Mokslininkų atradimas stebina net ir visko mačiusius: sukurta permatoma mediena, stipresnė net už stiklą!  ()

Mokslininkai sukūrė permatomą medieną, kuri yra daug stipresnė nei stiklas. Merilendo universiteto tyrėjai iš medienos pašalino spalvą, ir ši tapo permatoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rezultatas stebina net ir visko mačiusius: naujai gimusi medžiaga – medinis stiklas – yra daug stipresnė ir turi geresnių izoliacijos savybių nei stiklas. Be to, perdirbti ją daug lengviau nei plastiką.

„Mes buvome nustebę, kokį medienos skaidrumo lygį galima pasiekti“, – rašė „Advanced Materials“ Liangbing Hu. Hu komanda nėra vienintelė grupė, atradusi būdą sukurti skaidrią medieną. Tuo užsiėmė ir švedai tyrinėtojai, kurie išsiaiškino kaip išvalyti medienos skaidulas, pakeičiant jas skaidriu polimeru. Metodas yra panašus: tai irgi yra dviejų etapų procesas.

Mokslininkai visų pirma dvi valandas medieną virė vandenyje, prisodrintame natrio šarmo ir kitų cheminių medžiagų. Tai iš medienos ištraukė ligniną – molekulę, kuri medienai suteikia spalvą. Vėliau komanda medieną laistė epoksidu, ir ši tapo nuo keturių iki penkių kartų stipresnė, nors šis procesas nėra toks aplinkai draugiškas kaip norėtųsi.

Viena puikiausių skaidria virtusios medienos savybių yra jos gebėjimas išlaikyti struktūrą ir gamtos suteiktus natūralius kanalus. Išlikę mikrokanalai gali praleisti šviesą panašiai taip pat, kaip ir maisto medžiagas.

Kaip rašo Engadged.com, vienintelis apribojimas šios technologijos pritaikymui – galimų permatomais paversti medienos gabaliukų dydis. Penkių kvadratinių colių medienos gabaliukas yra pats didžiausias, kurį jiems pavyko paversti permatomu.

Tačiau nuvertinti nereikia, nes nuo pirminių tyrimų pasistūmėta gana toli: pradžioje medžio gabaliukas buvo tokio paties storio kaip popieriaus lapas, dabar rezultatus galima stebėti ir ant centimetro storio medinės plokštelės.

Jei mokslininkų komanda pasiektų savo tikslus, tai paraiškų ir pasiūlymų tobulinti technologiją netrūktų. Ją būtų galima panaudoti ir langų, ir statybinių medžiagų, baldų, optinės įrangos, kuri paprastai gaminama iš stiklo ar plastiko, gamybai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(58)
(1)
(57)

Komentarai ()