Ar žinojote, kodėl moteriškas dviratis skiriasi nuo vyriško?  (2)

Kuo skiriasi vyriškas dviratis nuo moteriško, tikriausiai dažnas atsakytų: „Vyriško dviračio rėmas – su išilginiu strypu, o moteriškas jo neturi“. O ar žinote, kodėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skirtumas tarp „berniukiško“ ir „mergaitiško“ dviračio bei „nepatogumas“ važinėti priešingai lyčiai skirta transporto priemone, pažįstamas jau ne vienai kartai. Ši atskirtis prasidėjo dar 1870-aisiais, kuomet pedalai buvo pritaisyti toje vietoje, kur juos esant ir žinome.

Netrukus „kryžminis“ dviračio rėmas buvo sustiprintas horizontaliu strypu, kuris vėliau ir tapo vyriško dviračio skiriamuoju bruožu, o iš moteriškosios versijos išnyko.

Išnykimo priežastis – paprastesnė nei paprasta: kad papildomas strypas nekeltų viršun moterų sijonų ir suknelių. 1885-aisiais pasirodžiusį aptakesnį, kuklumo neapnuoginantį dviratį, kurio rėmo forma net praminta gulbės kaklu, prisijaukino moterys ir… sutaną nešiojantys dvasininkai.

Tiesa, tų laikų žmonės, matyt, vargiai įsivaizdavo, kad mūsų laikų moterys nešios kelnes, drąsiai sės ant „vyriško“ dviračio pasipuošusios suknelėmis ir net neraus iš gėdos gūsiui kilstelėjus sijono klostę iki pat šlaunies. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Agnė Klimčiauskaitė
(44)
(54)
(-10)

Komentarai (2)