Kiek iš tikro kainuoja atominė energetika? ES žada, jog greitai tą pajusime savu kailiu  (7)

Ignalinos atominės elektrinės uždarymo fondas drastiškai senka ir labai realu, kad po keleto metų jame visiškai nebeliks lėšų. Vyriausybė, Energetikos ministerija turi ieškoti kitų šaltinių, kad papildytų šį fondą“, – tokias išvadas pateikė 2-ojo audito departamento direktorė Zita Valatkienė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

nės uždarymas numatomas iki 2038-ųjų. Šiuo metu jau neveikiančios atominės elektrinės išlaikymui skiriama 68 mln. eurų, joje vis dar dirba apie 2100 darbuotojų.

Kasmet išlaikymui reikalingų lėšų skaičius auga.

„Tai yra pasekmė to, kad vėluoja AE uždarymo projektai. Iš pradžių jie vėlavo apie 7 – 8 metus. Dabar jie vėluoja apie 9 – 10 metų. Labiausiai neramina, kad Europos audito rūmai teikia rekomendacijas Europos komisijai arba labai riboti lėšas atominės elektrinės uždarymui, arba visiškai jų neskirti, jei Lietuva neras ir neprisidės lėšomis pati. Panašu, kad tai tampa beveik realybe“, – sakė Z. Valatkienė.

Taip pat realu, kad dėl vėluojančių projektų Europos Sąjunga neprisiims papildomai finansuoti Ignalinos AE uždarymo.

Apie lėšų trūkumą kalbama seniai Atominės elektrinės lėšų trūkumas minimas jau ilgą laiką. Dar gegužės mėnesį buvo skelbiama, kad Ignalinos AE išmontavimo darbams gali prireikti beveik 1 mlrd. eurų, kurių Europos sąjunga, pasibaigus šiai finansinei perspektyvai, skirti neketina.

Europos Audito rūmai siūlo nuo 2020 metų nebetęsti Ignalinos atominės elektrinės (AE), taip pat Bulgarijos ir Slovakijos AE specialių uždarymo programų.

Jų uždarymas galėtų būti finansuojamas iš Europos struktūrinių ir investicinių fondų, tačiau šalys turėtų įsipareigoti griežtai laikytis konkrečių uždarymo projektų terminų ir pačios finansuoti dalį darbų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Modesta Gaučaitė
(37)
(4)
(33)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: