Profesorius šliūkštelėjo žibalo į ugnį: įsivaizduokite robotus, kurių tikslas - nurodytame mieste išnaikinti vyrus (Video)  (3)

Nerimą keliančios diskusijos apie autonomines žudymo mašinas nesiliauja stebinti kontroversiškomis nuomonėmis. Viena pastarųjų – dirbtinio intelekto profesoriaus Stuarto Russello iškelta teorija Šveicarijoje vykusiose konferencijoje „World Economic Forum“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

S. Russellas pasitelkė robotų žudikų pavyzdį (ginklų gamintojo „BAE Systems“ pirmininko Rogerio Carro įvardintą kaip „pernelyg ekstremalų“), teigdamas, kad dirbtinio intelekto robotai valdomi „spiečiais“ yra netolima ateitis, o tokios mašinos gali lengvai tapti efektyviais žudymo įrankiais.

„IFL Science“ publikuotame straipsnyje Seanas Welshas analizuodamas Stuarto Russello teoriją rašė: „Įsivaizduokite milijoninį skraidyklių spiečių, valdomą dirbtinio intelekto; tokie prietaisai yra atsiunčiami sunaikinti tam tikrą grupę žmonių, pavyzdžiui, visus tam tikro amžiaus vyrus konkrečiame mieste.“

Rogeris Carras panašias prielaidas laiko nepagrįstomis, nes dirbtinio intelekto ginklai, anot jo, yra tikslingai kontroliuojami atsakingų žmonių. Be to, ginklų verslas yra reglamentuojamas ir prižiūrimas griežčiau nei bet kuri kita industrija. Pasak ginklų pramonės eksperto, sukurti mašinas, kurios galėtų savarankiškai spręsti su kuo kovoti, kaip kovoti ir kur kovoti yra siaubinga idėja. Tą turi spręsti žmonės. Todėl, anot jo, jaudintis neverta.

Visgi vieno intensyviausiai „BAE Systems“ plėtojamų projektų „Taranis“ idėja remiasi autonominės aviacijos realizavimu, konkrečiai neapibrėžiančiu sąvokų: „autonominis“, „absoliučiai autonominis“ ir „prasminga žmogaus kontrolė“ reikšmių.

Kokius aspektus apimtų „prasminga žmogaus kontrolė“ autonominių ginklų valdyme kol kas taip pat nėra aišku. Sistemos kontrolė gali svyruoti nuo vieno kraštutinumo iki kito. Pavyzdžiui, dronų veikimas nuo paleidimo iki sąveikos su aplinka yra tiesiogiai susijęs su žmogaus-piloto valdymu, o minos, nepaisant to, jog užtaisytos žmogaus, vėliau veikia savarankiškai, be žmogaus įsikišimo ir be jokių papildomų aspektų, tokių kaip emocijos ir gailestis.

Tikėtina ir versija ( „prasminga žmogaus kontrolė“) – autonominiai ginklai gebės savarankiškai pasirinkti taikinį, tačiau sprendimą – šauti ar nešauti – priims žmogus.

Vis dėlto kol kas nėra aišku kokios taisyklės bus taikomos dirbtinio intelekto ginklų eksploatavimui bei kas bus atsakingas už veiksmų vykdymą ir jų pasekmes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Robotika.lt
Robotika.lt
(20)
(8)
(12)

Komentarai (3)