360 laipsnių kampu filmuotas virtualios realybės dokumentinis filmas apie Pietų Sudaną (Video)  ()

Pietų Sudane yra dideli derlingos žemės plotai, užtektinai vandens. Tad kodėl daugiau nei 2,8 mln. žmonių alksta? Ir mažiausiai 40 tūkst. jų badauja?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip aiškinama naujame virtualios realybės dokumentiniame filme „On the Brink of Famine“ („Ant bado ribos“), badas šiaurės rytų Afrikos šalyje – žmogaus sukurtas. Per pastaruosius dvejus metus žiaurus pilietinis karas privertė šimtus tūkstančių žmonių palikti savo ūkius ir kaimus bei bėgti nuo smurto, rašo pbs.org.

Viena jų – Nyakouth, kurią pagrobė ir prievartavo valdžią remiantys kovotojai, kai įsiveržė į jos kaimą. „Jie nužudė mano sūnėną, kai jis buvo išėjęs pasirūpinti gyvuliais“, – pasakoja Nyakouth, kuriai galų gale pavyko pasprukti nuo pagrobėjų, ir kuri dabar yra viena iš 120 tūkst. gyventojų didžiausioje šalies stovykloje, skirtoje perkeltiesiems asmenims. Ją šiuo metu saugo Jungtinių Tautų taikdariai.

Nyakouth – viena iš žmonių, su kuriais supažindinama dokumentiniame filme „On the Brink of Famine“, kurį sukūrė „Frontline“ ir Brauno institutas. Jis Pietų Sudane praėjusią vasarą buvo filmuojamas 360 laipsnių kameromis.

Šis projektas yra žvilgsnis į šalį žlugdančią humanitarinę krizę: kaip lėktuvai atgabena maistą žmonėms, įstrigusiems tarp pelkių, kaip jie perkeliami į JT stovyklas, kur glaudžiasi tūkstančiai, ieškantys saugumo, kaip „Gydytojai be sienų“ rūpinasi vaikais, kenčiančiais nuo maisto trūkumo.

Filmas prasideda kaime, kuris yra viena iš sukilėlių valdomų teritorijų. Į jį Raudonasis Kryžius gabena maistą, tačiau kaimas yra saloje tarp pelkynų, todėl lėktuvams labai sunku čia nusileisti. Tad jie priartėja prie žemės ir išmeta maistą ore – žiūrovai atsiduria vietoje, kur krenta maišai su pupelėmis, cukrumi, druska, sorgais.

„Norėjome žiūrovus perkelti tiesiai į žmogaus sukurtos katastrofos šerdį, kad jie susitiktų su žmonėmis, kurie tai patiria, – sako dokumentinį filmą sukūrusi komanda. – Tikimės, kad žiūrovai geriau supras krizės priežastis, ir kaip tai paveikia Pietų Sudano žmones.“

„Užaugau devintajame dešimtmetyje, ir apie badą sužinojau iš žinių apie Etiopiją, – sako viena iš filmo kūrėjų Marcelle Hopkins. – Aš buvau mokyta, kad badą sukelia sausra, ir kad Afrikoje mažai lyja, ir kad tai labai liūdna, bet neišvengiama – nes dėl to kalta Motina Gamta. Tačiau ką mes sužinojome Pietų Sudane – tai ne gamtos katastrofa, o visiškai sukurta žmogaus.“

„Šią krizę sukėlė žmonės, kurie priėmė sprendimus, sukuriančius tokias sąlygas, kokias matome šiandien. Tai yra – pilietinį karą, dėl kurio namų neteko milijonai žmonių. Jų išvarymas iš namų – iš fermų, tolyn nuo gyvulių – atėmė iš jų galimybę išsimaitinti. Labai žemas išsivystymo lygis taip pat prisidėjo prie sunkumų, kaip pristatyti maistą alkstantiems žmonėms“, – aiškina ji.

Patys pažiūrėkite filmą „On the Brink of Famine“:

On the Brink of Famine 360° (Full Film)

“On the Brink of Famine” takes you inside South Sudan in 360° to meet people battling a man-made hunger crisis. Experience the front lines of a famine in the making, in this VR documentary by FRONTLINE and The Brown Institute for Media Innovation.

Posted by FRONTLINE on 2016 m. kovo 3 d.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()