Ar tikrai Lietuvos kariuomenė „pavežtų“ 2 proc. BVP gynybai?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2016-09-16 15:04
Lietuvoje pakankamai daug "skandalų" kyla ne dėl to jog kažkas blogai, o kad vienus nori pakeisti kiti. Taip ir su kariuomenės pirkimais, užuot dėjusius parašus sugaudžius, užuot garsiai pradėjus svarstymus apie reformas, kalčiausias lieka Olekas. Ar jis bent žinojo apie šią aferą niekas neketina gilintis. Patiko berods Laučiaus įžvalga, jog opozicija šiuo metu visas interpeliacijas bando panaudoti artėjantiems rinkimas, o ne problemoms spręsti. Jei tokio lygio skandalas tiek sureikšminamas, bene kas kelis mėnesius reiktu naujo žmogaus. Žmogaus kuris nespėtu susipažinti su sistema ir senų biurokratų šulų būtu apsuktas aplink pirštą.
zet 2016-09-16 16:26
neskaiciau straipsnio, bet jau antraste tai nu piaklom. Kaip gyventi su 98% ? O gi paprastai. 98% yra daug. Net nervas sueme. Kaip isgyventi zmogaui su 1000 euru atlyginimu ar 980 euru atlyginimu. Na gi praktiskai taip pat.
zet 2016-09-16 16:27
Labai labai geras pastebejimas. Kas parasus dejo, turi sesti i kaliuze ir ilgam, bet speju niekas nebus nubaustas.
manas 2016-09-16 20:38
BVP- tai nera valstybes biudzetas biudzetas yra zymiai mazesnis uz BVP.
kiesza 2016-09-16 21:03
Norint būti ginkluota valstybė, reikia karinę pramonę vystyt. Paleisti pirmo būtinumo amunicijos gamybines linijas. Granatų, minų, šovinių, maisto negendančio. Bet ko ( pelningo) Tegu tai būna valstybinė įmonė, o protingai įsteigus būtų galima gauti pelno kuris kariuomenės reikmems tektų.
lucy 2016-09-16 21:57
Ta pačia proga dar pasidarykim kad bet kokie durniai galėtų nusipirkti ginklų kaip USA - kelsim savo ekonomika.
shift 2016-09-16 23:09
Skamba, gražiai, bet tikriausiai supranti, kad tos amunicijos garažėlyje nepasigaminsi. Reikalingos milžiniškos investicijos į gamybos infrastruktūrą, personalą, R&D, patentus ir t.t. O produkciją galiausiai vėl turės supirkti ta pati valstybė, kuri pastatė fabrikus. Tad po auksinių šaukštų turėtumėm sandėlius prikrautus auksinių granatų. Į tarptautinę rinką įšokti naivu. Ten daug stambesnės žuvys plaukioja su garsiais įmonių vardais. Vienintelis šansas įsitraukti į karinę pramonę, būtų kooperuotis su ukrainiečiais arba lenkais. Ukraina turi savo metalurgijos, sunkiųjų automobilių, pramonę, pigią darbo jėgą, trūksta tik aukštų technologijų ir kokybės.
Arns 2016-09-17 10:11
Shift labai teisingai pasakė, kad sukurtumei gerą produktą turi daug dirbti, protingas darbas daug kainuoja ir net didžiausios JAV, Rusijos, Izraelio įmonės neišgyvena vien savo šalies užsakymais. O žinant Lietuvos pajėgumus... Su Giraitės šovinių gamykla matom, kad per didelė prabanga lietuviškom kulkom svaidytis. Bendradarbiauti su kitomis valstybėmis galima, tačiau lietuviai mažai ką gali pasiūlyti. Pradedant žiniomis, baigiant pinigais. O be šito į projektus niekaip neįsiprašysi.
Talkatif 2016-09-17 14:21
Atsakau Арнуй - Olekas žinojo.
kestutisz 2016-09-18 00:37
Tai jau. Net net pareigybėse parašyta apie "efektyvų jai skirtų išteklių naudojimą". Ir jei tokių nepastebi tai arba pats niekam tikęs, arba komanda. Antru atveju vistiek pats niekam tikęs, bo kamanda paties išsirinkta (o jei pagal partines paniatkes tai ir dar blogiau). Sabotuoti teoriškai aišku galima, bet čia praktiškai niekuom nesiskiria nuo privačios kontoros - jei vadovas negali įtikinamai paaiškinti kaip čia gavosi tai jis bus nuimtas akcininkų - niekam nereikalingas kažkoks "vadovas" kuris nieko nekontroliuoja.
Arns 2016-09-18 10:38
Akivaizdu kas nė iš tolo nesupranta kas yra kas.Ar bent įsivaizduoji kas yra ministerijos? Tai mišinys biurokratų ir politikų. Politikai keičiasi ir gali atsivesti dalį politinio pasitikėjimo asmenų, tačiau likęs mechanizmas yra biurokratai arba kitaip valstybės tarnautojai, jie nesikeičia ir jų be rimtos priežasties negali atleisti (čia įtvirtinta valstybės tarnybos įstatymu). Taigi politiko galios viską kontroliuoti yra itin ribotos, nes yra sistema kuri greitai nesikeičia. Kaip jau nubaustas karininkas, jam sunku visą informaciją sutikrinti, nes kas kelios dienos vis nauji pirkimai ir naujos šūsnys dokumentų. Dabar pasižiūrėkim į ministro darbotvarkę, jis ne tik turi dėti parašus (t.y viską tikrinti ir skaityti), reprezentuoti kariuomenę, dalyvauti vyriausybės posėdžiuose kaip ministras, sudalyvauti Seimo posėdžiuose kaip Seimo narys, dar jis partinis ir turi dalyvauti savo partijos veikloje... Fiziškai jis dėl projekto "lauko virtuvės įrangos atnaujinimas" nieko netikrins jei nebus iš kitų institucijų signalų apie nesklandumus. Joks ministras, ar būtu Olekas ar Juknevičienė ar dar kas to nedarys. Iš vis, tokie dideli nesklandumai dar kariuomenės viduje turi būti sustabdyti, nes perka jie, tik už pirkiniams skiriamus pinigus pasirašo ministerija.
shift 2016-09-18 11:20
Arns, šitoj vietoj tu klysti. Kariuomenė tik raportuoja apie poreikius, surašo ko ir kiek reikia. Pirkimų procedūrą vykdo KAM, pati kariuomenė tam net neturi teisių. Kariškis dėjęs parašą ant šaukštų labiau atsakingas už tai, kad būtų sutikrintas prekių atitikimas iškeltiems poreikiams. Teko net girdėti iš pačių kariškių, kad ministerija, ypač, "olekinė" priperka dalykų net nepasitarę su pačiais kariškiais. Ir čia problema, mano manymu, yra ne "sužiūrėjime". O sau naudingų verslo grupių penėjime. Tai tipinis socdemų modelis, sukišti į postus kuo daugiau savų, nesvarbu kad nekompetentingų, ir saviems leisti užsidirbti. Na o paskui tie sėkmingai užsidirbę be abejonės dosniai parems partiją. Neatmesčiau galimybės, kad egzistavo suokalbis su Nota Bene žemesniame, klerkų lygmenyje. Matyt, kažkas tikėjosi gero atkato.
kestutisz 2016-09-18 22:32
<ir dar bla bla> Normaliam darbe dėtum parašus neskaitęs/nepasitikėdamas tais kurie kiša popierius pasirašyti? Viskas čia (ir ne tik čia, visoje valdininkų armijoje) atsiremia į nulinę atsakomybę, o ne spėja/nespėja.
Arns 2016-09-19 10:25
.
kestutisz 2016-09-19 10:55
Tai kame problema? Negali įsigilinti - neimi to darbo ir tiek. O ne partija parūpina šiltą vietelę, o ten jau kaip nors. Tokiais atvejais dar ir partija turėtų atsakyti solidariai už nuostolius jei jau jos statytinis nesusitvarko.
Arns 2016-09-19 12:09
Po kokius oro uostus skrajoji? Pagal rekvizitai.vz.lt duomenis, vien KAM dirba 223 žmonės. Maždaug įsivaizduoji jog visi partiniai ir visi atėjus naujam ministrui pasikeičia? Realybėje beveik visi darbuotojai yra nuolatiniai valstybės tarnautojai, kurie dirba ir jų darbas nepriklauso nuo ministro ir to kelių patarėjų komandos.
kestutisz 2016-09-19 14:44
Visi partiniai ar ne visiškai nesvarbu. Jei matai, kad neapžiosi, kad tuoj tamsiam koridoriuje kažkas už kampo duos per galvą - nesiimi to darbo. O jei imiesi - atsakai. Postas tokim sąlygom liks neužimtas? Ok, vadinasi reikia pataisyti jo sąlygas, kad gal didesnę komandą gali atsivesti. Bet ne laimėjusiai partijai pasodinti kažkokią "simpatiją" kuri už nieką neatsako.
Arns 2016-09-19 17:31
Siūlai išvaikyti visus darbuotojus ir kas keturi metus (jei bus gerai) priiminėti kelis šimtus darbuotojų? Vien ateinant bent pusmetį ministerija nedirbtu ir dar bent pusę metų tik analizuotu kas bus ankščiau, ką reiktu daryti toliau ir pan. Už atominę bombą galingesnis pasiūlymas, visiškai sužlugdantis valstybinį aparatą Dabartinė sistema yra tradicinis vokiškos/prancūziškos valdymo formos variantas, kai politinė vadovybė kuria planus, o visas biurokratinis aparatas iškeltas užduotis įvykdo. Bėda tame, kad už biurokratų klaidas kapojamos politikų galvos, o jie patys atsiperka menkais įspėjimais ar nuobaudomis (griežčiau bausti itin sudėtinga, nes Valstybės tarnybos įstatymas gina tokius darbuotojus). Rezultate dėl pirkimų tarnybos kontrolės funkcijų neatlikimo lieka kalta ne įstaiga ir tai daręs asmuo, o politinis veikėjas, kuriam buvo blogai perduota informacija (pvz šiuo atveju nepranešta, kad yra galimas viešojo konkurso pirkimų pažeidimo atvejis). Rezultate kaltas yra, bet sistema dirbs kaip dirbo iki šiol.