Modernių laikų inžinerinis stebuklas: pirmasis pakreipiamas tiltas pasaulyje (Video)  ()

Tradiciniai dideli tiltai dažniausiai tiesiog stūkso ir yra nejudinami, vis dėlto yra ir pakeliamų bei prasiveriančių tiltų, kurie padeda praplaukti laivams. Tačiau ar teko girdėti apie pasikreipiantį tiltą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis mechaninis tiltas yra išlenktas į šoną, o prireikus gali pakilti, taip sukurdamas arkos formą po savimi. Ji būtent ir leidžia praplaukti laivams. Žinoma, tilto važiuojamoji dalis turi masyvią atramą ir neįtikėtinai stipraus plieno konstrukciją, kuri gan brangiai kainuoja.

Naujasis tiltas 2000 metais buvo suprojektuotas Ramboll ir Wilkinson Eyrų. Tai yra pirmoji pasaulyje tokio pobūdžio konstrukcija. Niukaslio ir Geitšedo prieplaukas greta Taino upės sujungiantis tiltas yra 105 metrų ilgio. Jį autoriai pavadino „Gateshead Millennium“.

Tiltas gali pasisukti iki 40° laipsnių kampu, taip sukurdamas įspūdingą 25 metrų aukščio parabolinę arką. Konstrukcijos atrama, kurią laiko 6 metrų ilgio plieniniai kabeliai, šiek tiek nusileidžia kartu su (pėsčiųjų ir dviračių) tako pakilimu, tačiau neužkerta kelio laivų eismui.

Tvirta tilto struktūra yra patalpinta ant dviejų, 14 tonų sveriančių, sferinių guolių, kurie veikia aštuonių hidraulinių cilindrų pagalba. Visas šis mechanizmas kainavo 22 mln. svarų sterlingų (26,1 mln. eurų).

Toks inžinerinis saldainiukas persiformuoja vos per 4,5 minučių, todėl yra labai funkcionalus ir grakštus. Kai 2001 metais buvo baigtas, tiltas laimėjo daugybę prestižinių apdovanojimų: įskaitant 2003 m. „Gifford IStructE“ aukščiausiąjį apdovanojimą, Tarptautinės tiltų asociacijos apdovanojimą, 2002 m. „Royal Institute of British Architects“ premiją. Daugelis architektūros ir konstrukcijų specialistų jį vadino „inžinerijos stebuklu“.

Šis tiltas yra monumentalus kūrinys, ne tik tarnaujantis, kaip funkcionuojantis kelias, bet ir žavintis savo išvaizda bei inovatyvumu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(37)
(0)
(37)

Komentarai ()

Susijusios žymos: