Įspūdingiausios žemės ūkio mašinos: štai kaip visus mūsų senolių darbus nudirba šiuolaikinė technika (Video)  ()

Šiuolaikiniai inžineriniai sprendimai labai pakeitė žemės ūkio pramonę. Ūkininkavimas jau nebėra tik mažos apimties gamyba – tai didelis verslas, prie kurio sėkmės labiausiai prisideda galingos mašinos ir įrengimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, jog gamyba yra išaugusi daugybę kartų, reiškia, kad visi planetos gyventojai turi prieigą prie beveik bet kurio maisto produkto iš viso pasaulio. Tad pristatome 6 modernias mašinas, kurios drastiškai padidino žemės ūkio efektyvumą ir, tam tikra prasme, išgelbėjo mūsų vis pilnėjančią planetą nuo bado:

Automatinė ravėjimo mašina

Žino ne tik ūkininkai, kad ravėjimas yra esminė priemonė padidinti ir pagerinti savo derlių. Įvairios piktžolės bei invazinės augalų rūšys gali greitai užgožti daržovių daigus ir jų savininkas liks su centais kišenėje.

Galima naudoti įvairius pesticidus, tačiau šios medžiagos gali pasilikti ir pačiose daržovėse, kas nėra labai sveika jas vartojantiems žmonėms. Todėl automatinė ravėjimo mašina yra labai gera išeitis. Šis įrenginys greitai ir efektyviai suplėšo visas piktžoles, palikdamas tik vertingus augalus.

Alyvuogių nurinkėjas

Jei nežinojote, alyvuogės auga ant medžių, kurie labai apsunkina derliaus nuėmimą. Dar visai neseniai šie maži, riebūs vaisiakūniai buvo nurinkinėjami rankomis. Dabar ūkininkai naudoja alyvuogių derliaus nuėmimo mašinas, kurios nupurto nuo medžio jo vaisius ir surenka juos į vieną vietą.

Automatinė melžimo mašina

Karvės yra pats populiariausias ir dažniausiai auginamas galvijas planetoje. Iš jo gaunama mėsa ir pienas – du labai svarbūs produktai beveik visiems Žemės gyventojams.

Dėl didelių pieno gavimo mastų, neįmanoma turėti tiek darbuotojų, kurie sugebėtų išmelžti karves tiek ryte, tiek vakare. Net ir šiuo metu turimi melžimo aparatai sunkiai susidoroja su visomis pasaulio apkrovomis. Todėl nuolat ieškoma tokių įrengimų efektyvinimo būdų. Vienas jų – visiškai be žmogaus įsikišimo veikiantys karvių melžimo aparatai.

Smulkusis bulvių kombainas

Bulvės yra šakniavaisiai, o tai reiškia, kad nuimant jų derlių, reikia daug kasti. Tačiau žemiau matote mašiną, kuri išpurena dirvą ir iškapsto bulves iš žemės.

Nors vaizdo įraše matote tik nedidelį traktoriuką, tačiau pasaulyje yra įvairiausių dydžių galiūnų, smarkiai palengvinančių stambių ūkių savininkų darbą.

Robotizuotas salotų nurinkėjas

Gal ir nežinojote, tačiau salotos yra lapinės daržovės, kurių derlių labai sunku nuimti. Dažniausiai sodininkystės ūkiai įdarbina nemažai darbuotojų, vien šio augalo surinkimui.

Tačiau tie ūkininkai, kurie investuoja į žemiau matomas mašinas, jau gali to atsisakyti. Šis traktorius gelbsti ne tik savininko kišenę, bet ir darbuotojų nugaras, kurių nebereikia lenkti prie žalialapių daržovių.

Morkų nurinkėjai ir separatoriai

Kaip ir bulvės, morkos yra šakniavaisiai, kuriuos išrauti nepažeistus yra itin sunku. Todėl jų derliaus nuėmimo mašina yra bene pats reikalingiausias traktorius dideliuose ūkiuose.

Be išrovimo, šis įrenginys morkas ir tvarkingai atskiria, jų nesužalodamas.

Visos šios darbo automatizavimo mašinos yra tikras išsigelbėjimas didelio masto ūkių savininkams. Nors pradėjus jas naudoti, daugiausia buvo baiminamasi dėl darbo vietų praradimo, tačiau jos neabejotinai prisidėjo prie bado grėsmės mažinimo mūsų planetoje, kur žmonių skaičius taip sparčiai auga. Nes tik su jomis įmanoma išauginti daugiau maisto efektyviai panaudojus mažesnius žemės plotus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(40)
(6)
(34)

Komentarai ()

Susijusios žymos: