Jokių paslapčių: naujas „Google“ įrankis iš karto pasakys, kur buvo padaryta jūsų nuotrauka  (1)

Jeigu kada nors žaidėte „GeoGuessr“, turbūt žinote, kaip sunku tiksliai nustatyti pasaulio vietovę vien tik iš „Google Street View“ vaizdo. Tačiau „Google“ tai jau ne problema. Ji sukūrė dirbtinio intelekto programą, kuri gali nustatyti tikslią jūsų buvimo vietą pagal nuotraukos pikselius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš Google „didžiųjų protų“ – Tobias Weyand su komanda, besispecializuojančia „kompiuterinio vaizdavimo“ srityje, sukūrė naują įrankį „PlaNet“. Šis „giliojo mąstymo“ tinklas gali nustatyti, kur buvo daryta nuotrauka, vien iš jos pikselių.

Norėdama sukurti kompiuterio „erdvinę atmintį“, komanda surinko 91 mln pažymėtų vaizdų. Pasitelkę šiuos duomenis, jie suskirstė pasaulio žemėlapį į tinklelį. Jį sudaro daugiau nei 26 tūkst. kvadratų, kurie yra proporcingi turimų vaizdų skaičiui. Dideli miestai su didele gyventojų koncentracija sudaryti iš didesnių kvadratų, lyginant su kaimo vietovėmis.

Šio proceso metu Google dirbtinio intelekto įrankis nustato vizualiuosius ženklus bei jų tendencijas (spalvą, tekstūrą, formą) ir priskiria juos tam tikrom tinklelio vietoms. Taip jis gali puikiausiai atskirti raudonus ir rudus Didžiojo Kanjono uolienų atspalvius iš daugybės panašių fotografijų.

Mokslininkai jau patikrino įrankio patikimumą su 2,3 mln pažymėtų nuotraukų. Kompiuteris teisingai atspėjo 48 proc. vaizdų pagal žemynus ir 28,4 proc pagal šalį. Pasak tyrėjų, jis taip pat gali „3,6 proc. tikslumu nustatyti gatvės vaizdą ir 10,1 proc. – miestą“.

Nors tai nėra labai įspūdingi skaičiai, tačiau jie kur kas didesni nei demonstruojami žmonių. Komanda surengė „GeoGuessr“ ir „PlaNet“ varžybas, kurių metu kompiuteris laimėjo 28 kartus iš 50. Jo vidutinė paklaida siekė 1131,7 km, kai tuo tarpu žmonių – 2320,75 km.

Jeigu visvien manote, kad žmonės atpažinimo procese turi daugiau pranašumų, tyrimo autoriai jums gali atkirsti: „Be akivaizdaus orientyro, žmonės pasitelkia savo bendrąsias žinias apie pasaulį ir radę kelias užuominas, jie padaro išvadas. Gatvių ženklų kalba arba automobilių važiavimo kryptis gali padėti susiaurinti tam tikros vietos paieškos lauką.

Tradiciniai kompiuteriniai algoritmai paprastai nenaudoja tokių duomenų, tačiau jie apdoroja daugiau vietos vaizdų nei bet kuris žmogus kada nors galėtų tai daryti keliaudamas ir mokindamasis atpažinti tam tikrus ženklus“.

Daugiau informacijos šia tema – arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(20)
(1)
(19)

Komentarai (1)