„Audi“ ėmė gaminti dujas dar neregėtu būdu  (0)

Pirmadienį Vokietijos Heseno žemės Alendorfo mieste atidarytas naujas eksperimentinis biologinės gazifikacijos reaktorius, kuriame iki šiol pramoniniu mastu netaikytais metodais bus gaminamas sintetinis metanas, Vokietijoje žinomas „Audi e-gas“ komerciniu pavadinimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gamybą vystys nauja bendra įmonė, kurią įsteigė „Audi“ sintetinių degalų mokslinio tyrimo ir gamybos padalinys ir stambus Vokietijos pramonės koncernas „Viessmann Group“.

„Viessmann Group“ koncernas turi didžiulę įvairių biodujų gamybos patirtį, lengvai pritaikomas chemijos pramonės gamybines bazes visoje Vokietijoje ir gausų mokslinių bendradarbių būrį, bet kada ateisiančių į pagalbą kilus nenumatytoms problemoms.

„Audi“ jau turi vieną sintetinio metano („Audi e-gas“) gamyklą Vokietijos Žemutinės Saksonijos žemės Vertlės mieste.

Čia dirbtinės dujos gaminamos grynai cheminiu būdu, tad yra visiškai sintetinės. Gamybą sudaro 2 etapai – elektrolizė ir metanizacija. Elektrolizės metu vanduo naudojant iš atsinaujinančių šaltinių gautą elektros energiją (šalia Vertlės gamyklos stovi didelis vėjo jėgainių parkas) skaidomas į vandenilį ir deguonį.

Antrajame etape, taip pat naudojant atsinaujinančių šaltinių elektros energiją, vykdoma metanizacijos reakcija, kurios metu vandenilis aukštoje temperatūroje ir slėgyje jungiamas su anglies dioksidu.

Alendorfo gamykloje elektrolizė taip pat atliekama naudojant atsinaujinančių šaltinių elektros energiją. Tačiau metanizacijos fazė atliekama ne cheminiu, o biologiniu būdu – laboratorijose sukurti specialūs mikroorganizmai į savo ląsteles įsiurbia specialiame skystyje ištirpusių vandenilio ir anglies dioksido molekules ir išskiria biologinį metaną.

Taigi, šie mikroorganizmai vandenilį ir anglies dioksidą naudoja savo biologinių funkcijų atlikimui. Gamtoje tokių mikroorganizmų daug ir jie gerai ištyrinėti, tačiau šiame gamybos procese naudojami laboratoriniu būdu veisiami mikroorganizmai pasižymi ypač aukštu metanizacijos koeficientu, suteikiančiu gamybos procesui aukštą efektyvumą.

Šio naujo „Audi e-gas“ dirbtinių dujų gamybos proceso privalumas tas, kad jam atlikti reikia daug mažesnio slėgio bei temperatūros, todėl taupiau naudojami net ir atsinaujinančių šaltinių energetiniai resursai.

Šalia Vertlės ir Alendorfo gamyklų yra specializuotos degalinės, kuriose pagamintomis dujomis pildomi įprastas suspaustas dujas naudojantys automobiliai. Atsiradus poreikiui, šiose degalinėse gali būti pildomi ir vandeniliniai automobiliai.

Neparduotas vairuotojams sintetinių dujų perteklius išleidžiamas į bendruosius Vokietijos dujotiekius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(39)
(4)
(35)

Komentarai (0)