Mūsų šalyje to dar nėra buvę: „išprotėjimas, kas Lietuvoje vyksta su pokemonais“  ()

Per pasaulį nusiritusi pokemonų populiarumo banga pasiekė ir Lietuvą. Apie kišenines pabaisas visi kalba su entuziazmu, tačiau vis daugėja nesusipratimų, kuriuos sukelia šie monstrai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanijos „Nintendo“ prašymu įmonė „Niantic“ sukūrė mobiliųjų telefonų žaidimą „Pokemon Go“: naudodamiesi telefono fotoaparatu ir navigacijos sistema žmonės gali keliauti ir baltais-raudonais pokekamuoliais gaudyti fantastines pabaisas pokemonus, kurie jau seniai užkariavo pasaulio vaikų ir paauglių širdis bei vaizduotę.

Tačiau, prieš du dešimtmečius japonų sukurtiems pokemonams persikėlus iš nešiojamųjų žaidimų konsolių į mobiliuosius telefonus, šiuo fenomenu susidomėjo gausybė iki tol apie pabaisas negirdėjusių žmonių. Dabar net vyresni, aukštas pareigas einantys žmonės pietų pertraukas leidžia ne valgydami ar gerdami kavą, o lakstydami mieste ir medžiodami gyvūnus iš paralelinės visatos.

Lietuvos ir kitų šalių žmones gali išgirsti kalbant apie tai, kas kiek ir kokių pokemonų sugavo, su kokiais naujais žmonėmis pavyko susipažinti ar netgi kiek kilometrų buvo nupėdinta ieškant fantastinių gyvūnų.

„Pokemon Go“ daugeliui grąžino vaikišką smalsumą ir norą tyrinėti pasaulį, bet žaidimas neapsiėjo ir be kritikos.

Naujasis pamišimas dėl pokemonų ir kaip ant mielių augančios „Nintendo“ akcijos vienus sužavėjo, kitus suerzino, o trečius paskatino skųstis dėl to, kad pabaisų ieškojimas pernelyg greitai suryja baterijos energiją.

Kyla realus pavojus?

Pokemonų pasaulis išpopuliarėjo jau seniai, tačiau šį kartą pabaisomis domisi stulbinamai daug žmonių. Liepos pradžioje sukurta programėlė „Pokemon Go“ per kelias savaites jau spėjo paveikti pasaulio gyventojų elgesį, jų aptarinėjamas temas ir tai, į kokias bėdas patenka pernelyg įtemptai į ekraną užsispoksoję pokemonų medžiotojai.

Per didelis azartas gali būti pavojingas. Gvatemaloje 18-metis paauglys Jersonas Lopezas de Leonas žaidė „Pokemon Go“ kartu su savo pusbroliu, kai jaunuoliai staiga įėjo į privačią valdą, kad pagautų vieną fantastinę būtybę. Tačiau nuosavybės savininkai vaikinus palaikė plėšikais ir nušovė J.L.de Leoną.

„Nežinau, kodėl mano sūnus išėjo iš namų, – kalbėjo žuvusio jaunuolio motina. – Jis jau buvo apsikamšęs lovoje, kai jo pusbrolis atsiuntė žinutę ir pakvietė jį išeiti į lauką ir parsisiųsti žaidimą.“

Tuo metu Floridoje vienas vyras pradėjo šaudyti į du jaunuolius, kurie vidury nakties prie jo namų pasistatė automobilį ir sėdėdami jame gaudė pokemonus. Nors išsigandę paaugliai kuo greičiau nukūrė ir išvengė sužalojimų, automobilis buvo apgadintas ir nusėtas kulkų paliktomis skylėmis.

Internete ir žiniasklaidoje visą mėnesį mirga pasakojimai apie nelaimes ir nesusipratimus, į kuriuos pateko neapdairūs „Pokemon Go“ žaidėjai. Vieni nukrito nuo skardžių, kitus atokiose vietose apiplėšė nusikaltėliai, o treti pavogta valtimi gaudyti pokemonų yrėsi į ežero vidurį. Įvairūs aktyvistai jau ėmė kaltinti „Niantic“, „Nintendo“ ir pokemonus dėl nelaimingų įvykių.

„Žaidimas nėra problema, tai tik daug rimtesnės socialinės problemos pasekmė, – dienraščiui „Lietuvos rytas“ pasakojo jaunas ūkininkas ir verslininkas Valentinas. – Jei progresas žaidžiant žmogui svarbiau už asmeninę saugą ir viešosios tvarkos laikymąsi, jam kažkas blogai su galva.“

Šalyse, kuriose jau galima parsisiųsti „Pokemon Go“ programėlę, ypač padaugėjo eismo įvykių. Nėra dienos, kas nebūtų pranešta, kaip į ekraną susitelkę, aplinkos nepaisantys vairuotojai ir dviratininkai rėžėsi į kitas transporto priemones ir medžius.

 

„Kad ir koks įdomus būtų žaidimas, reikėtų atkreipti dėmesį ir į aplinką, – „Lietuvos rytui“ sakė žaidimą pamėgusi studentė Aistė. – Nenumirsi, jei gatvės viduryje nepagausi kokio nors pokemono, nes reikia galvoti ir apie kitus. Daugeliui pokemonų gaudymas tapo priklausomybe, o nuo tokių priklausomybių ir gydoma.“

Tačiau kai kam pokemonų gaudymas kelia milžinišką azartą – kaip lošimas kazino. Žaidimo kūrėjai paskelbė šūkį: „Surink juos visus“. Ir žaidėjai būtent tai ir mėgina padaryti. O kad nebūtų per lengva, žaidimo kūrėjai pasirūpino pokemonų įvairove.

Konkrečių „rūšių“ monstriukai daugiausia pasirodo tik tam tikrose vietose, esant atitinkamam paros metui ar orų sąlygoms. Pavyzdžiui, vaiduoklių pokemonų apstu gyvenamuosiuose rajonuose, kai sutemsta. Žaidėjai taip pat gali kovoti su kitais pokemonais, kad užimtų svarbiuose žemėlapio taškuose esančias „sporto sales“.

Pamišę dėl pabaisų

Kad pokemonai itin populiarūs, galima suprasti ir vaikštant arba važinėjant Lietuvos gatvėmis. Tikėtina, kad bent trumpam prisėdus lauko kavinėje, įlipus į autobusą arba nusprendus apsipirkti vietinėje parduotuvėje ausis pasieks šnekos apie pokemonus, – tokių kalbų girdėti visur.

„Išprotėjimas, kas vyksta su pokemonais“, – kalbėjo vienas tapatybės atskleisti nenorėjęs vilnietis ir skundėsi, kad sostinėje savaitgalio vakarais išsipusčiusios panelės baruose nebekalbina vaikinų ir nebešėlsta šokių aikštelėse, o kaip patrakusios laksto su telefonu paskui pokemonus. Bet kuria judresne Lietuvos didmiesčių gatve einantys žmonės nugirs pokalbių apie pokemonų nuotrupas.

Apie „Pokemon Go“ kalba ne tik vaikai, paaugliai ir su pokemonais užaugę jaunuoliai, bet ir brangiais kostiumais vilkintys verslininkai ir naują veiklą atradusios mamytės, kurios pokemonus gaudo įsitvėrusios į vaikų vežimėlius. Daugėja lietuvių, kurie skundžiasi per pietų pertraukas nebematantys savo draugų ir kolegų.

Pasidalinkite su draugais
(18)
(28)
(-10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: