Baltijos jūroje nugriaudėjo galingas sprogimas  ()

Gegužės 20 d. popiet netoli Klaipėdos uosto vartų (apie 1,5 jūrmylės (apie 3 km.)) jūros dugne įvyko sprogimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Susprogdinta nuo II pasaulinio karo laikų likusi Vokiška inkarinė kontaktinė mina. Minos sunaikinimo laikas buvo derintas su Klaipėdos Valstybinio jūrų uosto kapitono tarnyba. Minėtą miną aptiko ir sunaikino Lietuvos Karinių jūrų pajėgų Povandeninių veiksmų komandos narai-išminuotojai.

Kartu su 19 operacijoje OPEN SPIRIT 2016 dalyvaujančių karinių laivų, minų ir kitų sprogstamųjų užtaisų ieško 9 narų-išminuotojų komandos iš 8 šalių (Lietuvos, Estijos, JAV, JK, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Norvegijos). Operacijos metu tarptautiniam narų-išminuotojų grupes apjungiančiam junginiui vadovauja JAV karininkas komandoras Gareth Healy (JAV).

Operacijos OPEN SPIRIT 2016 metu narų-išminuotojų komandos dirba paskirtuose operacijos rajonuose esančiuose priekrantės zonoje. Siekiant greičiau ir efektyviau ištirti dugną, narai-išminuotojai naudoja technologiškai pažangius autonominius povandeninius įrenginius, kurie pagal užprogramuotas koordinates šoninio matymo sonarais skanuoja dugną ir ant jo esančius objektus. Povandeniniam autonominiam įrenginiui įvykdžius jūros dugno žvalgymo misiją, jo užfiksuoti duomenys analizuojami. Po duomenų analizės atrinkti įtartini objektai iš arti vizualiai apžiūrimi ir identifikuojami narų-išminuotojų pagalba. Surinkus reikiamus duomenis apie jūros dugne rastą jūrinę miną ar kitą sprogmenį ir gavus operacijos vadovybės leidimą, objektas sunaikinamas vietoje mažesnio galingumo sprogmeniu.

Nuo gegužės 16 d. Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje nepertraukiamai dirbantys tarptautinės nesprogusios amunicijos paieškos ir nukenksminimo jūroje operacijos OPEN SPIRIT 2016 dalyviai jūros dugne jau aptiko 5 jūrines minas ir 1 torpedą. Taip pat buvo rastos 2 raketos dalys, 2 mokomosios minos, 5 jūrinių minų inkarai ir 2 nuskendusių laivų liekanos.

Tarptautinė ir didžiausia šiais metais Baltijos jūroje nesprogusios amunicijos paieškos ir nukenksminimo operacija „Open Spirit 2016“ vyksta gegužės 16–27 d. Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje. Operacijoje dalyvauja 19 karinių laivų, 9 narų-išminuotojų komandų ir kitų specialistų iš 14 šalių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(14)
(8)
(6)

Komentarai ()