Greičiausias visų laikų lėktuvas galėjo pabėgti net nuo raketos  (3)

„Lockheed SR-71 Blackbird“ buvo ilgų nuotolių žvalgybinis lėktuvas. Sunku patikėti, tačiau jis buvo pristatytas prieš 50 metų, t. y. 1966-aisiais. Tiesa, pirmas bandomasis skrydis įvyko 1964 metų gruodžio 22 dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lėktuvas buvo toks greitas, kad paleidus į jį raketą užtekdavo tiesiog padidinti greitį, kad nuo jos pabėgtų. Per 25 metus, kai buvo naudojami “Lockheed SR-71 Blackbird“, į juos buvo paleista daugiau nei 4000 raketų, tačiau nė viena taip ir nepataikė.

Iki pat šios dienos „Lockheed SR-71 Blackbird“ laikomas greičiausiu kada nors sukurtu lėktuvu – didžiausias jo užfiksuotas greitis siekė 3528,75 km/val.! Šis neįtikėtinas greitis buvo pasiektas 1976 metų liepos mėnesį.

Įdomu tai, kad lėktuvo konstrukcijai reikėjo daug titano, todėl CŽV visame pasaulyje įkūrė daug fiktyvių įmonių, superkančių titaną daugiausia iš Sovietų Sąjungos, kuri tuo metu buvo didžiausias JAV priešas.

SR-71 turėjo specialias padangas, padengtas aliuminio pudra, kuri apsaugodavo nuo perkaitimo. Iš viso buvo pagaminti tik 32 lėktuvai “Lockheed SR-71 Blackbird“. Lėktuvas turėjo neįtikėtinos kokybės kamerą. Ji buvo tokia pažangi, kad skrisdamas 3200 km/val. greičiu 24 000 kilometrų aukštyje lėktuvas nufotografuodavo keliu važiuojantį automobilį, o nuotraukoje kuo puikiausiai matydavosi jo valstybiniai numeriai.

Įdomi istorija susijusi su šio lėktuvo išleidimu į poilsį. Per paskutinį skrydį „Lockheed SR-71 Blackbird“ nuskrido iš Los Andželo į Vašingtoną, t. y. nuo vienos JAV pakrantės iki kitos. Skrendant buvo pagerinti net 4 greičio rekordai. Skrydis truko vos 1 valandą 4 minutes 20 sekundžių. Vidutinis (!) skrydžio greitis buvo įspūdingas – 3451 km/val.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(87)
(2)
(85)

Komentarai (3)