Milžiniško susidomėjimo sulaukęs projektas: 2000 arklio galių elektriniai vilkikai  (2)

„Tesla Motors“ jau nebėra vienintelė kompanija savo pavadinimą pasirinkusi pagal žinomo serbų išradėjo Nikolo Teslos vardą ar pavardę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau „Nikola Motors“ ruošia gerokai masyvesnes transporto priemones. Pirmoji iš jų yra 2000 AG galios elektrinis vilkikas, kuriame įrengtas gamtinėmis dujomis varomas generatorius.

Apie tokius grandiozinius planus amerikiečių kompanija pirmą kartą viešai prasitarė maždaug prieš mėnesį, o kol kas nėra netgi veikiančio prototipo, tačiau susidomėjimas šiuo projektu yra didžiulis. „Nikola“ jau spėjo sulaukti 7 tūkstančių išankstinių užsakymų nepaisant to, kad už šią galimybę iš klientų reikalavo 1,5 tūkst. dolerių (1,3 tūkst. eurų) užstato.

Gamintojas skelbia, kad bazinės komplektacijos vilkiko kaina prasidės nuo 375 tūkst. dolerių (333 tūkst. eurų). „One“ pavadinimą gavęs sunkvežimis turės net šešis elektros motorus, kurių bendra galia ir sieks 2000 AG. Greta šio skaičiaus ne mažiau įspūdingai atrodo ir 5000 Nm maksimalus sukimo momentas. Šią trauką padės suvaldyti dviejų laipsnių automatinė transmisija, o energiją tieks didžiulis 320 kilovatvalandžių talpos akumuliatorių baterijų komplektas.

Generatorius gali būti varomas įvairiais degalais, tačiau „Nikola“ didžiausią dėmesį ketina skirti versijoms, kurias maitins gamtinės dujos.

Vilkikas turės 560 litrų talpos baką, kurio užteks įveikti beveik 2000 kilometrų atstumą. „Nikola“ atstovai tvirtina, kad lyginant su įprastais dyzelinu varomais sunkvežimiais, šio modelio eksploatacija bus dvigubai pigesnė.

Įdomu tai, kad JAV, kur ir yra įsikūrusi „Nikola“ kompanija gamtinėmis dujomis bakus pildančio kolonėlės vis dar yra ganėtinai retas reiškinys.

Visgi gamintojas gimtojoje šalyje įrengė mažiausiai 50 tokių kolonėlių tam, kad naujojo vilkiko vairuotojai neturėtų rūpesčių. Pirmiesiems 5 tūkstančiams klientų kompanija taip pat pažadėjo 380 tūkst. litrų nemokamų gamtinių dujų.

Tai iš dalies paaiškina nemažą, atsižvelgiant į sunkvežimio kainą, išankstinių užsakymų skaičių. „Nikola“ atstovai taip pat tikina, kad laimingiesiems klientams kompensuos išlaidas ir tuo atveju, jei dujo bus pilamos ne jų tinklo degalinėse. Veikiantį elektrinio vilkiko prototipą amerikiečiai žada pristatyti gruodžio pradžioje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(50)
(2)
(48)

Komentarai (2)