„Boss Hoss“ 6,8 litrų galia – ir už tavęs pasilieka dulkės bei senatvė  (1)

Esate visko matęs gyvenime ir netikėtai gaunate klausimą – kaip manai, kokį darbinį tūrį naudoja prieš tave stovinčio žmogaus motociklo variklis? Šio žmogaus pravardė – Koma. O ant liemenės suskaičiuotum šimtus kaukolių. Jei klausia, vadinasi, nemažai. Gal kaip automobilio? Tarkime, du litrai? Ne – gerokai daugiau. Ir ne litrais, o kartais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaulių 780-asis gimtadienis sukvietė daugybę įvairiausių svečių. Taip pat ir baikerių. Jie čia sulėkė ne dėl Šiaulių dienų. Tuo metu vyko ir rudeninis baikerių kongresas, ir baikerių klubo „Free Hawks“ prezidento Algio Boso gimtadienis.

Einant bulvaru priešais išdygsta keturios odinės nugaros su užrašu „Aliens“. Kokie čia ateiviai? Vėliau paaiškins, jog tai labiau svetimi nei ateiviai. Vyrai pastebi, kad juos fotografuoja. Tuojau klausia – gal šios šventės savanoris?

Klausimas logiškas, nes šventę fotografuoja bildukais vadinami klubo „Fotografijos namai“ atstovai – savanoriai. Jų čia visur pilna – fotografuoja šventinius renginius. Na, jei žurnalistas – nieko tokio. Vyrai odiniais drabužiais nori parodyti netoliese už kampo stovintį motociklą. Tikina, kad tokio niekur daugiau nepamatysi – baisiai galingas.

Kol einame, kyla klausimų. Koks čia žvėris? Kiek litrų? Koks maksimalus greitis? Kalbėtis norime abu – žurnalistas ir motociklo šeimininkas – tačiau mintys sunkiai rišasi.

Vienas neįsivaizduoja, apie ką kalbame, o kitas viską žino, todėl sunkiai randa norminės kalbos žodžių tam apibūdinti. Geriausia bus pamatyti savomis akimis. Gal tai galingiausias ir greičiausias motociklas Lietuvoje ar Baltijos šalyse? Na, kodėl tik tiek – pasaulyje! Tai gal su trimis ratais? Na, jau ne – tuomet tai bus ne motociklas.

Galiausiai prieš akis išnyra masyvus raumeningas „Boss Hoss“ motociklas – stambus gražuolis su aštuoniais kaminais. Tuomet, kai spėliojimai priartėja prie penkių litrų, atskleidžia ir tikrąją kubatūrą – 6,8 litro. Kadaise gavo jį dovanų – sumaitotą, sudaužytą. Viską savomis rankomis atkūrė, nugludino, tobulino. Galima sakyti – pagimdė iš naujo.

Anksčiau tai buvo originalus motociklas, kurį tempė 5,7 litro galingumo „Chevrolet Corvette“ V8 variklis, tačiau forsuotas kiek „priaugo“. Nuo tradicinių 385 arklių jau artėja prie 500 ir daugiau.

Greitis? Tokių klausimų nėra ir negali būti. Motociklo savininkas kaunietis Rolandas Daugvila patikslina – „Boss Hoss“ motociklai yra rankomis renkami aparatai pasaulio greičio rekordams siekti. Kiekvienais metais tie rekordai pagerinami.

Retorinis klausimas – jei „Corvette“ be vargo lekia 360 km/h, kiek turėtų išvystyti kelis kartus lengvesnis aparatas? Rolandas važiavo su šiuo motociklu 280. Tai buvo jo, o ne motociklo riba. Norint siekti pasaulio rekordų, reikėtų papildomų sprendimų stabilumui. O ir pats rėmas jau būna kitoks. „Pilotui“ tenka sėdėti kone ant pilvo.

Rolandas rekordų nesiekia, todėl važinėja tradiciškai. Internete ar televizijos laidose galima pamatyti, kaip tokie motociklai lenktyniauja su „Ferrari“ arba sraigtasparniais. Į šiuos motociklus su specialiu rėmu yra montuojami galingiausių pasaulyje automobilių varikliai. Svoris – apie toną.

O jei nuvirs ant šono, kas pakels? Rolandas apie tai negalvoja – tai ne jo, o žemės traukos reikalas. „Greitis, svoris. Tai ne mano reikalas. Mano reikalas važiuoti ir jausti vėją. Mes važiuojame tvarkingai ir lėtai. Tačiau kai paspaudžiame – už mūsų pasilieka tik dulkės ir senatvė“, – paaiškina kelio filosofas.

Kadaise teko patirti skaudžią avariją, po kurios jis ir sūnus pateko į komą. Išbuvo joje 32 paras. Sūnus atsigavo greičiau. Abu per stebuklą išgyveno. Nuo to laiko draugai Rolandą vadina Koma. Vyras yra ne tik klubo „Aliens“ viceprezidentas, bet ir siela. Žmogus, kuris ant savęs ir motociklo vežiojasi šimtus kaukolių. Jų yra visur. Net lempos ir stiklas yra kaukolės formos. Ant bagažinės – maišelis su mažomis kaukolytėmis ir kruvinos plaštakos muliažas. Kaukolė – mirties simbolis, tačiau požiūris į mirtį – savotiškas, primenantis frazę „memento more“.

„Vieną dieną čia, o kitą – jau ten. Mes su jais nesipykstame“, – pagarbiai apie mirtį prabilo su giltine jau kartą akis į akį susidūręs Rolandas. Ką gi dar galima pasakyti apie galingiausią iš galingiausių? Aštuoni cilindrai, automatinė greičių dėžė, speciali aušinimo sistema ir amortizatoriai.

Kiek degalų srebia? Rolandas nusijuokia ir taip parodo ant priekinio danties pritvirtintą mažą kaukolę: „Visur draugų turiu, tik ne naftos bazėje. 17 litrų, jei gražiai važiuoji.“ O kiek sveria kaukolėmis padabinta baikerio liemenė? Nesvėrė, bet nemažai. Sako, kad užsidėjus mankštos nereikia daryti – būna pakankamas krūvis. Daugybė metalo ir ant kitos aprangos ar batų. Be to, kūnas taip pat tatuiruotas kaukolėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Alvydas Januševičius
(18)
(8)
(10)

Komentarai (1)