Neįtikėtina: sukurtas žmogaus delne telpantis, vos 1,8 kg sveriantis variklis X Mini, pajėgus galynėtis su 3 žirgais (Video)  (32)

Konektikuto valstijoje (JAV) įsikūręs startuolis LiquidPiston paskelbė išradęs dar neregėto ir negirdėto kompaktiškumo variklį X Mini. Jis sveria tik 1,8 kg, jo darbinis tūris – 0,07 litro, tačiau šis žmogaus delne telpantis variklis sveikatos turi kaip 3 žirgai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

LiquidPiston teigimu, 70 kubinių centimetrų (arba vos 0,07 litro) darbinio tūrio X Mini tebetestuojamas. Tačiau startuolio kompanija tikisi dar labiau sumažinti variklio svorį ir padidinti jo galią – ateityje X Mini turėtų sverti tik 1,36 kg, o jo galia sieks nebe 3, o jau 5 a.g. Palyginimui, apie 20 kg sveriantis stūmoklinis kartingų bolidų variklis išgauna apie 6,5 a.g.  

Pernai LiquidPiston skelbė X Mini variklio tobulinimui sulaukusi 1 mln. dolerių investicijų iš DARPA. Panašu, kad mažieji motoriukai netolimoje ateityje tarnaus JAV karinėse pajėgose.

X Mini varikliukas galės sukti ne tik nedidelių transporto priemonių ar energijos generatorių, bet ir dronų įrenginius. X Mini sudaro LiquidPiston staruolyje sukurtos ir patentuotos rotorinio (rotacinio) variklio sistemos. Jos turi apčiuopiamų pranašumų, kuriais negali pasigirti Wankel tipo rotoriniai varikliai ir tradiciniai stūmokliniai varikliai.

Liquid Piston teigimu, X Mini tinka kariniai reaktyviniai degalai Jet Propellant 8. Startuolio įkūrėjo ir prezidento Aleko Školniko teigimu, X Mini šiuo metu testuojamas, tačiau neabejojama, kad per artimiausius kelerius metus bus pradėta ir komercinė šio mažylio gamyba.

X Mini varikliukai galėtų sukti ne tik karinių pajėgų, bet ir civilių gyventojų naudojamus agregatus – naujos kartos variklis galėtų būti montuojamas žoliapjovėse, atsarginiuose elektros generatoriuose, mažuose mopeduose ir pan.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(37)
(1)
(36)

Komentarai (32)