Dar vienas proveržis energetikoje: naujos elektrinės kūrėjai žada energija aprūpinti trečdalį Amerikos  (2)

Mūsų vandenynai yra vieni mažiausiai išnaudotų išteklių planetoje. Jose slypintys didžiuliai energijos kiekiai tik ir laukia, kol bus tinkamai išgauti. Pavyzdžiui, bangos yra neįtikėtinai galinga gamtos jėga, ir viena bendrovė sukūrė technologiją, kuri padės ja pagaliau efektyviai pasinaudoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovės „Oscilla“ mokslininkai pagamino sistemą „Triton“ su magnetiniais generatoriais, kurie plūduriuoja vandenyne, pritvirtinti lynais prie jūros dugno.

Didžiausias šios technologijos iššūkis bus milžiniški energijos kiekiai, kuriuos teks ištverti audrų vandenyne metu. Atsižvelgiant į tai, kad „Triton“ nėra stabili konstrukcija, suvaldyti neramios jūros padarinius gali būti dar sunkiau.

Prietaiso veikimo principas remiasi magnetinio poliškumo kintamumu. Toks procesas vyksta, kai dėl bangų mūšos įrenginys ima linguoti. Kaip teigia „Oscilla“:

„Triton“ sistema galės tiekti vidutiniškai apie 600 kW galios. Šios galimybės buvo įrodytos hidrodinaminio modeliavimo ir bandymų metu. „Triton“ yra apsaugotas 14 patvirtintų ir dar 40 laukiančių patvirtinimo patentų geografiškai svarbiausiose regionuose“.

Pirmieji bandymai parodė, kad prietaisas galėtų generuoti trečdalį visos Jungtinių Amerikos Valstijų elektros energijos. Kiekvienas toks „plūduras“ gamintų po 600 kW galios, kuri pilnai aprūpintų 500 JAV namų ūkių per mėnesį. Tai būtų didžiulis postūmis „žaliosios“ energijos sektoriuje.

Dar vienas didelis šios sistemos iššūkis yra efektyvus jau pagamintos elektros energijos perdavimo. Nes šiuo metu technologinės galimybės leidžia bangų elektrinės energija aprūpinti tik pakrančių regionus. Kad ja galėtų naudotis ir tolimesnės vietovės, reikia naujų tiekimo technologinių sprendimų, kuriuos jau aktyviai kuria mokslininkai.

Panašu, kad ši technologija yra daug žadanti ir jos įgyvendinimas galėtų reikšti dideles permainas energetikos srityje. Tik laikas parodys, kaip „Triton“ pavyks suvaldyti vandenyno bangas, bet aišku viena – anglių ir naftos pramonės atstovams šie planai tikrai nepatinka.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(63)
(3)
(60)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: