Netikėta NATO reakcija į provokuojančius Rusijos skrydžius: į Lietuvą pirmą kartą atskrido moderniausi naikintuvai „F-22 Raptor“ (Video)  (11)

Iš pradžių džiaugėsi NATO narės Juodosios jūros regione – antradienį Rumunijos karinių oro pajėgų bazėje nusileido du ypač modernūs JAV naikintuvai „F-22 Raptor“. Trečiadienį tokio pat vizito sulaukė Lietuva – Šiauliuose nusileido du naujausios kartos amerikiečių orlaiviai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naikintuvai „F-22 Raptor“ trečiadienį nusileido Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose, iš kur vykdoma NATO oro policijos misija.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ jau paskubėjo paskelbti, kad šie orlaiviai, į Lietuvą atskridę iš Leikenhyto karališkųjų oro pajėgų bazės Jungtinėje Karalystėje, vykdys patruliavimo misijas virš Baltijos jūros. Tiesa, tokia informacija nepatvirtinta.

Vis dėlto atrodo, kad JAV vykdo pažadą sustiprinti rytinių NATO narių, kurias gąsdina vis agresyvesni Rusijos veiksmai, gynybą.

Naikintuvų „F-22 Raptor“ beveik neįmanoma susekti radaru, o šie orlaiviai tokie pažangūs, kad JAV Kongresas net yra uždraudęs juos sukūrusiai kompanijai „Lockheed Martin“ juos parduoti.

Stebint prezidentei Daliai Grybauskaitei, orlaiviai nutūpė Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose, iš kur vykdoma NATO oro policijos misija.

„Šiandien vienų moderniausių JAV naikintuvų atskridimas į Lietuvą parodo JAV pajėgumus greitai ir efektyviai užtikrinti oro erdvės gynybą. Tai signalas, kad Aljansas pasirengęs ir pajėgus atremti bet kokio tipo grėsmes“, – lėktuvų sutikimo ceremonijoje sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Iš anksto neskelbtas apsilankymas įvyko tuo metu, kai regione paaštrėjo įtampa dėl incidentų, susijusių su Rusijos naikintuvų manevrais greta amerikiečių laivų ir lėktuvų Baltijos jūroje.

Pasak prezidentės, kaip rodo Ukrainos pavyzdys, Rusijos agresyvūs karinių pajėgų veiksmai, ginkluotės telkimas aplink Lietuvos sienas ir politinė valia naudoti jėgą yra egzistencinė grėsmė Lietuvai.

Jungtinių Valstijų ambasadorė Lietuvoje Deborah Ann McCarthy sakė, kad moderniausių JAV naikintuvų apsilankymas Lietuvoje parodo „mūsų įsipareigojimus penktajam Vašingtono sutarties straipsniui ir kolektyvinei gynybai“.

Naikintuvas „F-22 Raptor“ buvo pradėtas eksploatuoti 2005 metais. Jo kovos krikštas įvyko 2014 metų rugsėjo mėnesį, kai jis dalyvavo antskrydžiuose prieš „Islamo valstybės“ grupuotę Irake ir Sirijoje.

Amerikiečių karinės oro pajėgos turi maždaug 180 naikintuvų „F-22 Raptor“.

Antradienį du to paties modelio lėktuvai buvo nusileidę Rumunijoje.

Praėjusių metų rugsėjį du tokie naikintuvai buvo trumpam atskraidinti į Estiją ir Lenkiją. Tiesa, vizitas Estijoje buvo tik simbolinis – po kelių valandų „F-22“ įgulos grįžo į bazę Vokietijoje.

Anksčiau šį mėnesį Rusijos šturmo naikintuvai „Su-24“ kelis kartus praskrido labai arti amerikiečių valdomomis raketomis apginkluoto minininko „USS Donald Cook“, kuris Baltijos jūra plaukė link Klaipėdos uosto.

Praėjus kelioms dienoms JAV Gynybos departamentas pranešė, kad Rusijos naikintuvas „Su-27“ virš Baltijos jūros „nesaugiu ir neprofesionaliu“ būdu perėmė amerikiečių žvalgybinį lėktuvą „RC-135“.

Rusijos kariškiai teigia, kad jų manevrai buvo įprasti ir jokio pavojaus nekėlė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(31)
(6)
(25)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: