Nukabintas žalias rodykles vairuotojai ignoruoja – lentelių naikinimo bumas tęsiasi  (44)

Praėjusiais metais keturiose Vilniaus sankryžose nukabinta 12 žalių rodyklių, leidžiančių vairuotojams sukti į dešinę net ir degant draudžiamam raudonos spalvos šviesoforo signalui. 2014 metais panaikinta 17 žalių rodyklių. Jų naikinimo bumas tęsiasi ir šiemet – kol kas per tris šių metų mėnesius nukabintos keturios žalios rodyklės, tačiau ruošiamasi ir didesniam jų naikinimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su tokiais pokyčiais vairuotojai tvarkosi itin sunkiai – net ir nukabinus žalias rodykles, įpročiai nesikeičia. Nemaža dalis vairuotojų sąmoningai ignoruoja nukabintas lenteles, kita dalis to paprasčiausiai nepastebi, tačiau už tai tenka skaudžiai atsakyti – vairuotojų beviltiškumu pasinaudoja policija, kuri stebi sankryžas ir išrašo baudą už Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimą.

Pasikeitusi tvarka stebino ir sukrėtė

Pastaruoju metu vairuotojams teko ne kartą apsiprasti su pasikeitusia žalių rodyklių tvarka.

Pirma žinia, nustebinusi vairuotojus, – nuo 2014 m. pabaigos įsigaliojo tvarka, pagal kurią teko pakeisti važiavimo įpročius, t. y. sustoti prieš kelio ženklą „Stop“ linija“ ir (ar) „Stop“ liniją, jeigu jų nėra, – prieš pėsčiųjų perėją, šviesoforą ir vėl pradėti važiuoti tik įsitikinus, kad tai yra saugu ir nebus trukdoma kitoms transporto priemonėms ir pėstiesiems, kurių judėjimo kryptį jie kerta.

Pakeisti įsisenėjusią tvarką ir įpročius ne visiems vairuotojams pavyko iš karto. Jei vieni vairuotojai prisitaikė, kitus pasikeisti privertė baudos – už kelio ženklų ar ženklinimo nesilaikymą, pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 124 straipsnio II dalį, vairuotojui skiriama bauda nuo 28 iki 86 eurų.

Dėl to šiuo metu situacija pasikeitusi ir galima pamatyti tik pavienius vairuotojus, ignoruojančius KET ir sukančius į dešinę nesustojus. Tad galima sakyti, kad daugelis prie to prisitaikė.

Tačiau antra žinia apie žalias rodykles vairuotojus paprasčiausiai sukrėtė – nuspręsta, kad papildomos lentelės, leidžiančios sukti į dešinę, privalo būti panaikintos iki 2020 metų.

Tad šiuo metu yra įsibėgėjęs papildomų lentelių iš sankryžų naikinimo bumas.

Sulaukus priekaištų naikinimą pristabdė, dabar tęsia

Žalios rodyklės naikinamos visoje Lietuvoje, už jų išnykimą atsakingi kelio savininkai – savivaldybės.

Pavyzdžiui, sostinėje 2014 metais jau kitą mėnesį po paskelbimo, kad sankryžose iki 2020 m. neturi likti papildomų lentelių, nukabinta 17 žalių rodyklių šiose sankryžose:

Kalvarijų g.–Žvejų g.–Upės g.

1 vnt.

Laisvės pr.–T. Narbuto g.–Pilaitės pr.

2 vnt.

Justiniškių g.–Rygos g.

4 vnt.

Ukmergės g.–Gabijos g.–S. Neries g.

1 vnt.

Rygos g.–Taikos g. (ties PC „Maxima“)

1 vnt.

Rygos g.–Taikos g. (ties PC „Iki“)

4 vnt.

Pilaitės pr.–Įsruties g.

4 vnt.

Tai vienos intensyviausių sankryžų mieste, todėl nenuostabu, kad, nukabinus papildomas lenteles, leidžiančias sukti į dešinę, susidarė didesnių eismo spūsčių.

„Esame priversti laukti sankryžoje, stovėti, kol užsidegs žalias šviesoforas, tačiau sankryža tuščia. Kam aš dabar sutrukdysiu, jei pasuksiu į dešinę, – niekam, bet pasukti nebegaliu, nes nebeliko lentelės. Ką gi iš to turime, o gi lygioje vietoje susiformavo automobilių virtinė, kurie nori pasukti į dešinę, bet dabar to padaryti nebegali. Lygioje vietoje suformavo spūstį“, – panašiais argumentais tuomet piktinosi ne vienas vairuotojas.

Sulaukusi didelio nepasitenkinimo, praėjusiais metais Vilniaus savivaldybė kiek pristabdė papildomų lentelių demontavimą iš sankryžų ir per metus demontavo mažiau žalių rodyklių nei 2014 m. per mėnesį – nukabinta 12 žalių rodyklių šiose sankryžose:

Laisvės pr. – Viršuliškių g. (prie bažnyčios)

3 vnt.

Taikos g. – Lūžių g.

2 vnt.

Vydūno g. – Įsruties g.

3 vnt.

Vydūno g. – Tolminkiemio g.

4 vnt.

Kaip teigė SĮ „Susisiekimo paslaugų“ Miesto eismo organizavimo departamento vadovas Aleksejus Apanovičius, papildomos lentelės demontuojamos ne šiaip padrikai, o atlikus analizę.

„Žaliosios lentelės buvo panaikintos, siekiant padidinti pėsčiųjų saugumą bei pagerinti transporto srautų reguliavimą ir valdymą šviesoforais reguliuojamose sankryžose. Kiekviena lentelė yra vertinama atsižvelgus į pėsčiųjų ir transporto srautus, perspektyvą, tik tada vertinama galimybė nuimti lentelę ar ją palikti“, – teigė A. Apanovičius.

Vairuotojų išsiblaškymu pasinaudoja policija

Šiais metais žalių rodyklių naikinimo bumas tęsiasi – per tris mėnesius demontuotos keturios papildomos lentelės šiose sankryžose:

Verkių g. – Lukšio g. – Ulonų g.

1 vnt.

Juozapavičiaus g. – Rinktinės g.

1 vnt.

Goštauto g. – Gynėjų g.

1 vnt.

Parko g. – Pergalės g.

1 vnt.

Vairuotojams sunkiai sekasi prie to prisitaikyti. Puikus to pavyzdys – Goštauto g. ir Gynėjų g. sankryža. Dar sausio mėnesį panaikinus žalią rodyklę, leidžiančią iš Goštauto g. pasukti į Gynėjų g., iki dabar vairuotojai daro posūkį į dešinę neatsižvelgdami, kad to nebeleidžia taisyklės, t. y. pravažiuoja draudžiamos raudonos spalvos šviesoforą.

Vieni vairuotojai pripratę prie senų įpročių ir paprasčiausiai nepastebi, kad nebėra žalios rodyklės, kiti jos nebuvimą ignoruoja.

Tačiau labiausiai vairuotojus piktina policijos elgesys – pastebėję, kad tam tikrose sankryžose nebėra papildomų lentelių, tose vietose budi ir medžioja išsiblaškiusius vairuotojus, kol šie pažeis KET.

„Suprantu, kad pažeidžiam taisykles, tačiau eismo pokyčius ne visuomet pavyksta iš karto pastebėti. Vietoj to, kad pareigūnai porą dienų švietėjiškai pastovėtų sankryžoje ir informuotų vairuotojus apie pasikeitimus, keletą dienų iš eilės stebėjau, kaip jie medžioja atokiau nuo sankryžos ir baudžia vairuotojus, pravažiavus pro raudoną šviesą. Mokymasis vyksta botago principu“, – skundėsi vairuotojas, gavęs baudą.

Deja, kiek vairuotojų buvo nubausta nesustojus prie sankryžos esant žaliai rodyklei ar ignoravus papildomos lentelės nebuvimą, išsiaiškinti nepavyko. Anot policijos, tokios statistikos neįmanoma pateikti, nes atskirai ji neišskiriama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Tomas Juškėnas
(7)
(17)
(-10)

Komentarai (44)