Mobilieji telefonai vaikams: kaip jie keičia gyvenimus ir kokia jų tikroji žala ir nauda  ()

Išmanieji telefonai keičia mūsų gyvenimo būdą. Ypač mūsų vaikų. Jie susiduria su tokiomis problemomis, su kuriomis mes, tėvai, nesame dar susidūrę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui, „mano nuotrauką „palaikino“ tik 37 žmonės, o draugė turi net 500 „laikų“. Aš turbūt esu monstrė...“ Arba „Simas turi 150 draugų, o aš tik 13. Aš esu niekam nereikalingas...“. Tai kasdieninės išmaniosios kartos problemos, kurias sukelia socialiniai tinklai. O jie dažniausiai pasiekiami naudojantis išmaniaisiais telefonais ir planšetėmis, kuriuos TURI VISI!

Užduokime sau klausimą – ar vaikams išmanieji telefonai yra būtinybė, ar tai dar viena mūsų visuomenės ir auklėjimo klaida?

Prieš nuspręsdami, pabandykime išsiaiškinti pagrindinius UŽ ir PRIEŠ. Paanalizuokime, ką duoda mobilieji telefonai vaikams. Aišku, pradėkime nuo neigiamų dalykų – juk blogos žinios pranešamos dažniausiai pirmos...

  1. Išmanieji telefonai trikdo miegą. Mokslininkai nustatė, kad bet kokio ekrano, taip pat ir išmaniojo telefono, ilgas žiūrėjimas vakare sutrikdo miegą. Tai yra dėl to, kad ekranai skleidžia gana intensyvią mėlyną šviesą. Ji yra panašaus ilgio, kaip ir dienos šviesa, prie kurio pripratęs mūsų organizmas. Kai kelias valandas vėlai vakare ištisai organizmui duodamos mėlynos šviesos dozės, jis gauna signalą, kad dabar yra diena ir blokuojamas miego rėžimas. Tokiu būdu užmigti darosi sunkiau, nes turi praeiti kiek laiko, kol organizmas pajaus, kad aplink yra tamsa ir laikas miegoti.
  2. Mobilieji telefonai gali deformuoti tam tikrus kaulus ir raumenis. Prieš gerą dešimtmetį, kai visi rašėme SMSus buvo pasirodę pranešimų, kad vaikai gimsta su labiau išlavintais nykščiais. Dabar nykštys nebėra pagrindinis pirštas SMS rašymui, dėl SWIPE klaviatūrų, tačiau atsiranda kita problema – stuburo slankstelių deformacijos ir silpni nugaros raumenys. Vaikui vystantis, stuburas įgauna savo tvirtumą, tačiau ką daryti, kai kaklas visada nulenktas ir formuojasi kupra? Taip pat išmanieji telefonai prisideda ir prie judėjimo mažinimo.
  3. Nutukimas dėl išmaniųjų telefonų? Dalis tiesos yra, nes vaikui per dieną reikia mažiausiai 1-2 valandų aktyvių veiksmų – lakstymo, šokinėjimo, kopimo, judrių žaidimų. Tą paprastai gaunama lankant mokyklą, tačiau pasižiūrėkite, ką vaikai daro per pertraukas – jie dažniausiai žaidžia telefonais, o jų draugai palinkę žiūri į naujų žaidimų pasiekimus. Namuose, kuriuose yra daugiau nei vienas vaikas vyksta panaši situacija. Broliai ir seserys ne ieško būdų kartu žaisti, o atsisėda į savo lovas į rankas paėmę planšetinius kompiuterius arba išmaniuosius telefonus. Pridėkime paskubomis suvalgytą maistą (nes reikia žaisti mobiliuoju) ir gausime puikiausias sąlygas nutukimui vystytis.
  4. Socialinių įgūdžių krizė. Negalime sakyti, kad jų trūkumas. Tikrai ne kiekvienas intravertas sugebėtų valandų valandas bendrauti su kitais žmonėmis gyvai. Tai nepriklauso nuo kartos, o tik nuo charakterio. Tačiau socialiniuose tinkluose bendraujant čia ir dabar, kyla su tuo susijusių socialinių peripetijų. Kai kam didėja atskirtis (tie vaikai turi iPhone 6 telefonus, o aš – seną Samsungą), kai kas sulaukia mažiau dėmesio iš bendraamžių. Kai kam dėmesio stoka suformuoja labai keistus įgūdžius, pavyzdžiui, fotografuoti savo intymias vietas ir dalintis nuotraukomis sus draugais taip tikinti atkreipti daugiau dėmesio. Sutrikimų yra įvairių, o išmanusis telefonas dažnai tampa jei ne priežastimi, tai bent jau aktyviu „bendrininku“.
  5. Priklausomybė. Priklausomybė nuo interneto ir socialinių tinklų yra tokia pat liga, kaip priklausomybė nuo narkotikų, alkoholio, sekso ar kavos. Jos gana sunku atsikratyti. Vaikai priklausomybių neturėtų turėti – tai suaugusiųjų pasaulio bėdos. Beje, vieną priklausomybę keičia kita, tad metus rūkyti, gali atsirasti priklausomybė valgyti arba ištisai „sėdėti“ internete.

O ar yra teigiamų dalykų, kurie ateitų iš išmaniųjų telefonų rinkos vaikams ir paaugliams. Be abejo!

  1. GPS ir Latitude programėlės. Išmanieji telefonai gali tapti puikiu pagalbininku kontroliuojant vaiko buvimo vietą. Reikia įdiegti programėlę Latitude, kuri fiksuoja artimųjų buvimo vietą žemėlapyje. Tokiu būdu matysite realiu laiku, kur yra jūsų vaikas.
  2. Video skambutis. Vienas iš geriausių dalykų yra video skambutis. Skatinkite savo vaiką atsiliepti į tokius skambučius. Tokiu atveju realiai galėsite matyti ne tik jo nuotaikas, bet ir aplinką. O tai yra svarbu, kai norite žinoti, ar jis iš tikrųjų mokykloje.
  3. Puiki motyvacinė priemonė. Padarysi tą ir aną – įdiegsiu mokamą žaidimą. Z kartai atlygis už darbą yra esminė varomoji jėga. Ir atlygio jie nori čia ir dabar, todėl išmanieji telefonai gali būti puikiai išnaudojami ir motyvuojant jaunuolius atlikti tam tikras užduotis. Aišku, didžiausia motyvacija yra naujas telefonas. Žinoma, taip galima mokyti ir taupyti, elgtis su pinigais, nes telefonas būna daug mielesnis, kai yra nusiperkamas už sutaupytus savus pinigus, o ne padovanotas giminaičių per gimtadienį ar Kalėdas.
  4. Priminimai mokslams. Šiuolaikinėje mokykloje nebeliko pažymių knygelių, kurias pakeitė elektroniniai dienynai. Tėvai mielai juos stebi internetu, kur surašomi namų darbai, pastabos ir ataskaitos. Naudojantis išmaniaisiais telefonais nesunku vaikams priminti, ką jiems reikia atlikti namų darbams. Taip galima juos pačius mokyti organizuotumo. Ši savybė labai praverčia suaugusiųjų pasaulyje, dirbant komandoje.
  5. Informacijos paieška ir mokymasis. Kai prieš 20 metų mokytoja liepdavo visai klasei savarankiškai pasidomėti apie kažkokį objektą (autorių, gyvūną, gamtos reiškinį), po pamokų visi mokiniai keliaudavo į biblioteką ir knisdavosi knygose, tarybinėse enciklopedijose ir vyresnių klasių moksleivių vadovėliuose. Tai buvo didelis vargas. Dabar jis išnyko. Įvedi Wikipedia.lt ir ten ieškai tiesiog išmaniojo telefono ekrane. Labai paprasta ir genialu. Taip pat ir su mokymosi procesu. Mokytojai vis dažniau duoda užduočių informacijos susirasti internete ir paruošti pristatymą vienam arba komandoje. Tai įgūdžiai, kurie ypač reikalingi suaugusiųjų pasaulyje ir mobilieji telefonai padeda juos vystyti.

Patarimai tėvams




Susumavus visus pliusus ir minusus galite nuspręsti, ką daryti su savo vaikais ir jų išmaniaisiais telefonai.

Štai keletas konkrečių patarimų:

  • Nuo mažens mokykite vaikus rūpintis savo telefonu, jo nedaužyti, nepalikti. Kartais jis atstoja net naminį gyvūnėlį, jei vaikas alergiškas katėms ar šunims.
  • Nedovanokite išmaniųjų telefonų, o leiskite juos užsidirbti. Tai sukels daug streso, tačiau padės suprasti darbo esmę ir priežastis.
  • Kontroliuokite priėjimą prie namų Wi-Fi ryšio ir mobiliųjų duomenų.
  • Neleiskite vaikams žaisti ir naudotis išmaniuoju lovoje vakare prieš einant miegoti.
  • Nustatykite išmaniojo telefono krovimo taisykles, pavyzdžiui, išmanieji telefonai kraunami tik vieną kartą per parą, naktį, kad rytą būtų pilna baterija. Jei išsikrovė pusiaudienį, teks laukti iki vakaro, kol tėvai leidžia pasikrauti antrą kartą. Aišku, apeiti šias taisykles galima, tačiau vaikas žinos, kad daro kažką neteisingo.
  • Labai atsargiai naudokite išmaniuosius telefonus, kaip bausmę. Neperlenkite lazdos, nes pasekmės gali būti tragiškos. Tai vaikų socializacijos būdas, tad ilgą laiką jo netekus, gali kilti rimtų psichologinių problemų.
  • Pasirūpinkite telefono apsauga: nupirkite stilingą dangtelį, geriausiai silikoninį, kad nugarėlė ir šonai taptų atsparesni smūgiams, taip pat ant ekrano užklijuokite apsauginę plėvelę arba 2,5 D grūdinto stiklo lipduką. Pratinkite vaikus ant ekrano užstatyti slaptažodį skaitmenimis arba perbraukimais, naudokitės PIN kodu (PUK kodas visada namie, tad užmiršus jį visada galima atstatyti). Tai saugumo įpročiai, kurie informaciniame amžiuje labai svarbūs.
  • Priminkite, kad vaikai vengtų fotografuoti namų turtą ir kelti nuotraukas ar video į internetą. Venkite to daryti per atostogas – tai gali būti pagalba vagims, apsimetusiems jūsų draugais ir sekantiems jus ir jūsų vaikus socialiniuose tinkluose.
  • Apdrausti mobilieji telefonai – būtinybė! Tai bent iš dalies kompensuos sudaužyto ekrano keitimo išlaidas, „nelaimės“ atveju.

Kokius telefonus pirkti vaikams?

Atkreipkite dėmesį į baterijos laiką, priekinės kameros galimybes ir atmintį, kuri netrukus bus užpildyta žaidimais, nuotraukomis, video „apie nieką“ ir daugybe muzikos. Rinkitės populiarius modelius, nes jiems yra daug priedų, kurie daro vaikų mobiliuosius išskirtiniais. Neišlaidaukite, nes praėjus metams vaikai dažnai pareiškia visiškai pagrįstą norą telefoną pakeisti.

Telefono galia ir sparta nėra pagrindinis prioritetas. 12 megapikselių kamera daro tokias pat geras nuotraukas, kaip ir 23. Geriau investuokite į priedus – ausines, belaides kolonėles, papildomą blykstę asmenukėms, asmenukių lazdą, dangtelius ir t.t..

www.fortakas.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(5)
(2)

Komentarai ()