Štai kuo naudojasi „Islamo valstybės“ kovotojai: pokalbių programėlė, kurios neįmanoma nulaužti  (4)

„Islamo valstybės“ teroristai tampa vis sumanesni naudodamiesi „Telegram“ programėle informacijai perduoti. Pareigūnai pastebi, kad vis sunkiau susekti teroristus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanija „Flashpoint“ paskelbė, kad „Islamo valstybė“ pradėjo naudoti naujus metodus, kad galėtų užsitikrinti, jog internetu tikrai bendrauja su savo kariais ir rėmėjais, o ne su juos sekančiais pareigūnais.

Vienas JAV kovos su terorizmu pareigūnas CNN pasakojo, kad teroristų naudojamas metodas kelia rimtas problemas, dėl kurių JAV pareigūnai atsidūrė aklavietėje.

„Telegram“ programėlė yra skirta bendravimui. Kaip sako jos kūrėjai, tai itin saugi programėlė, kuri visus ja perduodamus duomenis šifruoja, tam yra sukurtas specialus algoritmas. Būtent šią programėlę yra pamėgę „Islamo valstybės“ teroristai.

Šioje programėlėje sukurtose viešose grupėse teroristai skleidžia savo naujienas. Pareigūnai tai lengvai suseka. Tačiau tokia informacija, kaip, pavyzdžiui, pasigaminti bombas, „Islamo valstybės“ nariai bendrauja individualiai – į tokius pokalbius reikia sulaukti privataus kvietimo.

„Jie perduoda išsamią informaciją apie sprogmenų gamybą, patarimus, kaip išvengti suėmimo, kaip reikia elgtis tardymo metu“, – sako kompanijos „Flashpoint“ tyrėjas Laithas Alkhouris.

Pasak jo, „Islamo valstybės“ nariai privačiomis temomis bendrauja labai siaurame narių rate ir taip sumažina galimybę į šiuos pokalbius įsiskverbti pareigūnams. Beje, šis bendraujančiųjų ratas vis siaurėja, nes dėl bet kokio įtarimo teroristai iš privačių pokalbių grupių šalina įtariamuosius.

„Telegram“ aktyviai trina viešas „Islamo valstybės“ programėlėje sukurtas grupes, tačiau teroristai kuria naujus kanalus ir nesustoja.

Šios programėlės kūrėjas yra Rusijos Marku Zuckerbergu vadinamas Pavelas Durovas, kuris pasiryžęs išlaikyti asmeninių pokalbių privatumą. Tai apsunkina pareigūnų darbą.

Panašu, kad kova su „Islamo valstybės“ internete skleidžiama propaganda yra bevaisė.

Skaičiuojama, kad vien, pavyzdžiui, „Twitter“ nuo 2015 metų vidurio panaikino 125 tūkst. teroristų paskyrų.

„Ar tai atbaidė džihadistus naudoti „Twitter“ savo propagandos skleidimui? Ne. Nesvarbu kaip agresyviai su jais kovojama, nes kol bus galima nemokamai susikurti paskyras, tol rezultato nebus“, – sako „Flashpoint“ tyrimų vadovas Evanas Kohlmannas.

Bent jau artimiausiu metu „Twitter“ neketina apmokestinti registracijos į socialinį tinklą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(21)
(6)
(15)

Komentarai (4)