėjo dėl pasaulinio naftos kainų nuosmukio, kuris tęsiasi nuo 2014 metų vidurio.

Sprendimas pabranginti degalus gali sukelti protestų šioje neramioje šalyje, kurios piliečiai kenčia nuo didelės infliacijos ir būtiniausių prekių, tokių kaip aliejus ir tualetinis popierius, stygiaus.

Panašus benzino pabranginimas 1989 metais išprovokavo riaušes, per kurias buvo žuvusiųjų.

„Tai būtinas veiksmas, dėl kurio prisiimu atsakomybę, – sakė N.Maduro per televiziją. – Atėjo laikas sukurti sistemą, kuri užtikrintų naudojimąsi angliavandeniliais už sąžiningą kainą, bet taip pat garantuotų investicijų į to benzino gamybą finansavimą.“

N.Maduro taip pat sakė, kad vyriausybė nuo ketvirtadienio taip pat „supaprastins“ sudėtingą šalies valiutos kurso nustatymo sistemą.

Prezidentas žadėjo, kad dabartinė trijų pakopų kurso nustatymo sistema bus optimizuota. Nuo ketvirtadienio liks du kursai: oficialusis, nustatomas vyriausybės, pagal kurį atsiskaitoma už importuojamus maisto produktus bei medicinos priemones, ir lygiagretus „plaukiojantis“ kursas kitokiems sandoriams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(17)
(0)
(17)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: