Baltarusija slepia tikrąjį mirčių ir nelaimių mastą statomoje elektrinėje, o vietiniai pyksta vis labiau: „Astravo atominė – tai nusikaltimas!“  ()

Baltarusijos atominės elektrinės statybos aikštelėje sustiprintos priemonės, kad nenutekėtų jokia informacija, susijusi su branduoliniu objektu, rašo Tatjana Ivanova portale „naviny.by“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po keleto demaskavimų ir skandalų Baltarusijos AE, susijusių su reaktoriaus kritimu ir žmonių žūtimi, vadovybė ėmėsi precedento neturinčių priemonių personalo atžvilgiu ir norėdama užkirsti kelią informacijos nutekinimui apie atsitikimus ir pažeidimus statybos aikštelėje.

Kaip pranešė keletas šaltinių, neseniai personalui, dirbančiam statant Baltarusijos AE, uždrausta neštis į darbo vietą mobiliuosius telefonus. Pasak šaltinių, tai statybos vadovų reakcija į incidentą, kai iš aukštai nukrito pirmojo energetinio bloko reaktoriaus korpusas. Tuomet vienas iš darbuotojų šį incidentą nufotografavo savo mobiliuoju telefonu. 

Už bet kokį nusižengimą – bauda

Paviešinus incidentus, įvykusius statant Baltarusijos AE, buvo imtasi griežtų personalo kontroliavimo priemonių. Galimas daiktas, tai susiję su darbuotojų darbo saugos priemonių sustiprinimu ir bandymu užkirsti kelią nelaimingiems atsitikimams ateityje.

Prie tokių priemonių būtų galima priskirti dirbančiųjų judėjimo kontrolę. Pasak šaltinių, dabar kiekvienas žmogus gali būti tik savo darbo bare, eiti į bet kurį kitą darbo barą draudžiama. Tokia griežta sistema pradėta taikyti atliekant Baltarussijos AE antrojo energetinio bloko statybos darbus, rašo straipsnio autorė.

Apie tai kabėjo ir energetikos ministro pavaduotojas Michailas Michadiukas spaudos konferencijoje Minske rugsėjo 14 dieną. Pasak jo, „personalas Baltarusijos AE statybos aikštelėje griežtai kontroliuojamas, darbininkai pamainos pradžioje tikrinami, ar nėra išgėrę alkoholio, jiems išduodamos kortelės už nusižengimus, o vėliau už tai imamasi vienokių ar kitokių sankcijų“.

Ministro pavaduotojas tvirtina, kad Baltarusijos AE statyboje griežta tvarka: kiekviena diena prasideda „nuo rikiuotės“ ir užduočių davimo. Kokiu būdu per rytinę rikiuotę statybos aikštelėje vyksta darbininkų blaivumo patikrinimas, galima tik spėlioti, teigia straipsnio autorė.

O kalbant apie drakoniškas priemones, tai baudos ir sankcijos, kaip pastebi Baltarusijos antibranduolinės kampanijos ekspertai, AE statyboje buvo taikomos ir anksčiau, tačiau tai nesumažino nelaimingų atsitikimų ir incidentų.

Mažina vietinį personalą ir atlyginimus

Astravo gyventojas Ivanas Krukas, VRM veteranas, visuomeninės kampanijos „Astravo atominė – tai nusikaltimas!“ aktyvistas, remdamasis vietiniais šaltiniais kalba apie tai, kad atotrūkis tarp atlyginimų, kuriuos gauna rusų ir baltarusių darbininkai, smarkiai padidėjo: dabar, pasak jo, „darbininkai iš Rusijos gauna 12 mln. rublių ir daugiau, baltarusiai – 2,5–4 mln. rublių“. Be to, vietiniai darbininkai vis dažniau atleidžiami iš darbo mažinant etatus ar dėl kitų priežačių.

I.Kruko nuomone, šiandieną galima kalbėti apie kryptingą kadrų valymo politiką Baltarusijos AE, kurios tikslas – nuslėpti informaciją apie pažeidimus ir piktnaudžiavimo atvejus.

„Darbininkus iš Astravo nori atleisti, kadangi bijo informacijos nutekinimo. Vyksta vietinių darbininkų atleidimo procesas. Daugelis ir patys išsilakstė, kada sumažėjo atlyginimai,“ – komentuoja jis.

Informaciją saugo specialiosios tarnybos

Anot visuomeninės kampanijos „Astravo atominė – tai nusikaltimas!“ lyderio, Varnionių kaimo, esančio per 4 km nuo AE statybos aikštelės, gyventojo Nikolajaus Ulasievičiaus, specialiosios tarnybos sustiprino personalo sekimą, siekdamos užkirsti kelią nepageidaujamos informacijos paskleidimui.

Kaip tvirtina N.Ulasievičius, vietinius aktyvistus, protestuojančius prieš AE statybą, nuo 2009 metų akylai stebi vietos KGB. Pavyzdžiui, N.Ulasievičiaus kaip „nepageidaujamo asmens“ fotografiją, pasak jo paties, gerokai prieš incidentą pakabino statybos aikštelės kontrolinėse.

Pastaruoju metu kontrolė smarkiai sugriežtėjo, sako N.Ulasievičius. Kai neseniai į Baltarusijos AE statybos aikštelę buvo atvykusi Europos Komisijos delegacija, „žmonėms paliepė neiti į darbą“.

Situacija – labai negera

Vadovybės ir specialiųjų tarnybų, kovojančių prieš informacijos nutekinimą iš Baltarusijos AE statybos aikštelės, reakciją galima suprasti, jei turėsime galvoje didžiulį pažeidimų ir piktnaudžiavimų skaičių, o taip pat incidentus ir žmonių žūtį atliekant šio objekto statybos darbus.

„Situacija statybos aikštelėje, apskritai imant, labai negera. Visiems ta AE įgriso, įskaitant ir tuos, kurie ten dirba“, – paaiškino N.Ulasievičius.

Šią informaciją portalui „naviny.by“ patvirtino ir kiti šaltiniai iš statybos aikštelės. Štai, darbininkai patvirtina, kad jie dirba be poilsio dienų nuo 15 iki 30 dienų po 12 valandų, o kad priimtų į darbą duoda maždaug 300 dolerių kyšius. Be to, kai kurie šaltiniai tvirtina, kad statyboje žuvusiųjų skaičius slepiamas.

Oficialus atsirašinėjimas

Privati naujienų agentūra „BelPAN“ kreipėsi į respublikinę unitarinę įmonę (RUI) „Baltarusijos atominė elektrinė“, pateikdama oficialų paklausimą dėl „naviny.by“ gautos informacijos apie padėtį AE statybos aikštelėje. Paklausimas išsiųstas rugsėjo 27 dieną.

„Spalio 11 dieną mes vėl kreipėmės į RUI „Baltarusijos atominė elektrinė“, prašydami patikslinti, koks šio paklausimo likimas. Spalio 12 dieną mums atsakė, kad „informacinis paklausimas gautas, dabartiniu metu rengiamas atsakymas“. O spalio 13 dieną mes, galų gale, gavome oficialų atsakymą į savo paklausimą“, – rašo T.Ivanova.

„Štai tas atsakymas, kuriam parengti prireikė daugiau kaip pusės mėnesio. Portalas viešina RUI „Baltarusijos atominė elektrinė“ atsakymo „BelPAN“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojui Aleksandrui Zaicevui kopiją.

Laiške sakoma: „Į jūsų paklausimą dėl informacijos pateikimo pranešame, kad laiške išdėstytų duomenų valstybinė įmonė „Baltarusijos AE“ neturi“. Pasirašo informacijos ir ryšių su visuomene skyriaus viršininkas E.I.Sviridas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(4)
(7)

Komentarai ()