„Siemens“ sukūrė tyliasias vėjo jėgaines: žadama atnaujinti ir senuosius modelius  (2)

Vokietijos technologijų bendrovė „Siemens“ sukūrė naujos kartos vėjo jėgainių mentes „DinoTail Next Generation“, kuriose panaudotas unikalus triukšmą mažinantis sprendimas. Bendrovės inžinieriai, siekdami pagaminti kuo mažiau garso skleidžiančias mentes, įkvėpimo sėmėsi išnagrinėję pelėdų sparnų struktūrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš visų paukščių pelėdos išsiskiria savo gebėjimu skraidyti praktiškai be garso. Viena priežasčių, kodėl skrisdamos pelėdos neskleidžia jokio garso, yra ypatinga jų sparnų struktūra. Šių paukščių sparno kraštas yra banguotas ir turi smulkius plaušelius, kurie padeda sukurti daug nedidelių oro sūkurių ir taip nuslopinti triukšmą.

„Siemens“ inžinierių sukurtų menčių kraštai taip pat išsiskiria dantyta struktūra su smulkiais plaušeliais. Skrosdamos orą, šios mentės generuoja nedidelius oro sūkurius ir pastebimai sumažina skleidžiamo triukšmo lygį.

Bandymai vėjo tunelyje ir atviroje aplinkoje parodė, kad mentės su šia technologija sukasi tyliau esant bet kokiam vėjo greičiui. Tai itin aktualu įrengiant vėjo jėgaines vietovėse, kur taikomi reikalavimai dėl tam tikro triukšmo lygio, pavyzdžiui, netoli gyvenviečių. Be to, patobulintos mentės neturi jokios įtakos vėjo jėgainių efektyvumui – per metus pagamintos elektros kiekis naudojant „DinoTail Next Generation“ mentes nepakinta.

Naujos kartos mentės pirmiausia bus montuojamos ant „Siemens“ 3,3 megavatų galios vėjo jėgainės „SWT-3.3-130LN“. Šis modelis skirtas vietovėms su vyraujančiais silpnais ar vidutinio stiprumo vėjais, o šios vėjo jėgainės generuojamas triukšmo lygis neviršija 104,9 decibelo.

Ateityje „DinoTail Next Generation“ mentės bus montuojamos ir ant kitų bendrovės vėjo jėgainių, jas taip pat bus galima pritaikyti atnaujinant senesnės kartos „Siemens“ vėjo jėgaines.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(25)
(2)
(23)

Komentarai (2)