Kuri programavimo kalba geresnė: „Pascal“ ar C++?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Pjovėjas 2016-10-11 19:43
O ar tamsta apskritai suprantate apie ką kalba? kalba apie mokykloj mokomus programavimo pradmenis, ne specialistų ruošimą konkrečiai profesijai. Ir tavo minimi dalykai yra būtent specialisto išsikalinėjimas, o ne mokinio interesų sfera. Kai ateis laikas, mokinys pereis prie atominės bombos konstravimo, o pradžiai tegul susipažįsta su termodinamikos dėsniais. Taip sakant, nukrypote nuo temos.
Niemand 2016-10-11 20:07
Net profesionaliam programavime su be galo retom išimtim pirmenybė teikiama aiškumui, o ne "paprastumui"... Niekus tauzyji ir tiek.
goo.glecom 2016-10-11 22:03
tai imesk pascal koda du failus XORint ta kalba tokia aiski. aciu. cia 0 profesionalumo reikia.
kernel_panikuoja 2016-10-11 22:08
pranasuma pries Pascali. Daug racionaliau butu kazka daryti ne su visa mase, o butent su sustiprintu informatikos kursu/papildomais uzsiemimais, kuri tiketina renkasi butent tie, kurie zino, kad bent studiju metu jiems to reikes. Vat cia butu tikrai racionalu padaryti C/C++ ar pan. ivada, kam ir daug kas pritare is cia rasusiu.
goo.glecom 2016-10-11 23:06
nepanikuok bitute. kam apskritai tada mokyti programavimo? vien tam, kad mokyti? vien tam, kad pridet daugiau etatu, uzimt mokinius mokykloje? vel su savo industrializacijos savokom. kadangi kiti vadina industrine, vadinas paprastiems mirtingiesiems to nereikia. gal isvis tada velniop ta programavima. loginio mastymo palavinimui ir matematikos uzteks. ai nors, kam tos matematikos. cia juk mikroskopas. ismokyk zmogu 2+2 ir visam gyvenimui uzteks. o ten dar mokyklos programoje visokios funkcijos, trigonometrija, geometrija ir pan. juk mokinui nereikia zinoti, nei kas tos aibes, nei kas racionalieji skaiciai, nei kas tie irracionalieji skaiciai, nei kam ta sakni naikinti is vardiklio. vat kam tie tekstiniai uzdaviniai apie valties greiti. kurie is ju jureiviais isaugs? va ka as matau, kai tavo postus skaitau. tai arba pats nesupranti ka sneki arba trolini.
goo.glecom 2016-10-11 23:15
As nlb suprantu jus programeriai, ar nemokantys mokyti mokytojai? Sitiek pascalio supporto. Pademonstruokit paskaliu, kaip XORint du failus. Cia yra paprastute uzduotis. Ir dar ziurekit, kaip issireiske. mokyklinej programoj darbo su failais nera. as jusu neklausiu, kas mokyklinej programoj. cia issisukinejimai. tas pats, kas mano pareigose tai nenurodyta. Man imeskit, kaip XORint du failus ir taip pademonstruokit pascal, kaip mokymo priemone bei ko mokiniai lengviau ismoktu jusu nuomone. juokingiausia tai jusu nuomone, nes sprendziat pagal save, jeigu sakot oi c/c++ sunku, vadinas, jus patys nk apie tai nerisat.
- 2016-10-11 23:24
Ką reiškia XORinti? Tau palyginti eilutes, ar baitus ? Žin, čia skirtingi dalykai. Bent pats supranti, ko nori?
FtBall 2016-10-11 23:44
Koks tikslas mokykloje XOR'inti? Išvis, net nelabai yra tikslas skaityti failus. Pilnai užtenka išmokti nuskaityti vieną eilutę iš input'o ir suprasti, jog jos gale yra specialus simbolis, kuris nurodo, jog baigėsi eilutė. O po to failą nuskaityti jau vieni juokai - tiesiog praleidi pro funkciją, kurį failą praleidžia pro tą patį interface'ą, ir štai failo skaitymas nesiskiria nuo bet kokio kito input tipo. Universitete teko ir su Assembly skaityti failus - praktiškai to nepanaudos 99.99% visų programuotojų. Tačiau pats supratimas - tikrai naudingas. Tokios konkrečios užduoties, kaip dviejų failų XOR'inimas irgi beveik niekas nepanaudos. Ypač mokykloje, svarbiausia yra pagrindai. O pagrindai yra tokie, kaip supratimas, jog jokių stebuklų nevyksta, jog kodas vykdomas iš eilės, eilutė po eilutės. Ir tam geriausia naudoti kuo paprastesnę, kompiliuojamą kalbą. Su kokiu Javascript'u mokyti būtų išvis tragiška. Kalba iš tiesų be galo paprasta tam, kad atlikti kokią nors elementarią funkciją, tačiau jei netyčia vieną raidę praleisi - gali nutikti bet kas.
goo.glecom 2016-10-11 23:45
Galvojau patys susiprasit, kas tas XORinimas su dviem failais. Pasieskok XOR ir gal prisils. Pameginsiu paprasciau. Viena faila XORinti kitu failu. lengva gi. Kaip ta padaryt? Va jum puzzle. Man idomu, kaip Pascal tai atrodytu. Bet pats neieskosiu, nes cia yra uz mane labiau patyrusiu.
Niemand 2016-10-12 00:12
ir xorini po baitą iki min length. Skirsis failo loadinimo signature ir, jei naudoti c++, gal dar kokių utilitų atsirastų.
FtBall 2016-10-12 00:16
Prie ko tu išvis čia prikaišioji tuos XOR'us? Kalba eina apie mokyklinį kursą, kurio tikslas yra išmokti programuoti, o ne atlikti konkrečias užduotis. Niekas su tavim nesiginčyja - Pascal'is tikrai nėra tinkama programavimo kalba konkrečioms užduotims atlikti. Bet C++ ar Python tikrai nėra geresnės už Pascal'į, kai kalba yra apie programavimo principų perpratymą.
Arthuras 2016-10-12 00:18
Nebešerkit to trolio...
- 2016-10-12 00:24
, tai pagal tavo nesugebėjimą išstenėti, ko tu nori, tai irgi bus atsakymas. Nors spėju, xorinti nori baitus ...
kestutisz 2016-10-12 00:54
Nelabai suprantu kame bėda ir kuom blogai pascal'is, va tarkim (neefektyvumas tarkim dzin) perl'u (net dulkes nuo raspberry tam reikalui nupūčiau kad pažiūrėt ar veikia! :) while ((read FI1, $byte1, 1) != 0) { next if (! read FI2, $byte2, 1); print FO1 $byte1 ^ $byte2; } čia gi visiškai ūkiškai taip sakant "pascal'iškai" nuosekliai. Na tikram pascal'yje taip tūpai neišeis, teks sukurti ala buferį masyvo pavidale, bet šiaip na gi koks skirtumas. Net tingiu žiūrėt gal kokio xor'o ten atitikmens nėra, kad jis toks svarbus, bet ir tą galima būtų apeiti per kitus loginius operatorius. Noriu pamatyt teisingą atsakymą, bo aš net ne programuotojas, logų grep'inimo ir apdorojimo administravimo tikslais programavimu vadint negalima :)
X-log 2016-10-12 01:07
Patenkintas? Gal cia norejai parodyti, kaip kad tavo nurodytas "palyginimas" teige, kad paskalis neturi bitwise xor? Deja, bet turi.
goo.glecom 2016-10-12 01:24
Teisingas atsakymas, kai File1 XOR File2 gauni File3, kuris nei File1 nei File2, bet File3 XOR File2 gauni File1. Tai jeigu paimi mp3 faila XOR su JPEG ar BMP ar PDF ir gauni nzn ka, o paskui paimi nzn ka ir XOR su JPEG, BMP ar PDF vel gauni nepazeista mp3, kuri gali klausyti. Visa esme, kad zmogus, kuris supranta kas yra XOR, bet nemoka programuot, ir nori programos, kuri naudoja XOR, lengvai ir greitai ismoktu, kaip ta programa parasyti. Gali buti ir nebutinai XOR ir tas zmogus yra nebutinai 12 metu berniukas mokykloje. Bet kas, kuris turi uzduoti, nori ja ivykdyti. Ta kalba, kuri suprantamesne ir funkcionalesne bus geresne. Kam reikia mokyti kalbu, kurios turi ne viska ir kuriose reikia daug per aplinkui vaiksciot, jeigu galima labai paprastai. parasyti while(){ f1=fgetc(fy); f2=fgetc(fk); f3=f1^f2; fputc(f3, fo); }; failu skaitymo kontroles nededu. Tai, kuris metodas aiskesnis. Nu aisku. Perl ne pascal. bet prasau imeskit pascal. kas galit. ps. cia akivaizdu c kodas. c++ irgi ne aukstasis mokslas. ir su sita eilute, ka nori ta xorink. bet cia tik vienas is galimu pavyzdziu. ir jokia cia fura. kas nori gali ir lektuva kosminiams skridziams konstruot.
goo.glecom 2016-10-12 01:28
tai jei vienas failas yra gigabaitas. irgi loadinsi i array1 ir array2? mokeisi paskali, o kas ismokys apie real life problems. bet dekui uz pavyzdi, kad ir koks abstraktus.
goo.glecom 2016-10-12 02:02
Cia prie to pacio. Pascal mokytoja: Kuo norit tapti vaikai? Pascalio mokytoja ar C++ guru?
kestutisz 2016-10-12 08:56
Pascal'io neturiu*, bet esu įsitikinęs, kad tamstos kodas pascal'iu atrodys beveik identiškai. Jei negalvoti apie efektyvumą tai ir ten nebūtina turėti array'ų, tokiam užtektų ir dviejų byte tipo kintamojo ir skaityt po baitą. Na, bet ir tokių paprastų užduočių niekas nesprendė, va pvz greitai perrašyk savo programą kitai, beveik identiškai užduočiai (sakykim sekanti pamoka) - xor'inti tuos du pačius failus, bet pvz kas 2 (ar, kad įdomiau būtų kas 1, 2, 3, 5 ir pan fibonačio ar šiaip kokios progresija) xor'inti pirmyn-atgal. T.y. pvz 1-1, 2-2, 3-4, 4-3, 5-5... na ir nuo cikliukų sukiojimo ir kažkokių bjaurių masyvų vargu ar išsisuksi. *ir tiesa pasakius tingiu galvoti ta kalba, jos etapas toli praeityje kur tikslas buvo panašus į žinomo lietuvių biologo Maironio tekstus apie pelėsius ir kerpes - užimti smegenis gal ir nelabai reikalinga informacija, bet kad neuronų jungtys vaikystėje plėstųsi, o ne atrofuotųsi :)
kernel_panikuoja 2016-10-12 10:02
>>goo.glecom Aiskiai trolini. Jau kai prasideda youtube'iniai vaizdeliai apibudinantys kalba, kas reiskia, kad prasideda subjektyvus jausminiai dalykai susije su kalba ir baigiasi objektyvesni argumentai, tada prasideda visiski kliedesiai/trololo... Kadangi nieko naujo ir argumentuoto apart savo tos pacios daineles "C/C++ da best" nesugalvojei, tai as kazko atitinkamai naujo daug irgi neturiu parasyti. Tik vienas pastebejimas: tu is dalies pats sau priestarauji. Kalbi apie tai, kad C/C++ geriau mokiniams, nes neva naudingiau ateityje, realiau panaudojama, kai realybej C/C++ yra maziausiai tiketinos kalbos, su kuriom teks jiems susidurti. Matosi, kad esi siu kalbu megejas ir tiesiog 'promote'int' jas nori. Kalbant apie programuotoju darbo rinka, tai C/C++ koderiu poreikis yra vienas maziausiu, nes tai zemesnio lygio/sistemines/core kalbos. (Maziau ziurek i kazkokius sintetinius kalbu populiarumo chartus, kurie nieko nereiskia konkreciais atvejais, o i industrijos realijas.) Tai jeigu orientuotis i tai, tada butu logiskiau mokyti JAVA/C# kas susije su platformeriais ir PHP/JS - su webininkais, nes tokiu zmoniu daugiausiai reikia. Jeigu sneketi apie universitetus, priklausomai nuo studiju programos, ten populiariausios kalbos yra JAVA/C#/Python/MATLAB. Isimtis aisku kokia nors elektronika, kur viskas naturaliai daroma su C, ar informatika, kur yra kazkiek C++ bet josnera daug. O ta mintis, kad "zemesnio lygio kalbos padeda geriau suprasti kompiuteri" cia nezaidzia, nes mokykliniam kurse nera numatytos tokio gilumo zinios Zodziu mano mintis yra ta, kad tavo tas prisiciulpiams prie C/C++ sioje temoje net nera objektyviai pagristas tavo pacio argumentu kontekste, kas reiskia, kad tu trolini, arba tiesiog esi C/C++ fanbojus/atstovas ir rasai savo jausmines fantazijas. Ka noriu pasakyti - kad kazkokia konkreti kalba ziurint apibendrintai absoliuciai nieko nereiskia, nes tai tik irankis, tinkamas konkretaus tipo problemos sprendimui, o tu cia kisi ta savo C/C++ kaip kazkoki "sventaji grali" be jokiu argumentu, isskyrus kazkoki lempini XOR pavyzdi, kuris net neaktualus sioje temoje. Tai tiek. Kadangi vel eilini karta atrasysi "tai jus man duokit XOR pavyzdi kuris viska parodo" ir nieko naujo - tai savo pasisakyma ir baigiu sioje temoje. Sekmes debug'inant segfault'us