Atomazga: FTB atrakino teroristo „iPhone“ be „Apple“ pagalbos  (6)

JAV federalinis tyrimų biuras (FTB) sugebėjo atrakinti išmanųjį telefoną „iPhone“, kuriuo naudojosi vienas iš San Bernardino šaudynių užpuolikų, pirmadienį pranešė pareigūnai, užbaigdami įtemptą teisinį ginčą su tų telefonų gamintoja „Apple“, taip pat supriešinusį JAV vyriausybę su Silicio slėniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Apple“, palaikoma kitų IT technologijų milžinių, tokių kaip „Google“ ir „Facebook“, įnirtingai priešinosi JAV reikalavimui suteikti galimybę išgauti to telefono užšifruotus duomenis, laikydamasi pozicijos, kad toks žingsnis būtų precedentas, kuris sukeltų didelio masto padarinių skaitmeniniam saugumui ir teisei į privatumą.

Anksčiau šį mėnesį suplanuotas teismo posėdis, kuriame turėjo būti išklausyti abiejų pusių argumentai šioje jautrioje byloje, netikėtai buvo atšauktas, kai FTB pareiškė, kad jam nebereikia „Apple“ pagalbos ir kad tarnyba susirado trečiąją šalį, kuri sugebėjo atrakinti tą telefoną.

„Mūsų sprendimas užbaigti bylinėjimąsi pagrįstas vien faktu, kad neseniai suteikus pagalbą vienai trečiajai šaliai dabar galima atrakinti „iPhone“, nesukeldami pavojaus jokiai tame telefone laikomai informacijai“, – sakoma federalinės prokurorės Eileen Decker pranešime.

„Siekėme (teismo) nurodymo, kuris įtikintų „Apple“ padėti atrakinti tą telefoną, kad išpildytume rimtą įsipareigojimą San Bernardino šaudynių aukoms – kad nenurimsime, kol visiškai išnagrinėsime kiekvieną tyrimo giją, susijusią su ta nuožmia ataka“, – pridūrė pareigūnė.

Kol kas neaišku, kas padėjo FTB prieiti prie telefone laikytų duomenų ir kokie konkrečiai duomenys ten buvo laikomi, bet žiniasklaidos pranešimuose keliama prielaida, kad JAV pareigūnai galėjo kreiptis pagalbos į vieną Izraelio ekspertų bendrovę.

Federaliniai prokurorai savo prašyme nutraukti tą bylą nurodė, kad JAV vyriausybė „sėkmingai priėjo prie duomenų, laikytų (Syedo) Farooko „iPhone“, todėl jai nebereikia „Apple Inc.“ pagalbos“.

S.Farookas ir jo žmona Tashfeen Malik pernai gruodžio 2-ąją nužudė 14 žmonių Kalifornijos mieste San Bernardine, kol galiausiai žuvo per susišaudymą su policija. Du kiti telefonai, susiję su ta pora, po atakos buvo rasti sunaikinti.

Technologijų bendrovės, saugumo ekspertai ir pilietinių teisių gynėjai žadėjo priešintis vyriausybės reikalavimams suteikti prieigą prie užšifruotų duomenų telefone, sakydami, kad tai taptų precedentu, kuris leistų spausti bendroves atskleisti savo klientų duomenis.

Vyriausybė atkirto, kad „Apple“ nėra aukščiau įstatymų ir kad federalinių pareigūnų prašymas suteikti techninę pagalbą susijęs tik su S.Farooko telefonu, kuriuo jis naudojosi dirbdamas San Bernardino sveikatos apsaugos departamente.

Kai kurie ekspertai kėlė prielaidą, kad vyriausybės kovos su „Apple“ pagrindinis tikslas buvo galimybė užsitikrinti platesnę prieigą prie duomenų, o ne vien prie informacijos, laikomos viename telefone.

Neseniai paskelbtame dienraščio „The Wall Street Journal“ straipsnyje sakoma, kad JAV teisingumo departamento teisinės pastangos yra „beatodairiškos“ ir kad FTB „pamelavo sakydamas, kad „Apple“ byla susijusi tik su vienu telefonu“.

FTB direktorius Jamesas Comey savo ruožtu sakė, kad jo agentūra nusprendė atsisakyti tolesnio bylinėjimosi, kai tik surado trečiąją šalį, kuri sugebėjo atrakinti tą telefoną.

„Tiesiog esate neteisūs teigdami, kad FTB ir Teisingumo departamentas melavo apie mūsų galimybes prieiti prie San Bernardino žudiko telefono“, – J.Comey rašo atvirame laiške.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(49)
(6)
(42)

Komentarai (6)